A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Elérkezett január hatodika, Vízkereszt, és egyben a házszentelőnk napja. Megbeszéltük ugyanis a helyi református lelkésznővel (ő fog nyáron összeadni minket), hogy kérésünkre felszenteli Lujzit. Azért csak a mi kérésünkre, mivel a házszentelés katolikus szokás.

És most következzenek a receptek. Életemben először Gesztenyekrémlevest főztem habgaluskával. Hozzávalók: 10 dkg mazsola, fél deci rum, 25 dkg édes gesztenyepüré, 8 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, méz
A habgaluskához: 4 tojásfehérje egy csipet cukorral és egy zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verve
Elkészítés: A tejet kb. 2 dl kivételével felforraljuk. A 2dl tejben elkeverjük a pudingport és a cukrot, és a többi tejhez öntjük. Folyamatos kevergetés mellett beletesszük a gesztenyepürét, és néhány percig főzzük. Ezután az edényt lehúzzuk a tűzről, és merülő mixerrel krémesre turmixoljuk a levest. Rumba áztatott, forrázott mazsolát teszünk bele, majd elkészítjük a habgaluskákat. (Mint a madártejhez.) Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd vaníliás cukorral ízesítjük. Egy külön lábasba vizet teszünk fel forrni, és amikor gyöngyözni kezd a víz, kanállal habgaluskákat szaggatunk a kemény tojáshabból a tetejére. Ha megfőtt, szűrőkanállal a kész gesztenyeleves tetejére helyezzük.

A leves nagyon finom lett, egy dolgot azonban elhibáztam. Valószínűleg az ilyen leveseket langyosan kell tálalni. Én azonban hűtőbe tettem, mondván, úgyis hasonlít a madártejre, jobb lesz hidegen...
Nos, hidegen a levesből puding lesz, így desszertként fogyasztható. De nagyon-nagyon finom!! :o))))

Sajtos rakott hús. Hozzávalók (6 személyre): kb. 1, 2 kg pulykamell filé, (tej, fokhagyma az áztatáshoz), sajt, 5 dl tejföl, 1 tojás, Piros arany, só, bors, oregánó, bazsalikom, margarin
Elkészítés: A megmosott filézett csirkemellet egy északára fokhagymás tejbe áztatjuk. Másnap szeletekre vágjuk, megklopfoljuk, besózzuk, fűszerezzük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tejfölt összekeverjük a tojással, belenyomunk egy kis Piros aranyat, oregánót, borsot, sót, majd a tejfölt a hússzeletekre kenjük. Kb. 5 dkg margarint a hússzeletekre kockázunk, majd vastagon megszórjuk az összes húst reszelt sajttal. Fóliával letakarjuk, és előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 1 óra alatt pirosra sütjük. (A sütési idő vége előtt kb. 10 perccel le kell venni a fóliát a húsról, így elpárolog a felesleges lé, a sajt pedig megpirul.) Az elkészült húst friss petrezselyemmel megszórva sáfrányos rizzsel és zöldsalátával tálaljuk.

A húshoz sáfránnyal és ételízesítővel fűszerezett főtt rizst és Madársalátát készítettem. Hozzávalók: 1 doboz (50 dkg) madársaláta, 1 csomag (25 dkg) endívia saláta, 1 kígyóuborka, olívaolaj, só, bazsalikom, (esetleg 4-5 paradicsom)
Elkészítés: A salátákat megmossuk, lecsepegtetjük, és egy tálba tesszük. Ráreszeljük (karikára) a megmosott kígyó uborkát. (Ha akarunk, paradicsomot is tehetünk bele, színesebb lesz). Olívaolajjal, bazsalikommal, sóval ízesítjük, és azonnal fogyasztjuk, különben hamar összeesik a madársaláta. Nagyon mutatós, egészséges, finom saláta.

Vörösboros kuglóf. Hozzávalók: 10 evőkanál vörösbor, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 2 kiskanál forraltbor-fűszerkeverék, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 2 tojás, fél csomag sütőpor, 22 dkg liszt, a forma kikenéséhez: vaj, liszt, a tetejére porcukor
Elkészítés: A vörösbort a reszelt citromhéjjal, a forraltbor-fűszerrel és 2 evőkanál cukorral felmelegítjük. A maradék cukrot a vajjal és a tojások sárgájával habosra keverjük. A fűszeres bort ráöntjük, a sütőporral elkevert lisztet, és végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kivajazott, liszttel meghintett kuglófformába töltjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Ká (és a családom) szerint ez volt az eddigi legjobb kuglófom. Sajnos felszeletelve elfelejtettem lefényképezni, így be kell érnetek a "formás" fotóval.:o)

Gesztenyés gömbök. Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 8 dkg vaj (szerintem a fele is elég!), 5 dkg méz, 5 dkg durvára vágott dióbél,
10 dkg aszalt szilva, 1 dl vörösbor, 1 evőkanál rum, 10 dkg csokoládés tortadara
Elkészítés: Az aszalt szilvát kimagozzuk, leöntjük vörösborral és lábosban 8-10 percig pároljuk. Leszűrjük, a megpuhult szilvákat apróra vágjuk.
A gesztenyemasszához adjuk a mézet, vajat, diót, aszalt szilvát, rummal ízesítjük és összegyúrjuk. Kanál segítségével kis gömböket szaggatunk a csokidarába, és meghempergetjük. Letakarva hűvös helyen hosszú ideig eltartható.

Küzdelmes év vár ránk, hiszen a Szaturnusz éve közeleg. De nem aggódom, hiszen pontosan tudom, milyen sok múlik a hiten és a pozitív gondolatokon. Abból pedig jócskán van mindkettőnkben, és reményem szerint ebből másoknak is sokat adhatunk. :o) Mindenkinek nagyon szép 2007-es esztendőt kívánunk!

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.