Még jó, hogy így ismernek bennünket. Számítanak arra, hogy pénz és ebéd nélkül elmegyünk dolgozni, és tudják, nem fogjuk azért abbahagyni a munkát, hogy elmenjünk vásárolni. Azt is tudják, hogy nagyon-nagyon szeretjük a mákot. Majd fogják magukat és mákos-barackos süteményt sütnek, gondosan becsomagolják, terítőt, tányérokat és hideg üdítőt hoznak nekünk a felfordulásba. Hát nem édesek?
Utólag beláttuk: nem lehet étlen-szomjan fizikai munkát végezni. Márpedig mi kőkeményen dolgoztunk. Szó szerint, ugyanis követ hordtunk. Egy közeli fatelepen (ahol burkolóanyagokat is árulnak) vásároltunk egy csomagtartónyi terméskövet. Ká ugyanis már hónapokkal korábban megálmodta a leendő kerti sütőhelyet övező sziklakertünket, de csak most jutottunk oda, hogy az első részét megépítsük.
Felástuk és kigazoltuk a kijelölt területet, majd Ká megépítette, és terméskövekkel kirakta a sziklakertet. Amikor elkészült, nekiláttam a növények beültetésének. Nem akartam túl sűrűn ültetni a virágokat és pozsgásokat, mert akkor nem tudnának később terjeszkedni, (és Ká unokatestvére is gyönyörű fehér virágokat ígért nekünk), így azoknak is helyet kellett hagyni.
Közben megjöttek a szüleim. Megterítettek, és az asztalra varázsolták a kockákra vágott habos-mákos-barackos süteményt. Eszméletlen finom volt, egyből el is kértem a receptjét.
A barackos-mákos hozzávalói
A tésztához: 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 8 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, só, 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez: 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 1 barack konzerv (50 dkg), 5 dkg margarin, 6 tojás, 5+5 dkg (por)cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 kiskanál szegfűszeg, 1/2 kiskanál fahéj, 30 dkg darált mák, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa.
Hab: 4 tojásfehérje, 2 kiskanál citromlé, 20 dkg porcukor
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük egy órára.
2.) A töltelékhez a mákot összekeverjük a rummal.
3.) Lecsöpögtetjük és kockára vágjuk a sárgabarackokat.
4.) A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük.
5.) Felverjük a 6 tojás fehérjét egy csipet sóval, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, és addig keverjük robotgéppel, amíg kemény habot nem kapunk.
6.) A tojássárgákat összekeverjük 5 dkg cukorral, 5 dkg olvasztott margarinnal, a reszelt citromhéjjal, a fűszerekkel, a mákkal és a mazsolával, végül pedig kanalanként hozzáadjuk a 6 db tojásfehérjéből felvert habot.
7.) Az elősütött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítjük a kockára vágott barackokat, arra a mákos tölteléket, majd 40 percig sütjük a tésztát.
8.) Végül rátesszük a 4 tojásfehérjéből, 2 kiskanál citromléből és a 20 dkg porcukorból készült habot is, és 7-8 percig bent hagyjuk a sütőben, addig, amíg megszáradt a hab teteje.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.