Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
7 és 1/2 hét van már csak az esküvőig, és azt kell mondjam, nem állunk rosszul a szervezéssel. Ká öltönyét is sikerült megszerezni, ráadásul igazán jutányos áron, ugyanis teljesen véletlenül egy outlet center férfiruhaüzletében bukkantunk rá. Ez az egy darab volt, mintha csak rá várt volna. Egészen sötét, anyagában csíkos szilvakék öltöny, hosszított fazonban. A csíkjai között van egy-egy hajszálvékony ezüstös kék csík is, ettől igazán különlegesen szép az anyag, ráadásul nagyon jól megy Ká őszes hajához.

Az öltönyhöz hófehér szmoking inget vettünk, rögtön két darabot - arra az esetre, ha az ifjú férjemet esetleg leöntené valaki vörösborral, vagy megdobnák töltött káposztával. (Hogy a többi lehetőséget ne is említsem.:o))
Az inghez francia nyakkendőt és ugyanolyan anyagból készült mellényt szerettünk volna venni, de ez sokáig nem sikerült. Egyszerűen nem is árultak sehol ilyen összeállítást, vagy ha mégis, akkor öltönnyel együtt adták őket. Amiket pedig szólóban lehetett volna megvenni (Ká méretében ez kb. 2 db-ot jelentett), az olyan harsány volt, hogy le sem akasztottuk a vállfáról.

Tegnap azonban szerencsével jártunk. Egy budai bevásárlóközpontban jártunk, hogy Anyának SIM-kártyát vegyünk, ugyanis ő az egyetlen a családban, akinek nincs mobilja. No nem mintha hiányozna neki, de azért olykor jól jöhet az ilyesmi. Mondjuk csütörtökön, a műtétje után fel tud majd minket hívni, hogy mehetünk érte.
Szóval ahogy a mozgólépcsőn a kijárat felé haladtunk, észrevettem a kirakatban négy öltönyös próbababát. Mindegyiken mellény és francia nyakkendő volt.
- Odanézz! - ordítottam Ká fülébe, és a kirakat felé rángattam. (Szegény nagyon nem bírja a bevásárlóközpontokat. Butik-fóbiája van. :o))
Ezúttal azonban elégedetten nézett szét a férfiruha boltban, ahol pillanatok alatt rávarázsoltak egy ezüstös-gyöngyház színű kacskaringós mintákkal díszített mellényt a hozzá illő francia nyakkendővel. Csodásan festett, az eladónénik - velem együtt - nem győztek betelni a látvánnyal.
- Nagyon szép férjem lesz! - súgtam a fülébe, miközben fizettünk, Ká pedig elégedetten mosolygott.

A sikeres vásárlás után remek ötletem támadt.
- Együnk valamit az ebédjegyünkből az emeleten!
- Ilyen helyen? - kérdezte fintorogva Ká.
- Ugyan már! Mi az, hogy ilyen helyen! - csattantam fel türelmetlenül.
- Ezek vérhasbüfék. Minden állott, lejárt, szalmonellás. Brrrrr....
- Legyél inkább pozitív. Minden finom, minden friss és csak ránk vár - kontráztam, és könyörgő (éhező) tekintettel meredtem Ká-ra.
Végülis győztem. Bementünk egy pizzériába, ahol 7 perc múlva (?) Ká egy 20 centis pizzát kapott mély levesestányérban (?) én pedig egy adag spenótos gnocchit. A pizzán egy fonnyadt pritamin és néhány szál kolbásznak tűnő húscafat éktelenkedett. A tányérom szinte sistergett (a mikrózástól), a spenótom pedig olyan cukros volt, mint egy somlói galuska. Ettünk belőle egy keveset, majd mindketten feladtuk.
Majdnem ötezer forintnyi ebédjegyet fizettünk ki a gyomorforgató vacsoráért és két üveg ásványvízért, majd szédelegve távoztunk az "étteremből".

Miután a szám íze egyszerre volt cukros és fokhagymás, elkezdtem rimánkodni Ká-nak, hogy vegyen nekem a szomszédos büfében egy kókuszgolyót, hogy valami jó élménnyel zárhassam a napot.
- Mirza, nem volt még elég? - kérdezte fáradtan - Nem látod, hogy még rájuk nézni is rossz?
- Nem rossz! Innen látom, hogy finom lesz! - mondtam Garfield lelkesedésével, és szélesen elvigyorodtam.
- Na jó - sóhajtott Ká megadóan, és 200 forintért megvette a kókuszgolyót.
Beleharaptam, és azonnal éreztem, hogy nagy gáz van. A golyó felszíne kőkemény volt, az íze pedig csípősen savanyú. Öklendezve köptem ki az egészet a legelső kukába, majd még egy kicsit elidőztem a szemetesedény mellett, a vasrudat ölelgetve.
A lila köd egy pillanat alatt elöntötte az agyam.
- Ilyen szemétséget nem lehet csinálni az emberekkel! - ordítottam fel dühödten, és ingerülten a pult felé indultam.
- Elnézést! - vágtam az épp gyanútlanul vásárló emberek elé. - Épp most hánytam ki az imént vásárolt kókuszgolyót. Olyan romlott, hogy aki ezt megeszi, garantáltan kórházba kerül! Mégis hogy gondolják ezt? Mióta rohasztják ezt az üveg mögött?
Olyan dühös voltam, hogy legszívesebben a hangosbemondóba üvöltöttem volna bele, hogy zárják be az egész rothadó kócerájt.
Az eladónő szó nélkül nyújtotta felém a kétszáz forintost.
- És ezzel el van intézve? - méltatlankodtam. A kórházba is utánam jön majd? Elvégzi helyettem holnap a munkámat?
- Elnézést, ma reggel kaptuk a kókuszgolyókat, de mindjárt beveszem! - mentegetőzött.
Az emberek a sorból kámforként tűntek el.
- Látod, Mirza? - kérdezte Ká mögöttem. - Erről beszéltem. Ezért jobb helyeken bezárják az ilyen üzleteket. Menjünk inkább haza, mert nagyon émelyeg a gyomrom...

S hogy mi ebből a tanulság? Semmiképp sem az, hogy soha ne menjünk étterembe vagy gyorsbüfébe, hiszen egy csomó remek hely létezik, ahol nem verik át az embert. Néha mindenkinek (pláne a háziasszonyoknak) jólesik egy kis lazulás, amikor nem kell hűtőt nyitogatni, nem kell szervírozni és fazekakkal kolompolni. Nagyon szeretek főzni, de olykor kell egy kis áramszünet. Amikor nem én ugrálok, hanem engem ugrálnak körül. A kérdés már csak annyi, hogy hol, mivel és hogyan?

A kantin persze ugyanolyan lelkesen üzemel, mint azelőtt. Sőt még nagyobb elánnal. Feltaláltam ugyanis az aszalt szilvás rizzsel töltött batyut, a kolbászos zöldségegytált és egy újfajta rózsakenyeret. De erről majd a következő részben...:o)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.