Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Eljött a sárgabarack ideje. De mit tegyünk, ha nem vagyunk édesszájúak vagy lekvárimádók? Készítsünk egy jó sárgabarackos bárányt. Igazi nyári fogás húsimádóknak.

Ezt az ételt a németországi Westerwaldban tanultam egy tanyasi birtok tulajdonosától, aki sok más állat mellett lovakkal is foglalkozott, és ezt a receptet ő állítólag Bugacról hozta magával. Jó kis csavar…


Sárgabarackos bárány bulgursalátával

Sárgabarackos bárány bulgursalátával
Sárgabarackos bárány bulgursalátával

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg báránycomb (vagy lapocka)
2 teáskanál só
2 evőkanál liszt
1 dl mogyoróolaj
5 dkg vaj
16 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsom püré
1 mokkáskanál bors
1 ág kakukkfű
1 ág rozmaring
2 dl fehérbor (ha van, tokaji)
2 dl zöldség leves
50 dkg sárgabarack
A bulgursalátához:
25 dkg bulgur
1 fej lilahagyma
2 szem paradicsom
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál olívaolaj
½ citrom leve

Elkészítés:
1. A bulgurt átmossuk, fél liter forrásban lévő vízzel leöntjük, és lefedve várjuk, hogy magába szívja a nedvességet.
2. A báránycombot kicsontozzuk. Kockára vágjuk, sózzuk, lisztben megforgatjuk, mogyoróolajon megpirítjuk.
3. A megsült húsokat egy hőálló tálba szedjük.
4. A visszamaradt olajat kiegészítjük a vajjal, megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a paradicsompürét, fűszerezzük, felengedjük a borral és a zöldséglevessel, hozzáöntjük a húshoz, és összekeverjük.
5. A sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk, a ragu tetejére tesszük, és 40 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
6. A zöldségeket (hagyma, paradicsom) kiskockákra, a petrezselymet apróra vágjuk, és összekeverjük a kihűlt és lecsöpögtetett bulgurral, sózzuk, borsozzuk, citromlével és olívaolajjal meglocsoljuk, majd jól összeforgatjuk.
7. A bárányragut a bulgursalátával kínáljuk.

Elkészítés: 1 óra
Fogyasztható: azonnal

Sárgabarackos bárány bulgursalátával
Sárgabarackos bárány bulgursalátával


A bárányról

Az ínyenceknek a tejes bárány a bárány. Valóban a tejes bárány a legfinomabb, ami csak anyatejet kap. Természetesen ha már elkezdenek füvet is enni, akkor is még bárányok, de a húsuk íze kicsit megváltozik. A bárány elkészítésénél figyelni kell arra, hogy mivel fiatal húsról van szó, gyorsan elkészül, túlfűszerezni nem érdemes, készítsük akár mediterrán, akár orientális fűszerekkel (curry, rozmaring, zsálya). Jól társítható gyümölcsök és zöldségek bármelyikéhez.

Ha valaki arra adja a fejét, hogy pörköltet készít bárányból, érdemes a hagymát előtte jól megsütni, átturmixolni, és ezzel a hagymás szafttal összefőzni a bárányt, különben a hagyma még meg sem puhul, amikor a bárány már kész. Nincs annál rosszabb, mint a csontjáról leváló puha hús ropogós hagymakockákkal.

Készíthető belőle leves tejszínnel, ecettel, tárkonnyal, vagy raguk gyümölcsökkel-zöldségekkel. A gerinc kiemelten finom szép rózsaszínűre sütve, igazi gasztronómiai élvezet. De lehet belőle tatárt is készíteni előételnek. És természetesen grillezhetjük is, faszénen sütve, szeletben vagy nyárson egészben. Horvátország felé az út mellett találkozhatunk ilyen nyárson sütött báránnyal. Édes hagymával, paradicsommal és kukoricakenyérrel egyszerűen tálalva szenzáció.

És ne feledkezzünk meg az olasz specialitásról, az Osso buccoról, amikor a lábszár (borjú vagy bárány) csonttal együtt van szeletelve, elősütve és sok zöldséggel összefőzve.

Magyarországon sajnos nem annyira népszerű a bárány, inkább a külföldiek hordják el javarészt, de érdemes kipróbálni!


Egyszerű köret a bulgur

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A bulgur búzatöret, mely gyorsan elkészíthető, kitűnő köret. A bárányhoz nagyon illik, bármilyen formában, magában vagy zöldségekkel, esetleg a bárány szaftjával összekeverve. Magában is fogyaszthatjuk salátaként, igazi nyári vitaminbomba a bulgursaláta rengeteg sok petrezselyemmel, citrommal és paradicsomhússal.


Sárgabarack variációk

A sárgabarackról mindenkinek a nagymama lekvárja jut eszébe. Na persze a jó pálinka sem elhanyagolható az étkezés előtt, közben és után.

A sárgabarack minden hús mellé adható, csirkéhez, pulykához kompótként, chutney-ként, chilivel, gyömbérrel, uborkával vagy bármilyen fűszerrel, például mentával, bazsalikommal, parmezánnal. Még tovább fokozhatjuk orientális ízekkel (curry, garam masala).

A lekváron és a pálinkán túl készítsünk sárgabarack fagylaltot, sorbet-t, utóbbit pezsgővel. Jeeee!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.