És most következzenek a receptek. Életemben először Gesztenyekrémlevest főztem habgaluskával. Hozzávalók: 10 dkg mazsola, fél deci rum, 25 dkg édes gesztenyepüré, 8 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, méz
A habgaluskához: 4 tojásfehérje egy csipet cukorral és egy zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verve
Elkészítés: A tejet kb. 2 dl kivételével felforraljuk. A 2dl tejben elkeverjük a pudingport és a cukrot, és a többi tejhez öntjük. Folyamatos kevergetés mellett beletesszük a gesztenyepürét, és néhány percig főzzük. Ezután az edényt lehúzzuk a tűzről, és merülő mixerrel krémesre turmixoljuk a levest. Rumba áztatott, forrázott mazsolát teszünk bele, majd elkészítjük a habgaluskákat. (Mint a madártejhez.) Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd vaníliás cukorral ízesítjük. Egy külön lábasba vizet teszünk fel forrni, és amikor gyöngyözni kezd a víz, kanállal habgaluskákat szaggatunk a kemény tojáshabból a tetejére. Ha megfőtt, szűrőkanállal a kész gesztenyeleves tetejére helyezzük.
A leves nagyon finom lett, egy dolgot azonban elhibáztam. Valószínűleg az ilyen leveseket langyosan kell tálalni. Én azonban hűtőbe tettem, mondván, úgyis hasonlít a madártejre, jobb lesz hidegen...
Nos, hidegen a levesből puding lesz, így desszertként fogyasztható. De nagyon-nagyon finom!! :o))))
Sajtos rakott hús. Hozzávalók (6 személyre): kb. 1, 2 kg pulykamell filé, (tej, fokhagyma az áztatáshoz), sajt, 5 dl tejföl, 1 tojás, Piros arany, só, bors, oregánó, bazsalikom, margarin
Elkészítés: A megmosott filézett csirkemellet egy északára fokhagymás tejbe áztatjuk. Másnap szeletekre vágjuk, megklopfoljuk, besózzuk, fűszerezzük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tejfölt összekeverjük a tojással, belenyomunk egy kis Piros aranyat, oregánót, borsot, sót, majd a tejfölt a hússzeletekre kenjük. Kb. 5 dkg margarint a hússzeletekre kockázunk, majd vastagon megszórjuk az összes húst reszelt sajttal. Fóliával letakarjuk, és előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 1 óra alatt pirosra sütjük. (A sütési idő vége előtt kb. 10 perccel le kell venni a fóliát a húsról, így elpárolog a felesleges lé, a sajt pedig megpirul.) Az elkészült húst friss petrezselyemmel megszórva sáfrányos rizzsel és zöldsalátával tálaljuk.
A húshoz sáfránnyal és ételízesítővel fűszerezett főtt rizst és Madársalátát készítettem. Hozzávalók: 1 doboz (50 dkg) madársaláta, 1 csomag (25 dkg) endívia saláta, 1 kígyóuborka, olívaolaj, só, bazsalikom, (esetleg 4-5 paradicsom)
Elkészítés: A salátákat megmossuk, lecsepegtetjük, és egy tálba tesszük. Ráreszeljük (karikára) a megmosott kígyó uborkát. (Ha akarunk, paradicsomot is tehetünk bele, színesebb lesz). Olívaolajjal, bazsalikommal, sóval ízesítjük, és azonnal fogyasztjuk, különben hamar összeesik a madársaláta. Nagyon mutatós, egészséges, finom saláta.
Vörösboros kuglóf. Hozzávalók: 10 evőkanál vörösbor, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 2 kiskanál forraltbor-fűszerkeverék, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 2 tojás, fél csomag sütőpor, 22 dkg liszt, a forma kikenéséhez: vaj, liszt, a tetejére porcukor
Elkészítés: A vörösbort a reszelt citromhéjjal, a forraltbor-fűszerrel és 2 evőkanál cukorral felmelegítjük. A maradék cukrot a vajjal és a tojások sárgájával habosra keverjük. A fűszeres bort ráöntjük, a sütőporral elkevert lisztet, és végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kivajazott, liszttel meghintett kuglófformába töltjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Ká (és a családom) szerint ez volt az eddigi legjobb kuglófom. Sajnos felszeletelve elfelejtettem lefényképezni, így be kell érnetek a "formás" fotóval.:o)
Gesztenyés gömbök. Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 8 dkg vaj (szerintem a fele is elég!), 5 dkg méz, 5 dkg durvára vágott dióbél,
10 dkg aszalt szilva, 1 dl vörösbor, 1 evőkanál rum, 10 dkg csokoládés tortadara
Elkészítés: Az aszalt szilvát kimagozzuk, leöntjük vörösborral és lábosban 8-10 percig pároljuk. Leszűrjük, a megpuhult szilvákat apróra vágjuk.
A gesztenyemasszához adjuk a mézet, vajat, diót, aszalt szilvát, rummal ízesítjük és összegyúrjuk. Kanál segítségével kis gömböket szaggatunk a csokidarába, és meghempergetjük. Letakarva hűvös helyen hosszú ideig eltartható.
Küzdelmes év vár ránk, hiszen a Szaturnusz éve közeleg. De nem aggódom, hiszen pontosan tudom, milyen sok múlik a hiten és a pozitív gondolatokon. Abból pedig jócskán van mindkettőnkben, és reményem szerint ebből másoknak is sokat adhatunk. :o) Mindenkinek nagyon szép 2007-es esztendőt kívánunk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.