Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A jó cappuccino és latte macchiato azonnal iható: nem égeti meg a szánkat. Ezzel szemben a forró csoki tényleg forró, ha jól van elkészítve. Mindegyik gőzöléssel készül - de nem ugyanúgy!

Legutóbb már esett szó a tej gőzöléséről és a tejhabkészítésről. Fényképeket csak most készítettünk hozzá, és talán így jobban érthető válik.

Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos az odafigyelés a tejhab esetében. Ha felforr a tej a gőzölés közben, akkor - amint először találkozik nyelvünk a kapucsínóval - csúnya égési sérülést szerezhetünk. A felszolgált italnak akár azonnal fogyaszthatónak kell (kellene) lennie! A hiba általában a gőzölés folyamatában keresendő.

A gőzcső legyen a tej felszínén
A gőzcső legyen a tej felszínén

Az egyik, már említett trükk, hogy a gőzcső vége mindig legyen a tej felszínén. Ahogy emelkedik a tej magassága, úgy húzzuk mi is lefelé a „küblit”, ezzel távolodva a gőzcsőtől. A kéz azért maradjon a fémedény falán, mert kis gyakorlással pontosan érezni fogjuk, mikor kell abbahagyni a gőzölést. Ha a fém annyira forró, hogy szinte eldobnánk az edényt, akkor jó.

A krémes tejhab varázsa
A krémes tejhab varázsa

Mire lehet még használni azt a bizonyos „küblit”? Igazán jó forró csokit jó minőségű alapanyagból lehet előállítani. Ha nem vagyunk cukrászok, és nem áll rendelkezésre csokoládérúd, akkor is elkészíthetjük ezt az egyszerű, krémes italt egy kis trükk segítségével - akár habos, krémes változatban is. A forró csoki porok minél drágábbak, annál több kakaóval és annál kevesebb cukorral rendelkeznek, a kukoricakeményítő pedig elvégzi a sűrítési munkát.

Én azt szoktam megkérdezni a vendégeimtől, hogy az étcsokit vagy a tejcsokit szeretik jobban, és ennek függvényében vízzel vagy tejjel keverem el a port. A 22-28 g porhoz 1,5-2 dl folyadékot kell adni. A gőzcső segítségével addig kell hevíteni az italt, amíg a kívánt állagú lesz. Én akkor szeretem, ha úgy bugyog, mint a magma, és még nem éri el a pudingos keménységet. A kübli jó szolgálatot tesz, hogy ne legyen minden csokipöttyökkel tele a kávéfőző környékén.

Forró csokoládé és egy pici narancsszirup
Forró csokoládé és egy pici narancsszirup

Ha szeretjük a narancs és a csokoládé együttes ízét, próbáljuk ki egy kis narancssziruppal keverve. Én nem szeretem, ha túl édes az italom, így kb. 5 ml szirupot adok csak hozzá. Édesszájúak próbálják meg 10 ml-rel.

A fentiek és a korábban leírt műveletek is feltételeznek néhány eszközt. Egy bariszta úgy jár az aktatáskájával (és benne a saját eszközeivel), mint ahogy a szakácsok viszik magukkal különleges késeiket. Az alábbi képen sok minden helyettesíthető valamilyen konyhában használatos eszközzel, akár az ecset is pótolható egy festőecsettel. A fanyelű, csodaszép tömörítők helyett természetesen megteszi egy műanyag változat is. A fémedény formája viszont igen különleges és tapasztalatom szerint nehezen nélkülözhető.

Néhány kellék
Néhány kellék

Legközelebb megint a kávéról mesélek.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.