Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Gyerekkorom óta ismerem és kedvelem a Trubelkát, ezt az édes, vaníliás krémmel töltött, csigavonalban feltekert, kúp alakú süteményt, amit legelőször Sóskúton ettem. Ez volt apa kedvence, a nagymama pedig sosem hagyta, hogy a fia családja korgó gyomorral utazzon haza, Budapestre, ha náluk jártunk.

A házukra ma is emlékszem, noha vagy 30 éve nem láttam (a nagymama óvodás koromban meghalt, a nagypapa pedig hozzánk költözött). Sötét sárga (vagy inkább mustár színű) tipikus falusi ház volt, amelynek az ablakai az utcára nyíltak. A bejárat előtt egy hatalmas diófa lombja tompította a mosolygós napsugarak által ontott meleget, az íves kovácsoltvas kaput pedig vastagon befutotta a hajnalka és a lila akác. Mindig virágillat volt. Mézédes, bódító, tiszta vidéki levegővel keveredő aromafelhő, amely barátságosan ölelte körül a vendégségbe érkezőt.

A verandához vezető utat rózsatövek szegélyezték, amelyen tavasztól őszig babarózsaszín virágok nyíltak, a kanyarban megbújó kerti csap körül pedig majdnem derékig ért a sötétzöld árnyékliliom. (No, persze egy 3 éves gyereknek minden növény óriási.) Mögötte volt a veteményes, az "eperföld" és a barackos, ahová délutánonként a nagymamával csemegézni jártunk. :-)
A teraszon kör alakú kerti asztal állt, rajta hímzett terítő, középen - egy fonott kosárban - piros almák, a kerti székeken pedig keresztszemes párnák. Az asztal fölé stílusosan a kert leghatalmasabb fája, egy hatalmas cseresznyefa tornyosult, hűsítő árnyékot adva az idekint sziesztázóknak. Nanó, a nagymamám remekül főzött, főként kassai ételeket, hiszen a kitelepítés előtt az egész családom ott élt. A gőzgombóca, sztrapacskája, knédlije állítólag utánozhatatlan volt, akárcsak a befőttjei, amit mindig különös gondossággal tett el. Az őszibarackokat például mindig recés késsel hámozta meg, hogy utána a kompótos üvegekben is "csíkosak" maradjanak a barackok. Máig előttem van a kép, amint a nagypapa leveses kanállal lapátolja magába a finom édességet az üvegtálból ...

De térjünk vissza a Trubelkára. Anya és Apa az esküvőjük után Sóskúton, a nagyszülőknél laktak éveken át - lakásra gyűjtöttek, mint minden fiatal. Anyukám akkor kezdett el főzni tanulni: az anyukájától, a falubéliektől és Nanótól, apa anyjától. Vett magának egy vastag piros füzetet, és abba jegyzetelt. (Egyszer lefotózom azt a viharvert füzetet, hiszen máig megvan. Megsárgultak és beszakadoztak a lapjai, de épp ettől különleges (már-már régészeti darab :-)), ráadásul a felmenőim remek receptjei megtalálhatóak benne.) Szóval Anya megtanulta az összes finomság elkészítését - úgy, ahogy a nagymama a saját anyukájától. Így maradt fenn a Trubelka receptje, amit eredetileg házi tésztából készítettek, és a nagymamán kívül mindenki tejszínhabbal töltött meg. Mi a vaníliakrémes-vonalat visszük tovább, így ezt tudom ma megosztani veletek. Anya az azóta eltelt 30 év alatt, annyit "modernizált" a recepten, hogy ma már kész (fagyasztott) vajas leveles tésztát vesz, és ezt süti meg. Hiába, mióta nyugdíjas, nem ér annyira rá, mint régen. :-))) Most pedig jöjjön a recept!

Trubelka

Hozzávalók: 50 dkg (jó minőségű!) mélyhűtött vajas leveles tészta, 1 tojássárga a kenéshez
A krémhez: 5 dl tej, 5 púpozott evőkanál liszt, 3 tojássárga, 5-6 evőkanál cukor + 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg vaj
Trubelkához sütőformák (habtölcséreknek is hívják)
A szóráshoz:
vaníliás porcukor
Elkészítés:
1.) Egy mélyebb lábasban, meleg tejjel csomómentesen összekeverjük a 4 púpozott evőkanál lisztet és sűrűre főzzük.
2.) Műanyag tálat veszünk elő, és konyhai robotgéppel habosra keverjük a 3 tojássárgát 1 púpozott evőkanál liszttel és az 5-6 evőkanál cukorral. Ha túl sűrű lenne a massza, hozzáadunk 0,5 dl meleg tejet.
3.) A tojásos masszát (2. pont), belekeverjük a tejbe (1. pont), és addig keverjük habverővel, amíg homogén lesz és teljesen kihűl.
4.) 15 dkg puha vajat robotgéppel habosra keverjük a 10 dkg cukorral, majd az egészet a kihűlt krémhez adjuk.
5.) A mélyfagyasztott tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk úgy, hogy egy 20 x 50 cm-es lapot kapjunk. A lapot 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd a tésztacsíkokat egyenként feltekerjük a sütőformákra - a hegyüktől kezdve, enyhe fedéssel, csigavonalban haladva. A sütőformákat ezután könnyű kézzel, lazán gurítunk egyet, hogy a tésztacsíkok "zárjanak".
6.) A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a rolókat szép sorban egymás mellé tesszük. Vigyázat, megnőnek! Ügyeljünk arra, hogy legyen elég helyük a "növekedéshez"! Tojássárgával megkenjük a tésztákat, és 20 perc alatt készre sütjük őket. Ha megsültek, langyosra hűtjük, és kesztyűs kézzel kihúzzuk a tésztákból a formákat (mert különben beleragad), és hagyjuk a csöveket kihűlni.
7.) Nyomózsákba töltjük a krémet, és minden egyes tésztacsövet megtöltünk a vaníliás krémmel. Tálra rendezzük a süteményeket, és vaníliás porcukorral megszórva azonnal tálaljuk. (Másnap és harmadnap, ha marad belőle még finomabb!:-))

Egy apró trükk: ha nem gyomorbajos a férjünk, és bevállalós (mint Ká), a süteményhez adhatunk vanília sodót. Szerinte így a legjobb... :-)))

Végül pedig egy kérdés: Ki ismeri azt a süteményt, ami majdnem ugyanígy néz ki, mint a Trubelka, de belül sajtkrém van, és a tésztacső szélein reszelt sajtok lógnak ki? Örömmel venném, ha elküldenétek nekünk a receptet. Előre is nagyon szépen köszönöm!!! :-)) Mirza

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.