Holstein szelet recept
Holstein szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mindig is szerettem a bodzát, ami számomra nemcsak a nyarat, de az otthon illatát is jelentette. A környékünket ellepték a bodzabokrok, és anyukám szerencsére sosem volt rest eltenni jó néhány üveggel télire. Az ő szörpjének pedig párja nincs!

Ká ki nem állhatja a bodzát. Az illatát, a belőle készült ivólevet, a szörpöt, a sült bodzát. Van ilyen ... engem például sóskával lehetne világgá üldözni. Ha például Ká egy nap azt mondaná, hogy Mirzám, főzzél be légyszi egy raklap sóskát - bizonyára csak riadtan pislognék. Bár, ha az ember szereti a másikat, akkor ilyen apróságok úgysem számítanak, nem?

Valószínűleg Ká is így gondolhatta, mert tegnap délután lovagiasan elém állt, és így szólt:
- Gyere, Mirza, elviszlek bodzázni, aztán veszünk egy szép nagy befőző fazekat a szörpödnek!
Őszintén elérzékenyültem. Meghatott az a szeretet és empátia, amit Ká irántam tanúsított, hiszen utál sétálni, utál vásárolni, de a bodzát utálja a legjobban. És mégis, fogja magát, és számára undok programot választ, hogy a kedvemben járjon.

Két óra múlva már új, szamóca-mintás fazekamat mosogattam, majd hajamba tűztem egy bodzavirágot, és kikiáltottam magam bodzatündérnek. (2 éves unokaöcsém, Zsebi-baba mesekönyvében láttam egy nagyon szép, szőke, sudár, virágruhás-fátylas-koszorús bodzatündért, és úgy döntöttem, hogy a befőzés ideje alatt vele fogok azonosulni, hogy minden flottul menjen.) Aztán nekiláttam.

Bodzaszörpöm anyukám receptje szerint a következőket tartalmazza: 6 liter víz, 3 kg cukor, 10 dkg borkősav, 3 felkarikázott citrom, 10 nagyobb bodzavirág. Az elkészítés rém egyszerű: a cukrot a vízbe keverem, felforralom, és szirupot főzök belőle. Megvárom, amíg teljesen kihűl, és belekeverem a borkősavat, a citromkarikákat és a bodzavirágokat. Lefedem, és hűvös helyen 1 hétig tárolom. (ez idő alatt minden reggel és este átkeverem az egészet) A hét leteltével literenként 1 késhegynyi szalicilt keverek a fazékba, majd leszűröm és jó alaposan kimosott üvegekbe töltöm a kész szörpöt. Parafadugóval lezárom, és elteszem a spájzba.
Az első üveget az első hóeséskor szoktuk megnyitni. Hihetetlen érzés: az ember magát a virágillatú, napfényes Májust kortyolgatja, miközben odakint kövér hópelyhek szállingóznak...

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.