Salsa és sajtos, ez a kétfajta a leginkább elterjedt, ezekből találni többnyire a boltok polcain néhány darabot. Közel nincsen akkora kínálat belőlük, mint mondjuk barackléből, de ha ügyesen mozgunk azért jó pár fajtát bezsákmányolhatunk. Alapesetben a lakosság döntő többsége ezekkel inkább a mozik büféiben találkozik, de a foci mindent felrúg.
A tesztcsapat most kivételesen sok, magasan képzett független szakértő egyénből állt össze. Nachossal történt a tesztelés, abból is kizárólag a sós, azaz a natúr verzió kerülhetett a szószok közelébe. Szabályzás nem vonatkozik rájuk, így mindenki olyan mennyiségben tesztelte, ahogy az neki szimpatikus volt.
Edami (10,4%) és cheddar sajt (?%) vegyese, amihez csatlakozik némi jalapeno (1,7%) is. Illatra lágy sajtosság csapódik ki belőle, de ne várjunk tőle nagyobb élményt, mint bármelyik ömlesztett sajttól. Kóstolva megtudjuk, hogy kellemesen krémes állaga van. Az íze egy fokkal intenzívebb, egészen emberbarát már. Csípősségről nem kell beszélni esetében, mivel kicsit sem csíp.
A felépítés tömören: 1,5% csili és sajt, amiből történetesen 9%-ot kapunk a szósszal. Színre egy picit a sötétebb, de még teljesen hihető, hogy sajt van benne. Állagra sűrű, kicsi a kockázata, hogy egy ügyetlen kibontásnál csak úgy a földre, ne adj Isten a fehér szőnyegre ejtsünk pár cseppet belőle. Egy gyengéd fűszeres vonal megfigyelhető benne, egészen egzotikus. Csípősség tökéletesen semmi, pedig egy lehelet csili ebben is lakozik.
Sajátmárkás megint. A leírást stírölve laza deja vu érzés kerít minket hatalmába, mivel a 10,4%-os edami sajttartalom és az 1,7%-os jalapeno szint már ismerősen cseng. Igen, a főbb adatait figyelve egyezik a Poco Locóval. Ízre mégis más. Sűrűbb annál, viszont sokkal homogénebb, azaz nincsen benne annyi „darabos cucc”. A sajt megjön, de pár másodperccel később egy pillanatig fura utóízekkel bombázza szánkat.
Igazi mexikós elnevezés. Az egyetlen dolog, amit elárul magából az, hogy 8% sajt lakozik benne. Színre kicsit már a mustár irányába hajlik. Állagra egészen érdekes, kissé gumiszerűen remeg, de akár lehetne egy lazább kocsonya is. Ízre egészen förtelmes, jóformán semmi köze a sajthoz. Csípősség itt sincsen, csak egy dohos gagyi műanyag íz, ami hosszú másodperceken át kínozza érzékszerveinket.
Itt is egy érdekes árnyalatba botlunk, ez nem mustár, inkább kicsit olyan, mintha meglegyintették volna néhány csepp paradicsommal, ami okkersárga irányba terelte a szósz színét. Az állaga egészen zselés, talán trambulinnak is lehetne használni. Illatra egy halvány tejszínes vonal érződik ki belőle, amiben elbújik egy minimális sajtillat. A leírás alapján egészen vegyes elemekből sikerült ezt összehozni, mivel van benne 4% lágy sajt, 2,5% pirospaprika és 1% sima sajt. Csípősség épp egy gondolatig van, de az is nagyon vérszegényen.
Kissé ismerősen cseng már a 10,4%-os edami tartalom és a 1,7% jalapeno, de itt feltüntetik, hogy van benne még 2,8% pirospaprika is. Színre rendes ömlesztett sajt, amit valami cheddarszerű árnyalatra akartak színezni. Kóstolásnál egy meglepően krémes állagot kapunk, amihez egy korrekt fűszeres-sajtos íz párosul. Csípősség itt sincsen, de a sajtoknál ez annyira nem is mérvadó talán.
Paradicsomból 13%, pirospaprikából 7%, zöldpaprikából 4,5%, jalapenóból 0,8% került bele. Egészen meglepő, hogy utóbbiból a sajtos verzióba is több került. Színre hozza a salsás árnyalatot, rendben van ez a fele. Állagra meglepően híg, igazi gitáros verzió lehet. A híg hatást az is erősíti, hogy „töltelékből” alig került bele valami. A csípőssége visszafogott, pedig ez bizony hot salsa kellene legyen, amitől az ember elvárná, hogy kicsit odapörköljön a szájába.
Kibontás után már egy erős paprikás illat tekeri orrunkat. A leírást fürkészve kiderül, hogy az ég egy adta világon semmilyen értelmes, lényeges infót nem voltak képesek megosztani. Nem vízszerű, de sokat nem kellene rajta hígítani, hogy annyira folyós legyen. Töltelék ebbe sem jutott sok, cserébe a csípőssége nincsen elhanyagolva, rendesen begyújtja egy pillanatig a belső kályhát.
Paradicsom 18%, paradicsomvelő 11,9%, pirospaprika 7,1% és ezzel ki is merült a fontosabb adatok sora. Állagra masszív, láthatóan gazdagon van töltve zöldségekkel. Egy lágy hagymás irány folyamatosan kíséri kalandozásunkat, de mégis a paprika dominál benne igazán. A csípősségre azt lehet mondani, hogy már egészen jó irányba tart, de egy hot salsa továbbra is tökösebb kellene, hogy legyen. Kellően akad benne paradicsom is, egészen korrekt fogás.
Bontás után a tesztcsapat több tagja is azt kérdezte, hogy ez tuti salsa, nem pedig valami instant lecsó alap? A mezőny legparadicsomosabb kiadása, mivel van benne 32% paradicsom, 21% paradicsompüré, 11% hagyma és 11% zöldpaprika. Állagra közepesen sűrű, viszont ízre egészen semmilyen. Nem érezni rajta a zöldségeket, cserébe van egy gyengéden próbálkozó csípős lendület benne, de az agyunk ettől sem fog kiégni.
Paradicsom 18,3%, paradicsomvelő 11,9%, pirospaprika 7,1%, zöldpaprika 4,7%. A Poco Locóhoz mérve ez kicsit édesebb és hagymásabb ízre. Állagra sűrűbb, viszont ez tökéletesen megmarad egy nachosdarabon is, nem nagyon akar csepegni a gravitáció galád hatása miatt. Rendesen meg van pakolva, egészen nagyndarab zöldségek kerültek bele. Ez betyárosan meg van oldva, korrekt! A csípősség itt sincsen eltúlozva, nagyjából egy közepes erős paprika is kenterbe verné.
Paradicsom 18%, paradicsomvelő 11,9%, pirospaprika 7%, zöldpaprika 5%. Színre ez is pontosan olyan, akár a többi. Kavargatás közben kiderül azért, hogy egészen sűrű, sőt mi több, még jó alaposan meg van töltve zöldségekkel is. A csípősség ebben is nagyon kislányosra sikerült, ettől sem fogunk izzadva hüledezni. Meglepő még, hogy kicsit édeskés az utóíze, a paradicsom íze viszont kifogástalan.
Sajtos fronton jobb a helyzet, mivel ezek sokkal nagyobb eltérést produkáltak, mint salsás társaik. A népes tesztcsapat egyöntetűen a Poco Loco néven futó sajtos mártogatóst hozta ki győztesnek. Az állaga és az íze ennek harmonizál a legjobban, leginkább ebbe mártogatnánk szívesen. A dobogó többi fokán fej-fej mellett a Tesco és a CBA terméke osztozik.
A sereghajtó szerepet az El Sabor és a Snack Fun fedőnév alatt futó termékek vállalták magukra. Ezek többnyire nem túl kellemes utóízzel is dolgoznak, illetve az állaguk sem pont olyan, mint amit egy mártogatóstól elvárna az ember.
Meglepő, de sokkal nehezebb különbséget tenni a salsák között, mint az vártuk a teszt előtt. Egyöntetűen állítható, hogy egyik sem volt képes megütni azt a szintet, amire azt mondanánk, hogy ez már rendesen csípős. A dobogó felső fokán a Poco Loco és a CBA terméke osztozik, míg a harmadik helyre a Crustic lépett.
A sajthoz hasonlóan a ranglista végére az El Sabor és a Snack Fun kettőse került. Az egyik lehetne inkább instant lecsó alap, míg a másik tökéletesen ízetlen. A maradék egy erős közepes szintet hoz, nagy eltérések itt tényleg nem voltak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.