Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A különféle tésztaételeket nem csak az olaszok, de mi is nagyon szeretjük! Nem csak a spagettit, a pennét és a makarónit, de a töltött raviolit és tortellinit is. Az már ritkább, hogy otthon, mi magunk készítsük el a tésztát, pedig nem is olyan bonyolult. Kimondottan jó játék!

A tésztakészítéshez érdemes egy jó receptet beszereznünk: ha az alaptészta megvan, utána már bárhogy elkészíthetjük. Az alaptészta készülhet durumlisztből tojás nélkül, de a szép, sárga, tojásos tészta is remek.

Csirkehúsos ravioli paradicsomos-currys káposztával
Csirkehúsos ravioli paradicsomos-currys káposztával

A tésztaszószhoz, de a töltött tésztáknál a töltelékhez is használhatunk maradékokat, újrahasznosítva így akár egy grillcsirke maradványait, sült húst vagy zöldséget. A fűszerekkel ne spóroljunk: ez a lelke a tésztaételeknek!

Csirkehúsos ravioli

Krémsajttal érdemes lazítani kissé a tölteléket, még finomabb lesz!
Krémsajttal érdemes lazítani kissé a tölteléket, még finomabb lesz!

Hozzávalók:

A raviolihoz:
3 tojás
5 tojássárga
40 dkg nullás liszt
3 evőkanál olívaolaj
2 mokkáskanál só

A töltelékhez:
40 dkg csirkemell
3 evőkanál krémsajt vagy mascarpone

bors

A körethez:
fél fej káposzta
2 evőkanál currypor
1 konzerv darabolt paradicsom
5 dkg vaj
1 mokkáskanál római kömény

Elkészítés: A tészta alapanyagait összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük.

A tészta pihentetése fontos!
A tészta pihentetése fontos!

Közben a csirkemellet apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, megsózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a krémsajtot.

A káposztát vékonyra szeljük, 3 evőkanál olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzákeverjük a curryt és 1 mokkáskanál római köményt, majd felöntjük a darabolt paradicsommal, pár perc alatt összeforraljuk, majd a felkockázott hideg vajjal összeforgatjuk.

A tésztát géppel vagy kézzel vékonyra nyújtjuk, evőkanálnyi halmokat teszünk rá a töltelékből, a töltelékek körül tojással megkenjük, majd egy másik kinyújtott tésztalappal befedjük, és raviolikat szúrunk ki pohárral a tésztából, a körök széleit villával lenyomkodjuk.

Vékonyra nyújtjuk, majd ráhalmozzuk a tölteléket
Vékonyra nyújtjuk, majd ráhalmozzuk a tölteléket

Befedjük tésztával, összenyomkodjuk, kiszaggatjuk
Befedjük tésztával, összenyomkodjuk, kiszaggatjuk

A széleken villával lenyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne szökjön
A széleken villával lenyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne szökjön

Itt gőz fölött főttek, de sós vízben is főzhetjük!
Itt gőz fölött főttek, de sós vízben is főzhetjük!

Párolóedényben vizet forralunk, a raviolikat belehelyezzük, és 13-15 perc alatt készre pároljuk.

A kész raviolikat a paradicsomos-currys káposztával tálaljuk, a raviolit barna vajjal meglocsoljuk.

A tésztát tölthetjük bármivel, ízlésünk szerint
A tésztát tölthetjük bármivel, ízlésünk szerint

Variációk raviolira

„A jó ravioli ismérve, hogy ha a tészta alá nyúlunk, lássuk a vágásokat az ujjunkon.” Ezt egy híres chef mondta, akinek a ravioliján tényleg át lehetett látni. A mi raviolinkhoz nem muszáj azért ennyire kinyújtani a tésztát, de nagyon izgalmas dolog, ha látszik benne a töltelék. Ebben az esetben ha a csirkét összevágjuk vagy netán ledaráljuk, akkor a mascarponával összekeverve finom, krémes tölteléket kapunk, amihez adhatunk jó sok összevágott petrezselymet, így amikor kifőzzük a raviolikat, szépen látszani fog a tarka töltelék és az eresre főtt tészta. Ezt a tölteléket persze bármi mással helyettesíthetjük, nyugodtan tehetünk bele mondjuk grillezett zöldségeket összevágva, vagy boltban vásárolt esetleg otthon készített pástétomot, májast, de tehetünk bele fűszeres túrót is akár.

Ha megmarad az étel - sült csirke vagy roston húsok -, kidobni pazarlás lenne, daraboljuk össze, és keverjünk hozzá fűszeres tejfölt vagy kevés majonézt, fűszereket, zöldségeket, és már is nyújthatjuk hozzá a tésztát.

Persze készíthetünk édes raviolit is: a tésztába tegyünk kakaóport, és a kinyújtott tésztát töltsük meg fehér csokival vagy narancsos túróval, esetleg gyümölcsös rikottával, majd főzzük meg tejben. A lehetőségek száma végtelen, ami szükséges, az a törődés és az alkotni vágyás.

Az a híres tésztagép…

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Manapság egyre több helyen lehet kapni tésztanyújtó gépet. Egy ilyen tekerős, kisméretű masinát, amivel - ha egy kis rutint szerzünk – kitűnő, izgalmas dolgokat készíthetünk, mint például a vékonymetélt vagy a házi csuszatészta. A házi tésztát nem kell annyi ideig főzni, sokkal ízesebb, sokkal könnyebb harapósra – al dente - főzni.

A pihentetési fázist ne hagyjuk ki, mert akkor nem fog sikerülni a tészta. Főzéskor - ha mondjuk ragut készítünk, amibe bele szeretnénk forgatni a tésztát, paradicsomos vagy spenótos szószt - azt javaslom, hogy a sós vízben kifőtt raviolit vagy tészta főzővizéből tegyünk egy kicsit a mártáshoz, mert a keményítős víz nagyon jót tesz a mártásunknak, amit a tésztával együtt össze szeretnénk forgatni.

Ha később tálalunk, mint hogy a tésztát kifőzzük, akkor egy hideg felületen érdemes szétteríteni a kifőtt tésztát, hogy minél hamarabb lehűljön, és saját hőjében és ne főjön tovább. Ami pedig a legfontosabb: ne tegyünk olajat a vízbe, mert az a világ legfeleslegesebb dolga, nem beszélve arról, hogy egy deciliter olaj 1000 liter vizet szennyez be, ha odajut.

Tésztaételek a Mindmegettén >>>

Olasz ételek a Mindmegettén >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.