Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Morzsáló (blog)

2006. április 25. Ha eljő a fészekrakás ideje

Évek óta együtt élünk: a rigók és mi. Figyelnek minket, ahogy mi is nagy érdeklődéssel tanulmányozzuk, amint fészket, majd tojásokat raknak, aztán egymást váltva repülnek élelemért, hogy az egyre hangosabban követelőző fiókák gyomra mindig tele legyen.

Valahogy idén is átmenet nélkül lett nagy meleg, így a rigóink szinte kapkodva kezdtek el "építkezni". Ká és én kíváncsian néztük a szorgos kis madarakat, akik megállás nélkül gyűjtögették a száraz fűszálakat és apró gallyakat, hogy a garázsfalon tekeredő borostyánok közé hurcolják. A fészek pedig egyre nagyobb és tömörebb lett, majd tegnap estére elkészült. A rigócsalád beköltözött.
Ami azt illeti, mi sem állunk rosszul, ugyanis az utóbbi hetekben fellendült a kisház forgalma. Noha nem is hirdetünk (csak a kapura ragasztott táblánkkal) becsengetnek, telefonálnak, érdeklődnek az emberek - mi pedig hisszük, hogy már rég megvan a vevőnk, csak ki kell várnunk, amíg egy nap azt mondja: igen, szeretném ezt a házat!

Pillanatnyilag két csapat "versenyzik" egymással: egy nagyon szimpatikus fiatal házaspár, és egy korunkbeli férfi. A férfi már kétszer is megnézte a házat, és nagyon tetszett neki, ezért újabb időpontot kért a hétvégére. A házaspár csak egyszer járt nálunk, de tegnap délelőtt ők is bejelentkeztek ugyanarra a napra. A férfi ezúttal statikussal, a házaspár pedig szülőkkel jön. Mindenki nehezen dönt, hiszen egy házvásárlás hosszú évekre meghatározhatja az ember sorsát.
Ilyenkor azonban ugyanúgy viselkednek: összevont szemöldökkel kopogtatják a falakat, árgus szemekkel vizsgálják a masszív hajópadlót, és mérőszalagokkal méricskélnek a kerítés mentén. A kis ház pedig csak pislog, és szégyenlősen ácsorog a zöld kertben. Ká és én ilyenkor tapintatosan visszavonulunk, és az egykori veteményes helyéről nézzük őket.
- Nézd csak! Azon az oldalon bővíthetnénk a házat! - mutat a fiú a konyhánk felé. - Mit szólsz?
- Ühüm - mondja erre a lány, és szégyenlősen ránk mosolyog.
Különös érzés mások álmaiba kukucskálni. Ők jönnek, mi megyünk.
De nem aggódom. Hiszem, hogy szép nagy családunk lesz, és nagyon boldogok leszünk az új otthonunkban is, bármerre is sodorjon bennünket az élet. :o)

A kantin a hétvégék kivételével a szülőknél üzemel, és büszkén állíthatom, hogy a főztömnek egyre nagyobb sikere van. Legutóbb sajtlevest főztem. Hozzávalók: 10 dkg margarin, 5 dkg liszt, kb. 25 dkg Trappista sajt, 2 dl tejföl (vagy tejszín), 2 tojássárgája, só, bors, szerecsendió, 4 db erőleveskocka, 1 liter tej, 2 liter víz.
A tetejére: 4 szelet pirítós kockákra vágva, néhány levél
Elkészítés: A margarint megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Picit megpirítjuk, és addig hagyjuk a tűzön, amíg a liszt felhabosodik. Lehúzzuk a tűzről, felengedjük a tejjel, és habverővel simára keverjük. Felöntjük vízzel, beledobjuk az erőleveskockákat, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd 4-5 percig kislángon forraljuk. Egy külön edényben simára keverjük a tejfölt a tojássárgával, és állandó kevergetés mellett rászűrjük a levest. A sajtot lereszeljük, és a forró levesbe keverjük, majd takaréklángon addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad. A levest kockákra vágott pirítóssal és bazsalikomlevelekkel megszórva, forrón tálaljuk. (Snidlinggel megszórva is nagyon finom!)

A leves után burgonyás palacsintát sütöttem, amit fűszeres párolt gombával töltöttem meg. Hozzávalók a palacsintához: 40 dkg liszt, 4 tojás, 4 dl tej, 4 dl buborékos ásványvíz (vagy szódavíz), 2 evőkanál olaj, 2 csipet só, 1 csipet cukor, 2 db megfőtt, lereszelt burgonya
Hozzávalók a töltelékhez: 2 db hagyma, 1 kg gomba (csiperke), kb. 8-10 dkg margarin, só, bors, ételízesítő, salátafűszer, fél csomag petrezselyem apróra vágva
Hozzávalók az öntethez: 0,5 dl tejföl, pirospaprika, só, bors (vagy 1 tk magyaros ízvarázs, vagy egy kevés pörköltkrém)
Elkészítés:
1.) A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, és lereszeljük.
2.) Egy mély tálban konyhai robotgéppel összekeverjük a tojásokat, a sót, cukrot, az olajat, majd hozzáadjuk a tejet és az ásványvizet. Fokozatosan belekeverjük a lisztet, és a tésztát csomómentesre dolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt krumplit, és 1 órát állni hagyjuk.
3.) Megtisztítjuk, megmossuk és felszeleteljük a gombát. Egy mély serpenyőben megolvasztjuk a margarint, rátesszük a megtisztított, kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Rátesszük a felszeletelt gombát, és addig pároljuk, amíg elfő a leve. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk salátafűszerrel.
4.) A palacsintatésztából közepes vastagságú palacsintákat sütünk.
5.) Minden egyes palacsintát megtöltünk. A palacsinták felét megtöltjük fűszeres gombával, és félbehajtjuk őket. (Így negyedbe-hajtott palacsintákat kapunk.)
6.) A töltött palacsintákat egy tálra tesszük, és az ízesített tejföllel díszítjük. (Ha a töltés során kissé kihűltek volna, grillsütőben pillanatok alatt átmelegíthetjük őket.)
7.) Bazsalikomlevekkel és félbe vágott koktélparadicsommal, forrón tálaljuk.

Nem mondom, hogy nem vagyunk izgatottak az egyre közeledő hétvége miatt. Bár azt hiszem, nem is a vevők miatt izgulunk, hanem az ismeretlen miatt, ami utána vár ránk. A folyó túlsó partja mindig ijesztőbbnek tűnik, ha az ember már elkötötte a csónakot.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.