Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tavaly nyáron Ká anyukájától kaptunk egy turmixgépet. Nem sokat használtam, egy-egy banán- és eperturmixot készítettem vele, aztán eltettem a szekrénybe, hogy ne porosodjon szegény. Fél év elzárás után azonban a turmixgép kiszabadult a szekrény fogságából, és a kantin első számú kedvencévé lépett elő.

Történt ugyanis, hogy hétvégén leültem a kanapéra, magam elé tettem egy tucat szakácskönyvet, és olvasgatni kezdtem. Érdekes módon minden olyan receptben, amely elnyerte a tetszésemet, azt írták, hogy turmixoljuk, pépesítsük a kukoricát, a zellert, a sajtot, a zöldségeket...
- Mit szólnál, ha ma valami pépes ételt főznék? - kérdeztem Ká-t, aki meredten bámult az előtte heverő papírlapokra. Számolni kezdett, révetegen kibámult az ablakon.
- A kertet tervezem - felelte, majd váratlanul hozzátette. - Építhetnénk egy kis sziklakertet a terasz oldalába.
- Persze! - vágtam rá lelkesen. - De figyelj csak, mit szólnál, ha...
- Próbáljuk ki! - mondta, miközben elgondolkodva a papírjaiba mélyedt. Kisvártatva rám nézett, felhúzta a szemöldökét és azt kérdezte: - Mirza, ha már most pépekkel etetsz, mit főzöl majd, ha kilencven éves leszek? Aztán elnevette magát. - Tudod, hogy odáig vagyok a főztödért! :o)

Jólesik, ha Ká megdicsér, és hál'' Istennek ő sosem fukarkodik a jó szóval. Így viszont kinek ne lenne kedve főzni? Füstölt sajtos zellerkrémlevest terveztem ebédre. Hozzávalók: 25 g vaj, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 750 g zellerszár, 1 nagyobb burgonya, 2 evőkanál petrezselyem, 6 dl erőleves (kockából), 3 dl tejszín, 15 dkg füstölt sajt. A díszítéshez: zellerlevél, snidling, reszelt füstölt sajt
Elkészítés: Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd az egészet felöntjük az erőlevessel és 15 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket. Ezután hagyjuk kicsit kihűlni, majd turmixgépbe öntjük a levest, és sima krémmé mixeljük a zöldségeket. Visszatesszük a pépes zöldségeket a lábasba, felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot, és addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben. Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal megszórva azonnal tálaljuk.

Míg a turmixolással foglalkoztam, kisült a kenyerem a sütőben, amit még rögtön reggeli után összeállítottam, és a kenyérsütő géppel megkelesztettem. A Zöldfűszeres csiga-kenyér hozzávalói: 50 dkg liszt, 2,5-3 dl víz, 1 csomag szárított élesztő (vagy 2,5 dkg hagyományos élesztő), csipetnyi cukor, csipetnyi só
A tetejére: víz, szezámmag
Töltelék: 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 kávéskanál petrezselyem, 4 kávéskanál snidling, 1 kávéskanál só
Elkészítés: A kenyér hozzávalóit összegyúrjuk, bedagasztjuk és megkelesztjük. A vajat felforrósítjuk egy kis lábasban, és megfonnyasztjuk rajta a petrezselymet, az áttört fokhagymát és az apróra vágott snidlinget.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. (Célszerű olyan széles lapot nyújtani a tésztából, amilyen széles a forma, amelybe majd felcsavarva beletesszük.
A tésztát megkenjük a vajas-zöldfűszeres töltelékkel, és felcsavarjuk, mint egy rétest. A kenyér-rudat ezután kivajazott, szögletes formába tesszük, megkenjük vízzel és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 185 fokon 40 perc alatt megsütjük, majd a formából kiborítva egy rácson hagyjuk kihűlni.

Fő fogásként fűszeres sajttal töltött csirkemelleket sütöttem. Hozzávalók: 70 dkg csirkemellfilé, 2 csomag camping krémsajt, oreganó, bors, 2-3 fokhagyma áttörve, olívaolaj, só
Elkészítés: A csirkemellfiléket megmossuk, kettévágjuk, majd széltében is elfelezzük, és kiklopfoljuk őket. Besózzuk, és kicsit állni hagyjuk a húst, eközben gyorsan elkészítjük a sajtos tölteléket. Egy tálban összekeverjük a krémsajtot, az áttört fokhagymát, az oreganót és megszórjuk egy kis borssal, majd a krémet egyesével a hússzeletekre kenjük. Ezután felgöngyöljük, vizes fogpiszkálóval megtűzzük, és kivajazott jénaira tesszük a göngyölegeket. Megszórjuk egy felkarikázott hagymával (ez el is hagyható), és 35 perc alatt 220 fokon puhára sütjük a húst.

A húshoz egyszerű zöldsalátát és sajtos kukoricapépet készítettem. Hozzávalók: 1 doboz konzerv kukorica, 1 csomag (10 dkg)füstölt krémsajt, 3 dl tej, só, bors, bazsalikom, ételítzesítő
Elkészítés: Mindent a turmixgépbe öntünk, és habosra pépesítjük az egészet. Egy serpenyőbe öntjük a kukoricapépet, és pár perc alatt átrotyogtatjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, majd forrón - a húshoz tálaljuk. (A csigakenyérrel is nagyon finom.)

Igazság szerint ezt a menüt Anyának állítottam össze, ő azonban a gyerekektől elkapott valami csúnya vírust, ami a tüdejére húzódott, ezért nem tudott eljönni hozzánk. Azóta ugyan sokkal jobban van, de nagyon lefogyott, és ez a harmadik hete, amit lázasan küzd végig. Persze minden nappal egyre jobban van, és ma már jobbára csak hőemelkedései vannak, de még akkor is beteg. Apával letiltották a látogatást, nehogy mi is elkapjuk tőle a vírust, de mi csak azért is beugrottunk hozzá, hogy felköszöntsük. Egy szép halványrózsaszín melegítőt vettünk neki, jó meleget, és egy nagy csokor sárga liliomot. Szegény nagyon örült, de szinte eltűnt a virág mögött, úgy összement, amióta nem láttuk. De boldog volt, még el is sírta magát. Azt mondta, az öröm, hogy minket lát, többet ér, mint bármilyen gyógyszer.

Nagyon megvisel, ha a szüleimnek valami bajuk van. Talán azért, mert ők az én stabil hátországom (Ká pedig a váram), akiknél az ajtó mindig nyitva áll. Hiányoznak, ha nem jönnek hozzánk hétvégén, ha nem hallhatom Apa intrikus poénjait, és nem láthatom Anya kedves mosolyát. A szüleim nagyon szeretnivaló emberek. Kiskorom óta úgy gondolok rájuk, mint életem legnagyobb ajándékaira. (Ebbe a körbe ma már Ká is beletartozik). Emlékszem, amikor Karácsonykor ajándékokat készítettünk az iskolában, mindig fel kellett írnunk a kívánságainkat egy-egy cetlire, amit később a rajzainkra ragasztottak a tanárok. Az én rajzaimon évről évre mindig ugyanaz a kívánság szerepelt: "Édes Istenem, kérlek, adj nagyon hosszú, egészséges és boldog életet a szüleimnek!"

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.