Egyik délután azonban Ká boldogan hívott fel.
- Végre mindenkinek jó a szombat - hadarta a telefonba - grillezhetünk!
- ... de Ká, már ősz van! - mondtam csodálkozva. - Neked nem tűnt fel?
- Jaaa... de.... hmmm....igazad van - válaszolt Ká elgondolkodva. - Tudod mit? Akkor grillezzünk bent, a lakásban!
Először azt hittem, megőrült, és a grillsütőt be akarja cibálni a nappaliba, de aztán kiderült, hogy egyszerűen csak arra gondolt, készítsek a csapatnak grill-jellegű ételeket - az illúzió végett. :o))
Szépen megterítettem, majd gondosan előkészítettem az ételeket (sütési idő szerint). Ez volt az első olyan alkalom, hogy nem levest, hanem előételt terveztem a menübe, így rögtön 2 x 2 villát és kést terítettem, hogy ne ebéd közben kelljen majd felugrálnom érte, és mivel a desszerthez is elkélt egy villa, a tányérok elé is plusz 1 villa került. Így a végén úgy nézett ki az asztal, mint valami fogadáson. Persze ez engem egyáltalán nem zavart, mert meggyőződésem, hogy jobban esik az embernek a legegyszerűbb étel is, ha az gusztusosan van tálalva.
Kecskesajtot még sosem evett egyikünk sem, így kellőképpen ígéretesnek ígérkezett az előételnek tervezett Sült kecskesajt pirítóssal és zöld salátával. A vendégeket ebédre vártunk, de szerencsére ez az a fajta előétel, amelynek az összeállítása nem több, mint 10 perc. (Időhiányosoknak és türelmetleneknek szívből ajánlom!) :o))
Hozzávalók: 2 db kerek kecskesajt (sajnos nem tudom, hány grammos volt, de egy sajt kb. akkora, mint egy kis parmezán sajt), 6 db barna kenyér, olívaolaj, őrölt bors, ruccola, endívia, bazsalikom, só
Elkészítés:
0.) 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
1.) Megpirítjuk a kenyereket. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes tepsit, és szépen rárakosgatjuk a pirítósokat. Mindegyiket megkenjük olívaolajjal.
2.) A kecskesajtot felkarikázzuk. (Egy kecskesajtból 3 db 1 cm vastag szelet lesz, ami épp befedi a pirítóst.)
3.) A kecskesajt szeleteket a pirítósokra helyezzük, majd megkenjük olívaolajjal, és megszórjuk darabos, frissen őrölt borssal.
4.) A tepsit betesszük a sütőbe, és 3 perc alatt grill fokozaton készre sütjük.
5.) Amíg megsül a sajt, egy lapos tálra konyhakész endívia és ruccola leveleket terítünk szét. Meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, megsózzuk, és egy kevés salátafűszerrel megszórjuk.
6.) Miután lejárt a 3 perc, elzárjuk a sütőt, és kivesszük a tepsiből a kecskesajtos szendvicseket. Elrendezzük őket a salátaágyon, megszórjuk egy kevés ruccolával, és azonnal tálaljuk. Kitűnő, különleges csemege, amit bátran elkészíthetünk ünnepi alkalmakra is.
A kecskesajt óriási sikert aratott. Vendégeink nem győzték dicsérni mind az ízét, mind a szépen elrendezett tál küllemét. A sajt után a jól bevált Fűszeres Tilápia következett, amit azért szeretünk, mert garantáltan szálkamentes, ráadásul az előkészítése szintén nem telik több időbe, mint 5-10 perc.
Hozzávalók: 1 zacskó (6 szelet) Tilápia, só, bors, grillfűszer, olaj
Elkészítés:
1.) A halszeleteket kiolvasztjuk, és mindkét oldalukat besózzuk, majd grillfűszerrel és őrölt borssal megdörzsöljük.
2.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a papírt nagyon vékonyan megolajozzuk. Ráfektetjük a halszeleteket, és kevés olívaolajjal megkenjük.
3.) Előmelegített sütőben kb. 210 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük, és azonnal tálaljuk.
A halszeletekhez az anyukámtól tanult Brokkolis töltött tojást készítettem el, amit - miután megsült, a tálalás előtt - kaviárral díszítettem.
A zöldségek mellett azért gondoltam a fiúkra is (Ká-val az élen), akik sokszor nincsenek elragadtatva sem a salátáktól, sem a brokkolitól, ezért nekik külön egy tál Cukkínis spagettit is készítettem, amit úgy megfokhagymáztam, hogy észre sem vették, hogy a tésztával együtt 3 kisebb cukkínit is megetettem velük. :o)))
Hozzávalók: fél doboz (25 dkg) spagetti, 3 kisebb cukkíni, 5 gerezd fokhagyma, fehérmártás, vaj
Elkészítés:
1.) A spagettit a szokásos módon megfőzzük forró, sós vízben, majd lecsepegtetjük és egy tálba öntjük.
2.) A cukkínit megmossuk, lehéjazzuk és a sajtreszelő nagylyukú részén lereszeljük. Teflonba tesszük és egy darabka vajjal pár perc alatt puhára pároljuk.
3.) Elkészítjük a fehérmártást. (Ha ide klikkeltek, a kelkáposztás lasagne receptjében le van írva, hogyan készül a fehérmártás.)
4.) A spagettit összekeverjük a fehérmártással, a cukkínivel, és az áttört fokhagymagerezdekkel, majd egy kivajazott mély tűzálló tálba tesszük, és előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Ebéd után órákig beszélgettünk, majd vendégeinket a cudar idő ellenére sétálni vittük, hogy megnézzék a környéken épülő házakat, a környező hegyek nyújtotta kilátást, illetve az ófalu helyes kis parkjait és üzleteit.
Másfél óra barangolás után, kipirult arcokkal és lefagyott fülekkel tértünk vissza Lujziba. Ekkorra már bőven elmúlt 5 óra, így feltettem egy teát, és az asztalra tettem a délelőtt folyamán sütött Lusta túrós süteményemet,...
... amelynek az az érdekessége, hogy ez volt az első sütemény, amit "konyhai pályafutásom" legelején bátorkodtam utoljára elkészíteni. A süteményben most sem csalódtam, hiszen ismét 5 perc alatt állítottam össze, és olyan finom lett, mintha legalábbis órákat dolgoztam volna vele. :o)))
Barátaink nem győztek áradozni a kantin finomságairól, így irulva-pirulva üldögéltem Ká oldalán, aki büszkén feszített mellettem.
Nem sokkal ezután elbúcsúztunk vendégeinktől, és a nap zárásaként kimentünk a kis kertbe, hogy rendbe tegyük a növényeket, és meglocsoljuk az örökzöldeket. Ká egy metszőollóval gyorsan lecsípte a száraz virágokat, én pedig egy gazoló lapáttal kikapkodtam a sunyi módon újra és újra előbukkanó gazokat.
- Idenézz, Mirza! - hallottam a hátam mögött a férjem hangját - újabb vendégünk érkezett!
Hátranéztem, de nem láttam senkit.
- Hol? - kérdeztem bambán.
- Kicsit lejjebb - mondta Ká. - Kábé a lábad magasságában.
Lenéztem, és megláttam a hívatlan vendéget: egy csodaszép, ezüstszürke, lusta kandúrt, aki - mintha csak otthon lenne - lustán elnyúlt a teraszon, és fektéből szemlélt minket, otthoniakat. :o))
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.