Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A Savarin koszorúformában sült kelt tészta, amelyet alkoholos cukorsziruppal átitatva, sok tejszínhabbal és gyümölcsökkel tálalnak. Igazán klasszikusnak mondható francia desszert, és mint minden alaprecepttel, ezzel is érdemes játszani.

„Egy új fogás felfedezése több örömet okoz az emberiségnek, mint egy csillag felfedezése.” (Brillat Savarin) A mai világban szintén elgondolkodtató és változtatásra buzdító a francia jogász, politikus és gasztronómus elhíresült mondása: „Mondd meg, mit eszel, és én megmondom, ki vagy.” Nem vagyok hatásvadász, de nagyon érdemes ezeknél a gondolatoknál egy kicsit hosszabban elidőzni.

A következő gyűrű alakú, finom alkohollal bőven meglocsolt kelt tésztát Brillat Savarinről (ejtsd: brillá száváren) nevezték el, aki az „Ízlés Fiziológiája”című mű megalkotója, mely gourmet berkekben alapműnek számít, és akitől származnak a fenti sorok.

Savarin tokajis gesztenyemézzel és szederraguval
Savarin tokajis gesztenyemézzel és szederraguval

Én most az egyik kedvenc verziómat készítettem el: a Savarin tokaji aszúval kevert gesztenyemézzel locsolgatva, szederraguval tálalva valami elképesztő élményt nyújt.

Ehhez persze szükséges egy Savarin-forma, ami gyűrű alakú sütőforma (nem kuglóf), készülhet rézből, vagy lehet teflon bevonatú, mérete igen változó, kapható a 4 cm átmérőjű minitől a 30 cm-es nagy formákig. Amennyiben szeretnénk egy ilyet vásárolni, nyugodtan nevezzük a nevén az eladónál, mert ez a hivatalos neve, a dobozán is így szerepel (Savarin, ejtsd: száváren). Én a 8-10 centiset ajánlom, ez pont 1 adag, igaz, így ebből a formából többet kell vásárolni. Rendkívül jól mutat a gyűrűjében a tejszínhab vagy a gyümölcsragu.

Ha már megvettük a formát, és rengeteg Savarint sütöttünk, akkor nyugodtan használhatjuk másra is a formát. Fóliázzuk ki szépen, hámozzunk meg és filézzünk ki néhány grape fruitot, narancsot, vérnarancsot vagy mandarint, de akár vegyesen is megtehetjük. A maradéknak csavarjuk ki a levét, egy kicsit melegítsük meg, majd hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinlapot olvasszuk fel benne, és a filékkel együtt öntsük a formába. Dermesszük ki, és már szelhetjük is a citrusterrine-t. De elkészíthetjük benne a karácsonyi kocsonyát is, csak ne felejtsük el a zöldségeket és a húsokat apróbbra vágni, hogy szépen mutasson.

Savarin tokajis gesztenyemézzel és szederraguval

A kelt kalácsot megvadítja az alkoholos szirup és a gyümölcsragu!
A kelt kalácsot megvadítja az alkoholos szirup és a gyümölcsragu!

Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 csomag száraz élesztő
2 dl langyos tej
6 tojássárgája
1 narancs leve és reszelt héja
10 dkg porcukor
3 dkg puha, de nem folyós vaj

Valamint:
2 dl tokaji aszú
5 evőkanál gesztenyeméz
20 dkg szeder

Elkészítés: A lisztet a száraz élesztővel, pici sóval és a narancs héjával összekeverjük. A langyos tejben felolvasztjuk a porcukrot. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojások sárgáját, a narancs levét és a cukros tejet, elkeverjük, végül a vajat is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk.

A Savarin-formát kivajazzuk, beleöntjük az egyneművé kevert tésztát, elegyengetjük. 20-25 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Közben a tokaji aszút felmelegítjük (de ne forrjon), hozzáadjuk a gesztenyemézet, és gyöngyözve 8-10 perc alatt besűrítjük. Nem szabad forrnia most sem.

A szedret tányérra tesszük, és a forró tokajis méz harmadával meglocsoljuk.

Ha megsült a tészta, kivesszük a sütőből, megszurkáljuk kötőtűvel, a tokajis méz felét rálocsoljuk, megvárjuk, míg beszívja, majd tálra borítjuk, és ezt az oldalát is meglocsoljuk a maradék tokajis szósszal.

Locsolgatás még a Savarin-formában
Locsolgatás még a Savarin-formában

Jöhet a másik oldal is, hogy mindenhol átjárja a finom szirup
Jöhet a másik oldal is, hogy mindenhol átjárja a finom szirup

Gyönyörű koszorú!
Gyönyörű koszorú!

Körberakosgatjuk a szederrel, és így tálaljuk. Tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.

A szederraguval, esetleg egy kis tejszínhabbal MENNYEI!
A szederraguval, esetleg egy kis tejszínhabbal MENNYEI!


A Savarin-tészta készítésénél figyeljünk a megfelelő hőmérsékletre, és hagyjunk elég időt a kelésre. Közben elkészíthetjük a tokaji aszús-gesztenyemézes szirupot

Őszi Balázs
Őszi Balázs

A gesztenyemézet inkább csak a felkészültebb mézfogyasztók ismerik, ők viszont nagyra tartják, velük együtt én is, mert szinte egyedülálló a beltartalma, és az íze számomra nagyon különleges, még azt az enyhén kesernyés utóízt is kedvelem. Használjuk bátran teába és gyógyteába, süteményekbe vagy egy finom vajas kalácsra csurgatva. Hatékony a vérszegénység és a visszér elleni küzdelemben is.

Szóval ezt a rendkívül ízletes mézet elkeverve egy tokaji aszúval, a borok királyával egészen elképesztő szirupot kapunk. Amikor a még langyos kelt tésztánkat meglocsoljuk ezzel a sziruppal, a tészta, mint a szivacs beszívja, az édes aszú pedig átjárja a kelesztés következtében kialakult száz meg száz lyukacsot és járatot, omlóssá, szaftossá téve a tésztát. A gyűrűbe kanalazott forró, szép, fényes szederszemek pedig tökéletessé teszik ezt a csodát.

Talán már kicsit felvágásnak tűnhet… de aki így gondolja, az nem figyelt, és nem időzött el az első soroknál, az biztos.

Bogyós Savarin >>>

Epres Savarin >>>

Savarin-formában készül még: Frankfurti koszorú >>>


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.