Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mint ahogy az már kiderült, imádom a kávét. Ezt az élményt gyakran elrontja egy „zavaró” tényező: a nem működő kávéfőző. Szakmámból adódóan sokfajta kávéfőzővel találkoztam már, és meg kell vallanom: az elromlott kávéfőzők menedéke, a műhely, nem tartozik kedvenc tartózkodási helyeim közé.

Legfőképpen azt nem szeretem, hogy sokan úgy tekintenek a kávéfőzőre, mintha az nem gép lenne, hanem egy igénytelen vasdarab, mely karbantartás nélkül is évtizedekig működik. Arról már írtam, hogy a mostanság igen kedvelt mindentudó masinák (szuperautomaták) könnyen meghibásodhatnak. De még a legegyszerűbb kávéfőzőt is rendszeresen karban kell tartani - mind higiéniai szempontból, mind pedig az esetleges meghibásodás elkerülése végett (megelőző karbantartás).

Ha nem szeretnénk túl sok időt ilyen feladatokkal tölteni, fedezzük fel az előrecsomagolt, őrölt, adagos kávék világát. Megspóroljuk vele a daráló beszerzését, az őrlési finomság folyamatos beállítását, nem kell ürítenünk a megpenészedett pogácsákkal teli zaccfiókot, és hát egy „podos” vagy „kapszulás” gépen kevés olyan dolog van, amit egyáltalán el lehet mosogatni. Korábban már írtam róluk, de most nézzük meg ezt a (viszonylag) pénztárcakímélő megoldást.

Pod, cialda, párnatasak; kinek mi tetszik...
Pod, cialda, párnatasak; kinek mi tetszik...

Ezek a 7-8 g körüli párnatasakok az egyik legfelhasználóbarátabb megoldást jelentik az otthonra vagy kisebb irodákba szánt kávéfőzési lehetőségek között. Víztartállyal vagy palackos vízzel a hátuk mögött függetlenek a vízhálózattól. A csurdalékvizet az alul lévő tálca fogja fel, melyet időnként üríteni kell. A podot az erre kialakított nyílásban kell elhelyezni.

A két fémdarabka közé kell betalálnunk a poddal
A két fémdarabka közé kell betalálnunk a poddal

A speciálisan kialakított, mélyedéssel ellátott szűrőbe tökéletesen illik a szabványos párnatasak. Hazánkban is egyre nagyobb a választék ezekből, és egy-egy pörkölő több fajta kávét is kínál ilyen formában. A gép nagyon egyszerűen működtethető. Általában a gép oldalán található karral tudjuk a két szűrőt úgy összeszorítani, hogy a párnára (pogácsára) engedett forró víz a csövön keresztül távozzon, de előtte megfelelő ellenállásba ütközzön, hasonlóan a karos gépek tömörített pogácsájához. A pumpát a legtöbb esetben be- és kikapcsolni is nekünk kell a kívánt mennyiség lefőzésekor.

Jé, itt is van kréma
Jé, itt is van kréma

A gépből a már kisajtolt pod (zacc) egy mozdulattal kivehető, így nem kell azzal bajlódni, hogy a kávéfőzőgép előző használója után (pl. kolléga) percekig takarítsunk.

Könnyű kidobni a zaccot
Könnyű kidobni a zaccot

Ezt a könnyebbséget használják ki az egyre gyakrabban megjelenő kapszulák, melyekből több szabvány is létezik. Nem tartozom nagy híveik közé, mert viszonylag vastag műanyag fal veszi körbe az őrölt kávét, mely számomra nem a legkörnyezetkímélőbb módja a kávéfőzésnek, ugyanis a kapszula (a műanyaggal együtt) a kukában végzi. Előnyük, hogy a tömörítés már a kapszula belsejében megtörténik.

Kapszula... az egyik leggyakoribb szabvány
Kapszula... az egyik leggyakoribb szabvány


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.