A déliek tudják, hogy apró falatokból milyen fantasztikus ízek komponálhatók. A különféle olasz antipastik vagy spanyol tapas-ok nem csak előételként szolgálhatnak, hanem ügyesen párosítva akár könnyű, nyári fogásként is tökéletesek.
Ahhoz, hogy az ember különlegeset készítsen, nem feltétlenül szükségesek komplikált dolgok, sokkal fontosabb a minőségi, jó alapanyag. Persze eszközök is kellenek, gondolom, a gyakorlottabbaknak nem kell mondanom, hogy a konyha tudja ám zabálni a pénzt, ezért érdemes lépésről lépésre bővíteni eszközeinket.
A gyümölcscentrifuga egyike azoknak a szerkezeteknek, amikre érdemes beruháznunk: új dimenzió nyílik meg használatával, új ízeket fedezhetünk fel, kombinálva korszerű és a helyes táplálkozásnak megfelelő anyagokat. A frissen centrizett zöldségek és gyümölcsök nem csak önállóan, hanem kombinálva is új élményt nyújtanak. Akár zöldség, akár gyümölcs, pár csepp olajat ne felejtsünk el hozzá adni, a zsírban oldódó vitaminok érdekében.
Hozzávalók:
A muffinhoz:
20 dkg patisszon
10 dkg krémes kecskesajt
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
vaj és morzsa a formához
A salátához:
1 fej édeskömény
2 evőkanál méz
1 bébi ananász vagy 4 karika ananász
pár csepp citromlé
A paprikaleveshez:
6-8 darab piros kaliforniai paprika
6-8 evőkanál méz
pár csepp olívaolaj
pár csepp fehérborecet vagy citrom
pár csepp Tabasco
édeskömény zöldje
csipet só
Elkészítés: A muffinhoz megtisztítjuk a patisszont, nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a kecskesajtot, a morzsát, a tojást, és a sütőport, jól elkeverjük. Kikent, lisztezett formába kanalazzuk, és 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
A salátához felcsíkozzuk az édesköményt, pár csepp citromlével és mézzel ízesítjük. Az ananászt feldaraboljuk.
A leveshez a paprikát kicsumázzuk, gyümölcscentrifugával kinyerjük a levét, mézzel, csipet sóval, ecettel és kevés olívaolajjal kikeverjük. Tabascoval pikánsabbá tehetjük. Jégkockával tálaljuk, a salátával és a patisszonos muffinnal együtt.
A muffin a legnépszerűbb sütemények egyike. Eredetét tekintve amerikai értelemben kis papírkosárban sült sütike, amit banánnal és csokoládéval készítenek. Angol szemmel nézve tejjel készült kerek kalács, amit teához kínálnak friss vajjal és lekvárral. A mostani verzió egyikhez sem hasonlít ízvilágát tekintve, csak formára. Állaga viszont lukacsos, könnyű, ráadásul kalóriaszegény és nagyon finom. Ezt a muffint elkészíthetjük édesköménnyel vagy cukkinivel is a patisszon helyett.
Az édeskömény ánizsos íze sajtokkal és halakkal kombinálva is frissítő és különleges. Maga a növény is az, hiszen minden részét felhasználják, zöldje hasonlít a kaporra. A gumó húsát nyersen, párolva, sütve is fogyaszthatjuk, érdemes megismerkedni vele.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.