Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Karácsony

Így lesz tökéletes a cukormáz: 8 isteni recept + 5 profi tipp

A tökéletes cukormáz
Egyedien dekorálhatsz vele tortát, aprósütit, muffint vagy mézeskalácsot, ráadásul a cukormáz elfedi az esetleges sütési hibákat. Színezheted, ízesítheted tetszés szerint vagy akár kihagyhatod belőle a cukrot, az viszont nem mindegy, hogy milyen az állaga. Ismerd meg a változatokat és a profi trükköket!

Cukormázat készíteni nagyon egyszerű feladat. Persze nem árt hozzá néhány alapszabály, de onnantól kezdve az ízlésetek és a kreativitások szerint díszíthetitek vele a különféle süteményeket, aprósütiket. Mutatjuk a bevált trükköket, és természetesen receptet is közzéteszünk.

A cukormáz alapreceptje

A 25 dkg porcukorból és 4 ek vízből kevert klasszikus cukormáz megszilárdulva tetszetős, szétterülő bevonatot képez, amely egyúttal a sütemény kiszáradását is késlelteti. Kontúrozáshoz csak 3 ek vizet adj hozzá, hogy sűrűbb legyen. Mézeskalácsra és mézeskalács-házikó elemeinek összeragasztásához víz helyett tojásfehérjével dolgozd össze a porcukrot.

Így készíthetsz tökéletes cukormázat (Shutterstock)
Így készíthetsz tökéletes cukormázat (Shutterstock)

Meleg vagy hideg tésztára kend?

Attól függ, milyen hatást kívánsz elérni. Meleg felületen a cukormáz könnyebben szétterül, továbbá kissé beivódik a felső rétegbe, és édesebbé, szaftosabbá teszi a süteményt. Mélyebbre tud hatolni, ha kissé hígabbra készíted, a sütőből kivett tésztát pedig több helyen megszurkálod fogvájóval. A teljesen kihűlt muffinokra vagy más süteményekre felvitt normál sűrűségű cukormáz egyenletes, roppanós bevonatot képez.

Variációk cukormázra

Vedd figyelembe a süti jellegét, továbbá hogy milyen alakalomra készíted vagy kit fogsz vele megkínálni. Pl. ünnepi alkalmakra kiváló a tetszőlegesen színezhető és mintázható klasszikus cukormáz, de idős személynek inkább a mézeskalács díszítéséhez szokásos – puhább – mázzal kedveskedj.

  • Klasszikus cukormáz

Helyettesítsd az előírt vízmennyiséget ugyanannyi tejjel: ragyogóan fehérré, valamint puhábbá teszi a mázt.

  • Színes cukormáz

Alkoss egyedit! A normál fehér cukormázt por alakú és folyékony ételfestékkel, tubusos pasztával vagy szörppel tudod színezni. Kis mennyiségen kísérletezd ki a kívánt erősségű árnyalatot, és ne feledd, hogy a folyékony színezőanyag hígabbá teszi a mázt!

A cukormáz remekül mutat a süteményeken (Shutterstock)
A cukormáz remekül mutat a süteményeken (Shutterstock)
  • Cukormentesen is készíthető

Természetes cukorhelyettesítőt (xilitet, eritritet, steviát) keverj össze a normál cukormázhoz szükséges mennyiségű vízzel. (Nem lesz olyan selymes, mint a valódi cukros máz.) Próbáld ki egy kis felületen, hogy szépen elterül-e. Ellenkező esetben adj hozzá még egy kis vizet.

  • Citromosan még jobb

25 dkg átszitált porcukorhoz 1 ek citromlét és 2 ek vizet számíts, hogy ne legyen túl savanyú.

  • Cukormáz mézeskalácsra

Robotgéppel vagy kézi habverővel alaposan dolgozz össze 25 dkg porcukrot 1 db tojásfehérjével. A folyós cukormasszát írókázáshoz vagy mézeskalács-házikók építéséhez használhatod.

A mézeskalácsokat cukormázzal is díszíthetjük (Shutterstock)
A mézeskalácsokat cukormázzal is díszíthetjük (Shutterstock)
  • Mandulával keverve

1 db tojásfehérjét dolgozz össze 15 dkg porcukorral, majd keverj bele 5 dkg őrölt mandulát. Mandulás, mogyorós, diós süteményekre egyaránt kiváló szétterülő bevonat.

  • Alkoholos változat

Szép sárga színt és alkoholos ízt eredményez, ha 25 dkg porcukorhoz 5 cl tojáslikőrt adsz. A részeges-fűszeres változathoz 3 tk rumot vagy forralt bort és 2 ek vizet keverj össze 25 dkg porcukorral, 1 csipet őrölt fahéjjal és 1 csipet őrölt szegfűszeggel vagy koriandermaggal. Kend diós süteményekre, adventi apróságokra vagy mézeskalácsra. Mindkettőt felnőtteknek készítsd!

Mentőötletek vészhelyzetre

Általános érvényű jó tanács: először csak az elrontott máz felét próbáld megmenteni, hogy balsiker esetén ne menjen pocsékba a teljes mennyiség. Lassan adagold hozzá a plusz hozzávalókat és jegyezd meg, miből mennyit kellett használnod a kívánt állag vagy íz eléréséig.

A cukormázat ételfestékkel könnyedén színezheted (Shutterstock)
A cukormázat ételfestékkel könnyedén színezheted (Shutterstock)
  • Ha túl híg a cukormáz...

Csak egy segíthet: még több porcukor. Ha kevés van belőle, öntsd az egészet egy tiszta tálba, és apránként keverj hozzá annyi híg mázt, amennyitől a massza kellően folyós lesz.

  • Ha túl sűrű máz...

Adj a mázhoz még több folyadékot. Alaposan keverd át minden teáskanálnyi mennyiség hozzáadása után, máskülönben egykettőre túlhígítod.

A citromos cukormáz remekül harmonizál a mákos sütikkel (Shutterstock)
A citromos cukormáz remekül harmonizál a mákos sütikkel (Shutterstock)
  • Ha túl savanyú a máz...

Nem biztos, hogy szükség van korrekcióra, hiszen egy citromos máz savassága üdítően friss ízzel gazdagít bizonyos süteményeket. A túlságosan savanyú máz feléhez adagolj porcukrot és vizet. Ha túlságosan édesnek érzed, keverj bele egy keveset a maradék savanyú masszából.

  • Ha nem fedi be a sütit...

Száradás után vigyél fel a mázból még egy réteget a bevonandó felületre.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.