Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A paradicsom az egyik olyan kiváló zöldségféle, amely rengeteg módon kombinálható. Elkészítésében és ízformálásában rengeteg étel- és italkülönlegesség kihozható belőle. Példa erre ez a szenzációs, intenzív ízű leves!

Számtalan paradicsomfajta létezik, vannak kifejezetten lének vagy salátának való fajták. Formájuk, méretük is különbözik, vannak a nagy, ököl nagyságúak és a kis cherry (koktél) paradicsomok, melyek olyan aprók, hogy hasonlítanak a cseresznyére. Ízében is erős, édes. Ismert még sárga illetve fekete paradicsom is. Nagyon dekoratívak, úgyhogy ételek dekorálására is nagyon alkalmasak.

Akár előételként, salátaként, főételként rengetegféleképp elkészíthető. Például remek főétel lehet a töltött paradicsom, a rakott paradicsom vagy a paradicsommártás, amit különböző húsok mellé adhatunk. De készülhet belőle desszert és lekvár is. Többször készítettem málnával töltött paradicsomot, málnás ketchupot gyömbérrel, sorbet fagylaltot is. A paradicsomlekvárt citrusokkal, fűszerekkel kiegészítve (pl. gyömbér, bors, szerecsendió) a gyümölcslekvárokhoz hasonlóan főzőcukorral készítjük.

Talán a paradicsom az a zöldség, amely a gyümölcsökkel a legjobban kombinálható. Erre példa a szilvás paradicsomkrémleves is, szenzációs akár hidegen, akár melegen, sőt télen vagy nyáron. Nem csak paradicsomszezonban készíthetjük, a téli hónapokban bátran használhatunk konzerves hámozott vagy kockázott paradicsomot is.

Szilvás paradicsomkrém leves

Krémes, telt ízű, bársonyos leves
Krémes, telt ízű, bársonyos leves

Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg szilva
50 dkg hámozott paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál paradicsompüré
4 dl zöldségleves

bors
friss bazsalikom a tálaláshoz
5 dkg vaj

Elkészítés: A szilvát megmossuk, 8-10 szemet elfelezünk és félrerakunk, a többit is kimagozzuk. Az olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, szilvát és a paradicsomot, majd fölengedjük a levessel. Kb. 10 percig főzzük, majd turmixoljuk, közben apró darabokban beleszórjuk a hideg vajat. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a félbevágott szilvát belerakjuk, és friss bazsalikommal díszítjük. Fogyaszthatjuk egyaránt hidegen vagy melegen.

Tejszínnel is dúsítható
Tejszínnel is dúsítható

Egészséges

A paradicsom pozitív élettani hatásait számtalan helyen bizonyították. Rendszeres fogyasztása jótékony hatást gyakorol a reumás és ízületi fájdalmakra, segít különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Dietetikusok ajánlják gyomorsavtúltengés emésztési problémák ellen. Rendkívül jó szomjoltó, magas víztartalma a vér besűrűsödését is megelőzi.

Másnaposságra kifejezetten ajánlom a sört paradicsomlével. Ajánljuk továbbá gyerekeknek, étvágynövelő hatása miatt, azonkívül hámozva diétás étrendbe is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.


Melyik a jó paradicsom?

Mikor paradicsomot vásárolunk, ügyeljünk pár dologra, hogy ízletes, egészséges és nem kezelt zöldséget vihessünk haza. Érdemes a zöldségpiacokat felkutatni lakóhelyünk közelében, egyrészt sok esetben itt találhatjuk meg azokat a hozzávalókat, melyek valóban frissek és természetesek, másrészt egész más vásárlási élménnyel gazdagodhatunk a termelők saját árukészletének felfedezése közben. A friss, érett paradicsom piros, rugalmas, a szára élénkzöld, ezzel szemben a mesterséges, gyorsan érlelt paradicsom bőre túl feszes, színe foltosan piros, illata pedig nem érezhető. Nem szabad megijednünk ugyanakkor, ha paradicsomunk nem tökéletesen és szabályosan kerek, ugyanis gyakran a házi kertekben termesztett, mesterségesen nem kezelt zöldségek formája egy kevéssé deformálódhat, ám ízvilága gazdagabb.


Okosságok még

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európában a 16. század végén ismerték meg, Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. Ma már az egész világon termesztik. Magyarországon a források 1651-ben említik először. Kezdetben dísznövényként kezelték, majd az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak az elő paradicsomtermelők hazánkban.

Mivel egy nagyon lédús zöldségről beszélünk, melynek csupán 5-6% a szárazanyagtartalom, és mivel cukortartalma igen magas, emiatt leszedés után minél előbbi tartósítását javasolják, mert hamar megromlik.

A paradicsom és a vele készített ételek rég szerves részeit képezik a magyar háziasszonyok repertoárjainak, ugyanakkor szeretnénk, ha a klasszikus, nagyon jól bevált felhasználási módok mellett tovább bővíthetnénk ezeket. Ilyen recept ez a könnyű krémleves. Reméljük, jótékony hatásainak és csodás ízvilágának tudatában Önök is kedvet kaptak elkészítéséhez. Jó étvágyat kívánunk!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.