Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Babgulyás
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Zsemlegombóc
Tojásos nokedli fejes salátával
Rakott zöldbab darált hússal
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Epres blondie
Dödölle - az eredeti recept
A 2008-as bariszta világbajnokkal, Stephen Morrissey-vel készült interjúban olvasom, hogy mit gondol a kávéfőzőgépekről. Az interjút a szponzor Nuova Simonelli kávéfőző-beszállító megbízásából készítették, s ő nem a gyártót fényezte, hanem a következőket mondta…

A higiénia a kávékészítésnél is fontos!
A higiénia a kávékészítésnél is fontos!

„Sok hagyományos kávéfőző képes egy kitűnő eszpresszó elkészítésére. Sajnos, leginkább az emberek törődésének a hiánya gátolja meg őket ebben. Gyakran azon gondolkodom, ha bármely kávézó betartaná a kávéfőző tisztításának szabályait, akkor egyből a világ kávézóinak felső 10%-ában találná magát.”

Megnyugtató, hogy ezt nem hazánkról mondta; úgy látszik, máshol is van mit tanulni.

Egy kicsit olyan ez a higiéniai kérdés: mintha a mamám úgy főzné a levest, hogy az előző napok, hetek, sőt, hónapok maradékát elfelejtené kiszedni a fazékból, vagy legalábbis nem mosogatná el, csak kitörölné, úgy nagyjából.

Ez történik nap mint nap, amikor a kávéházakban, bár különböző márkák csillannak meg a csészén, az eredmény egy kesernyés, égett ízű valami. A kávézacc (pogácsa) tetejéről a főzés végén a kávéfőző „leveszi” a nyomást egy szelep segítségével. Ekkor az olajokban gazdag, enyhén zaccos kávé a felső szűrő felé veszi az irányt és (részben) azon az úton távozik, ahol a következő kávéhoz fog a hőcserélőn keresztül a tiszta víz érkezni. Vajon mennyire lesz tiszta az a víz, mely érintkezik ezzel az olajos, felégett kávésűrítménnyel?

Frici barátom mindig összehúzott szemöldökkel nézi a karok állapotát, a szűrők átláthatóságát, a gép környékének tisztaságát: ha valami nem stimmel, nem kér kávét; ilyenkor már hallom is a rendelését: egy limonádét kérek. Rám is átragadt ez a szúrós tekintet, de most legalább megtudtam, hogy nem csak nálunk jellemző ez a hanyagság.

Kérek mindenkit, legalább olyan tisztelettel nézzen a kávéfőzőjére, mint egy evőeszközre, amit néha érdemes elmosni! És akkor az egyéb karbantartási munkákról még nem beszéltünk; persze a villák esetében ezt mellőzhetjük.

Csak odafigyeléssel készülhet jó kávé!
Csak odafigyeléssel készülhet jó kávé!

Legközelebb vidámabb és frissítőbb témákról írok: igyunk kávés-jeges balhét!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.