November közepe ugyebár Márton-nap, ilyenkor én is - mint mindenki más - libából készült ételeket készítek, hangsúlyt kaphatnak a régi receptek, és születnek újak, amelyek jövőre vagy a régi jelzőt kapják, vagy netán kipontozódnak a repertoárból. Abban viszont egyetérthetünk, hogy jókora mennyiségű és fajtájú ételt készítünk ilyenkor.
Számomra egyfajta indítómotorja ez a karácsonyi főzőláznak (ez talán betudható az újborok jöttének, hiszen kevés alkalom van az évben, amit jobban várok, mint hazai borászaink friss idei nedűjét). Máris lehet gondolkodni a karácsonyon. Nincs túl korán és nincs túl későn, ha az ember kitalálta, mit főzzön. Még van idő csinosítgatni, utánaolvasni, családi közvéleménykutatást tartani (bár ezt én mindig kihagyom).
Mivel a tömörülés nem áll hozzám közel, és az ajándékvásárlással igen hadilábon állok, ezért inkább az ajándékok egy részét magam készítem. Citromlekvárt, bébinarancs-kompótot, limoncellót, sajtkrémeket, pástétomokat, likőröket… Nem csak a családnak jut ajándék, hanem a baráti körnek is. Bár tavaly a karácsonyi baráti összejövetelen a limoncellót már nem volt alkalmam átadni, üres üveggel meg csak nem sértek meg senkit… De a hangulat jó volt…
Idevág ez a tökéletesen sokoldalú desszertféleség is, a birsalmapuncs. Eredendően puncsként, nagy bólés tálakban, merőkanállal, kis poharakkal szolgálhatjuk fel hűvös estéken vagy céges, családi és baráti partikon. Én ilyenkor kissé emelem - még nem bántó szintig - az alkoholtartalmát…
Hozzávalók:
4 kemény birsalma
7 dl almalé
7 dl vörösbor
12 dkg barnacukor
2 ág rozmaring
1 narancs héja
1 vaníliarúd
Elkészítés: Az almalét a borral, a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a rozmaringággal felforraljuk, a meghámozott és felkockázott birsalmát belefőzzük úgy, hogy maradjon kissé roppanós a végén. Hozzáadjuk a narancshéját. Hagyhatjuk így is, darabosan, de le is turmixolhatjuk. Forrón kínáljuk.
Játszhatunk még egy kicsit, variálhatjuk a birsalmapuncsot. Készíthetünk belőle sorbet-t úgy, hogy kis méretű joghurtos dobozokba töltjük, beledugunk egy pálcát, és megfagyasztjuk, majd forró vízbe mártjuk, és lehúzzuk a dobozt. Kitűnő jégnyalóka.
Természetesen melegen adhatjuk pitékhez, rétesekhez, ha sűrítünk rajta, mártásként is kínálhatjuk…
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.