Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ez a recept épp most tökéletes. A magamfajta ilyenkor már elkezd gondolkodni a karácsonyi menün, hiszen azt sohasem lehet elég korán kitalálni. Az utolsó hónapban még lehet formálni, én legalábbis így csinálom.

Rozmaringos birsalmapuncs
Rozmaringos birsalmapuncs

November közepe ugyebár Márton-nap, ilyenkor én is - mint mindenki más - libából készült ételeket készítek, hangsúlyt kaphatnak a régi receptek, és születnek újak, amelyek jövőre vagy a régi jelzőt kapják, vagy netán kipontozódnak a repertoárból. Abban viszont egyetérthetünk, hogy jókora mennyiségű és fajtájú ételt készítünk ilyenkor.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Számomra egyfajta indítómotorja ez a karácsonyi főzőláznak (ez talán betudható az újborok jöttének, hiszen kevés alkalom van az évben, amit jobban várok, mint hazai borászaink friss idei nedűjét). Máris lehet gondolkodni a karácsonyon. Nincs túl korán és nincs túl későn, ha az ember kitalálta, mit főzzön. Még van idő csinosítgatni, utánaolvasni, családi közvéleménykutatást tartani (bár ezt én mindig kihagyom).

Mivel a tömörülés nem áll hozzám közel, és az ajándékvásárlással igen hadilábon állok, ezért inkább az ajándékok egy részét magam készítem. Citromlekvárt, bébinarancs-kompótot, limoncellót, sajtkrémeket, pástétomokat, likőröket… Nem csak a családnak jut ajándék, hanem a baráti körnek is. Bár tavaly a karácsonyi baráti összejövetelen a limoncellót már nem volt alkalmam átadni, üres üveggel meg csak nem sértek meg senkit… De a hangulat jó volt…

Idevág ez a tökéletesen sokoldalú desszertféleség is, a birsalmapuncs. Eredendően puncsként, nagy bólés tálakban, merőkanállal, kis poharakkal szolgálhatjuk fel hűvös estéken vagy céges, családi és baráti partikon. Én ilyenkor kissé emelem - még nem bántó szintig - az alkoholtartalmát…

Rozmaringos birsalmapuncs

Összeturmixolva mutatósabb
Összeturmixolva mutatósabb

Hozzávalók:
4 kemény birsalma
7 dl almalé
7 dl vörösbor
12 dkg barnacukor
2 ág rozmaring
1 narancs héja
1 vaníliarúd

Elkészítés: Az almalét a borral, a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a rozmaringággal felforraljuk, a meghámozott és felkockázott birsalmát belefőzzük úgy, hogy maradjon kissé roppanós a végén. Hozzáadjuk a narancshéját. Hagyhatjuk így is, darabosan, de le is turmixolhatjuk. Forrón kínáljuk.

Játszhatunk még egy kicsit, variálhatjuk a birsalmapuncsot. Készíthetünk belőle sorbet-t úgy, hogy kis méretű joghurtos dobozokba töltjük, beledugunk egy pálcát, és megfagyasztjuk, majd forró vízbe mártjuk, és lehúzzuk a dobozt. Kitűnő jégnyalóka.

Természetesen melegen adhatjuk pitékhez, rétesekhez, ha sűrítünk rajta, mártásként is kínálhatjuk…

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.