A batyulevessel régóta szemeztem, de aztán mindig tovalapoztam a könyvben, mondván, hajtogasson batyut az, aki kitalálta... de közben arra gondoltam, de jó lehet ez a kis leves. Most végre erőt vettem magamon, és elkészítettem. Legnagyobb meglepetésemre egyáltalán nem is volt olyan időigényes, és a tálalásnál aratott sikerem minden fáradtságomért kárpótolt. Jöjjön tehát a batyuleves!
Hozzávalók: 1 kínai kel, 3,5 liter erőleves (kockából), 1 csirkemellfilé (kb. 25 dkg), 2 szál újhagyma, 2 tojás, 25 dkg liszt, víz, őrölt bors, só, csirkefűszer
Elkészítés:
1.) A csirkemellet finomra daráljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük egy tojással, és egy kevés apróra vágott kínai kellel. (Nekem nem volt darálóm, így botmixerrel dolgoztam, szép krémes lett a massza.)
2.) A másik tojás összekeverjük a liszttel, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, és 7 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Minden korong közepébe egy kis tölteléket teszünk, és batyuvá formáljuk.
3.) Közben elkészítjük az erőlevest, beletesszük a megmosott és csíkokra vágott kínai kel zsenge részeit. Óvatosan beleeresztjük a batyukat, és addig főzzük őket, amíg szépen megpuhulnak. (Nekem beletelt vagy fél órába.)
4.) Forrón, felaprított újhagymával megszórva tálaljuk.
A tök családunk kedvence. Minden formában, minden évszakban. Anyukám mennyei tökfőzeléket készít, hogy a töltött tökjéről ne is beszéljek. Mivel Dorka is nagyon szereti a tökfőzeléket, gondoltam, valami tökös fogással én is bővítem az otthoni repertoárt. :-)
Hozzávalók: 2 zsenge kis tök, 1 csokor kapor, 50 dkg túró, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál búzadara, 2 dl tejföl, só, olaj, víz
Elkészítés:
1.) A tököket megmossuk, meghámozzuk, a végeiket levágjuk, majd félbe vágjuk őket, és kanállal kikaparjuk a belsejüket. Alaposan besózzuk a tökhajókat, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
2.) A túrót áttöjük, a vajjal és a tojásokkal simára keverjük. Belekeverjük a megmosott és apróra vágott kaprot, a búzadarát és a sót. A tölteléket a tökhajókra halmozzuk.
3.) Tejföllel leöntjük, ezüstpapírral lefedjük a tálat, és 45 percre a sütőbe tesszük. Egy kis vizet önthetünk a tökök köré. 200 fokon sütjük a tököket, majd a sütési idő lejárta után levesszük a fóliát, és még 5-10 percig pirítjuk. Melegen, tejföllel és friss kaporlevelekkel díszítve tálaljuk.
Sütemény sütésre nem volt túl sok időm, ezért egy borzasztó egyszerű kevert tésztát választottam, amit már nagyon sokszor megsütöttem, csak mindig más "feltéttel". Horváth Ilona szakácskönyvében "Meggyes lepény" néven szerepel, és a tojáshabot külön kell felverni, és utólag a többi hozzávalóhoz keverni. Én próbáltam már külön tojáshabbal is, és sietősen, "mindentegybekeverek" módszerrel, és a végeredmény mindig ugyanaz lett. Így aztán, azt mondom, keverjetek csak nyugodtan minden hozzávalót egyszerre össze...
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg puha margarin, 4 egész tojás, 15 dkg cukor
A tetejére: 50 dkg kimagozott, lehéjazott sárgabarack, egy marék dió.
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat konyhai robotgéppel krémesre keverjük, majd sütőpapírral borított kis (!) tepsibe öntjük a tésztát.
2.) A barackokat gerezdekre vágjuk, és szépen elrendezzük a tésztán. A szabad helyekre diót szórunk. Kb. 200 fokon, 55 perc alatt készül el a tészta. Nagyon finom, nagyon omlós sütemény.
A hétvége legnagyobb eseménye tagadhatatlanul az, hogy beindítottuk a saját kutunkat, amit a múlt hétvégén fúrattunk. Már majdnem minden szomszédunknak saját kútja van, nem is csoda, hogy mindnek zöldebb a füve, mint a miénk...:-))) Persze, ez csak vicc volt, nagyon szép a kertünk.
De a kút komoly. 17 méterre fúrtak le a fiúk, és azt mondták, szeret minket az Isten, mert nem a megszokott talajvizet érték el, hanem egy alattunk csörgedező vízeret, amiből nagyon sok friss vizünk lesz. :-))
Ká a jövő héten be is viszi a mintát az áentéesznek, hátha idővel ivóvízként is használhatjuk a kútunkban csörgedező vizet.
-------------------------------------------------------------------------------
Dorka baba elemében van, és egyre kreatívabb. Ma reggel például kiborította a dohányzóasztalra tett, épp fogyaszthatóan langyos tejeskávémat, majd a tócsából annak rendje s módja szerint elkezdett megfürödni. Mindkét kezét a tejeskávéba mártotta, és elkezdte megmosni az arcát, és a hajacskáját. Mire a törlőkendővel visszaértem, már nyakig ragacsos volt. Hiába, ő egy igazi kis nő, aki minden bizonnyal hallott már Kleopátra tejes fürdőiről. És ha már tejre nem akadt, hát megtette a tejeskávé is...:-)))
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.