Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Ká régóta tervezgette, hogy jó barátjával, Attilával és a feleségével, Mónikával négyesben grillezünk az egyik hétvégén, de hol mi nem értünk rá, hol ők utaztak el, így a hőn áhított grillparti mindig elmaradt.

Egyik délután azonban Ká boldogan hívott fel.
- Végre mindenkinek jó a szombat - hadarta a telefonba - grillezhetünk!
- ... de Ká, már ősz van! - mondtam csodálkozva. - Neked nem tűnt fel?
- Jaaa... de.... hmmm....igazad van - válaszolt Ká elgondolkodva. - Tudod mit? Akkor grillezzünk bent, a lakásban!
Először azt hittem, megőrült, és a grillsütőt be akarja cibálni a nappaliba, de aztán kiderült, hogy egyszerűen csak arra gondolt, készítsek a csapatnak grill-jellegű ételeket - az illúzió végett. :o))

Szépen megterítettem, majd gondosan előkészítettem az ételeket (sütési idő szerint). Ez volt az első olyan alkalom, hogy nem levest, hanem előételt terveztem a menübe, így rögtön 2 x 2 villát és kést terítettem, hogy ne ebéd közben kelljen majd felugrálnom érte, és mivel a desszerthez is elkélt egy villa, a tányérok elé is plusz 1 villa került. Így a végén úgy nézett ki az asztal, mint valami fogadáson. Persze ez engem egyáltalán nem zavart, mert meggyőződésem, hogy jobban esik az embernek a legegyszerűbb étel is, ha az gusztusosan van tálalva.

Kecskesajtot még sosem evett egyikünk sem, így kellőképpen ígéretesnek ígérkezett az előételnek tervezett Sült kecskesajt pirítóssal és zöld salátával. A vendégeket ebédre vártunk, de szerencsére ez az a fajta előétel, amelynek az összeállítása nem több, mint 10 perc. (Időhiányosoknak és türelmetleneknek szívből ajánlom!) :o))
Hozzávalók: 2 db kerek kecskesajt (sajnos nem tudom, hány grammos volt, de egy sajt kb. akkora, mint egy kis parmezán sajt), 6 db barna kenyér, olívaolaj, őrölt bors, ruccola, endívia, bazsalikom, só
Elkészítés:
0.) 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
1.) Megpirítjuk a kenyereket. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes tepsit, és szépen rárakosgatjuk a pirítósokat. Mindegyiket megkenjük olívaolajjal.
2.) A kecskesajtot felkarikázzuk. (Egy kecskesajtból 3 db 1 cm vastag szelet lesz, ami épp befedi a pirítóst.)
3.) A kecskesajt szeleteket a pirítósokra helyezzük, majd megkenjük olívaolajjal, és megszórjuk darabos, frissen őrölt borssal.
4.) A tepsit betesszük a sütőbe, és 3 perc alatt grill fokozaton készre sütjük.
5.) Amíg megsül a sajt, egy lapos tálra konyhakész endívia és ruccola leveleket terítünk szét. Meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, megsózzuk, és egy kevés salátafűszerrel megszórjuk.
6.) Miután lejárt a 3 perc, elzárjuk a sütőt, és kivesszük a tepsiből a kecskesajtos szendvicseket. Elrendezzük őket a salátaágyon, megszórjuk egy kevés ruccolával, és azonnal tálaljuk. Kitűnő, különleges csemege, amit bátran elkészíthetünk ünnepi alkalmakra is.

A kecskesajt óriási sikert aratott. Vendégeink nem győzték dicsérni mind az ízét, mind a szépen elrendezett tál küllemét. A sajt után a jól bevált Fűszeres Tilápia következett, amit azért szeretünk, mert garantáltan szálkamentes, ráadásul az előkészítése szintén nem telik több időbe, mint 5-10 perc.
Hozzávalók: 1 zacskó (6 szelet) Tilápia, só, bors, grillfűszer, olaj
Elkészítés:
1.) A halszeleteket kiolvasztjuk, és mindkét oldalukat besózzuk, majd grillfűszerrel és őrölt borssal megdörzsöljük.
2.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a papírt nagyon vékonyan megolajozzuk. Ráfektetjük a halszeleteket, és kevés olívaolajjal megkenjük.
3.) Előmelegített sütőben kb. 210 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük, és azonnal tálaljuk.

A halszeletekhez az anyukámtól tanult Brokkolis töltött tojást készítettem el, amit - miután megsült, a tálalás előtt - kaviárral díszítettem.

A zöldségek mellett azért gondoltam a fiúkra is (Ká-val az élen), akik sokszor nincsenek elragadtatva sem a salátáktól, sem a brokkolitól, ezért nekik külön egy tál Cukkínis spagettit is készítettem, amit úgy megfokhagymáztam, hogy észre sem vették, hogy a tésztával együtt 3 kisebb cukkínit is megetettem velük. :o)))
Hozzávalók: fél doboz (25 dkg) spagetti, 3 kisebb cukkíni, 5 gerezd fokhagyma, fehérmártás, vaj
Elkészítés:
1.) A spagettit a szokásos módon megfőzzük forró, sós vízben, majd lecsepegtetjük és egy tálba öntjük.
2.) A cukkínit megmossuk, lehéjazzuk és a sajtreszelő nagylyukú részén lereszeljük. Teflonba tesszük és egy darabka vajjal pár perc alatt puhára pároljuk.
3.) Elkészítjük a fehérmártást. (Ha ide klikkeltek, a kelkáposztás lasagne receptjében le van írva, hogyan készül a fehérmártás.)
4.) A spagettit összekeverjük a fehérmártással, a cukkínivel, és az áttört fokhagymagerezdekkel, majd egy kivajazott mély tűzálló tálba tesszük, és előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Ebéd után órákig beszélgettünk, majd vendégeinket a cudar idő ellenére sétálni vittük, hogy megnézzék a környéken épülő házakat, a környező hegyek nyújtotta kilátást, illetve az ófalu helyes kis parkjait és üzleteit.
Másfél óra barangolás után, kipirult arcokkal és lefagyott fülekkel tértünk vissza Lujziba. Ekkorra már bőven elmúlt 5 óra, így feltettem egy teát, és az asztalra tettem a délelőtt folyamán sütött Lusta túrós süteményemet,...

... amelynek az az érdekessége, hogy ez volt az első sütemény, amit "konyhai pályafutásom" legelején bátorkodtam utoljára elkészíteni. A süteményben most sem csalódtam, hiszen ismét 5 perc alatt állítottam össze, és olyan finom lett, mintha legalábbis órákat dolgoztam volna vele. :o)))

Barátaink nem győztek áradozni a kantin finomságairól, így irulva-pirulva üldögéltem Ká oldalán, aki büszkén feszített mellettem.

Nem sokkal ezután elbúcsúztunk vendégeinktől, és a nap zárásaként kimentünk a kis kertbe, hogy rendbe tegyük a növényeket, és meglocsoljuk az örökzöldeket. Ká egy metszőollóval gyorsan lecsípte a száraz virágokat, én pedig egy gazoló lapáttal kikapkodtam a sunyi módon újra és újra előbukkanó gazokat.
- Idenézz, Mirza! - hallottam a hátam mögött a férjem hangját - újabb vendégünk érkezett!
Hátranéztem, de nem láttam senkit.
- Hol? - kérdeztem bambán.
- Kicsit lejjebb - mondta Ká. - Kábé a lábad magasságában.
Lenéztem, és megláttam a hívatlan vendéget: egy csodaszép, ezüstszürke, lusta kandúrt, aki - mintha csak otthon lenne - lustán elnyúlt a teraszon, és fektéből szemlélt minket, otthoniakat. :o))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.