Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ká és én sziklakertet építettünk a hétvégén. Későn reggeliztünk, így nem sokat foglalkoztunk az ebéddel, mondván, este lesz, mire megéhezünk. Délután négykor azonban már hangosan kopogott a szemünk, amikor a semmiből felbukkanva látogatóink érkeztek. A szüleim jöttek, piknikkosárral a kezükben.

Még jó, hogy így ismernek bennünket. Számítanak arra, hogy pénz és ebéd nélkül elmegyünk dolgozni, és tudják, nem fogjuk azért abbahagyni a munkát, hogy elmenjünk vásárolni. Azt is tudják, hogy nagyon-nagyon szeretjük a mákot. Majd fogják magukat és mákos-barackos süteményt sütnek, gondosan becsomagolják, terítőt, tányérokat és hideg üdítőt hoznak nekünk a felfordulásba. Hát nem édesek?


Utólag beláttuk: nem lehet étlen-szomjan fizikai munkát végezni. Márpedig mi kőkeményen dolgoztunk. Szó szerint, ugyanis követ hordtunk. Egy közeli fatelepen (ahol burkolóanyagokat is árulnak) vásároltunk egy csomagtartónyi terméskövet. Ká ugyanis már hónapokkal korábban megálmodta a leendő kerti sütőhelyet övező sziklakertünket, de csak most jutottunk oda, hogy az első részét megépítsük.

Felástuk és kigazoltuk a kijelölt területet, majd Ká megépítette, és terméskövekkel kirakta a sziklakertet. Amikor elkészült, nekiláttam a növények beültetésének. Nem akartam túl sűrűn ültetni a virágokat és pozsgásokat, mert akkor nem tudnának később terjeszkedni, (és Ká unokatestvére is gyönyörű fehér virágokat ígért nekünk), így azoknak is helyet kellett hagyni.


Közben megjöttek a szüleim. Megterítettek, és az asztalra varázsolták a kockákra vágott habos-mákos-barackos süteményt. Eszméletlen finom volt, egyből el is kértem a receptjét.

A barackos-mákos hozzávalói
A tésztához: 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 8 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, só, 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez: 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 1 barack konzerv (50 dkg), 5 dkg margarin, 6 tojás, 5+5 dkg (por)cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 kiskanál szegfűszeg, 1/2 kiskanál fahéj, 30 dkg darált mák, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa.
Hab: 4 tojásfehérje, 2 kiskanál citromlé, 20 dkg porcukor
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük egy órára.
2.) A töltelékhez a mákot összekeverjük a rummal.
3.) Lecsöpögtetjük és kockára vágjuk a sárgabarackokat.
4.) A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük.
5.) Felverjük a 6 tojás fehérjét egy csipet sóval, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, és addig keverjük robotgéppel, amíg kemény habot nem kapunk.
6.) A tojássárgákat összekeverjük 5 dkg cukorral, 5 dkg olvasztott margarinnal, a reszelt citromhéjjal, a fűszerekkel, a mákkal és a mazsolával, végül pedig kanalanként hozzáadjuk a 6 db tojásfehérjéből felvert habot.
7.) Az elősütött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítjük a kockára vágott barackokat, arra a mákos tölteléket, majd 40 percig sütjük a tésztát.
8.) Végül rátesszük a 4 tojásfehérjéből, 2 kiskanál citromléből és a 20 dkg porcukorból készült habot is, és 7-8 percig bent hagyjuk a sütőben, addig, amíg megszáradt a hab teteje.

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.