Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Már régóta vágytam arra, hogy valami igazán különleges ételt főzzek, de mivel minden családtagomnak évek óta bevált kedvencei vannak, a születésnapokra és névnapokra szinte mindig ugyanazokat a fogásokat főzöm. Újítás tehát kizárva. Legalábbis ünnepnapokon. De a többin... szabad a vásár!

A batyulevessel régóta szemeztem, de aztán mindig tovalapoztam a könyvben, mondván, hajtogasson batyut az, aki kitalálta... de közben arra gondoltam, de jó lehet ez a kis leves. Most végre erőt vettem magamon, és elkészítettem. Legnagyobb meglepetésemre egyáltalán nem is volt olyan időigényes, és a tálalásnál aratott sikerem minden fáradtságomért kárpótolt. Jöjjön tehát a batyuleves!

Batyuleves

Hozzávalók: 1 kínai kel, 3,5 liter erőleves (kockából), 1 csirkemellfilé (kb. 25 dkg), 2 szál újhagyma, 2 tojás, 25 dkg liszt, víz, őrölt bors, só, csirkefűszer
Elkészítés:
1.) A csirkemellet finomra daráljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük egy tojással, és egy kevés apróra vágott kínai kellel. (Nekem nem volt darálóm, így botmixerrel dolgoztam, szép krémes lett a massza.)
2.) A másik tojás összekeverjük a liszttel, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, és 7 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Minden korong közepébe egy kis tölteléket teszünk, és batyuvá formáljuk.
3.) Közben elkészítjük az erőlevest, beletesszük a megmosott és csíkokra vágott kínai kel zsenge részeit. Óvatosan beleeresztjük a batyukat, és addig főzzük őket, amíg szépen megpuhulnak. (Nekem beletelt vagy fél órába.)
4.) Forrón, felaprított újhagymával megszórva tálaljuk.

Batyuk - töltelékkel megtömve :-)
Batyuk - töltelékkel megtömve :-)


A batyuk itt épp főnek - fejjel lefelé
A batyuk itt épp főnek - fejjel lefelé


Batyuleves - tálalva
Batyuleves - tálalva


A gombocokat érdemes szétvágni, így jobban érvényesülnek az ízek
A gombocokat érdemes szétvágni, így jobban érvényesülnek az ízek

A tök családunk kedvence. Minden formában, minden évszakban. Anyukám mennyei tökfőzeléket készít, hogy a töltött tökjéről ne is beszéljek. Mivel Dorka is nagyon szereti a tökfőzeléket, gondoltam, valami tökös fogással én is bővítem az otthoni repertoárt. :-)

Kapros túróval töltött tökhajók

Hozzávalók: 2 zsenge kis tök, 1 csokor kapor, 50 dkg túró, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál búzadara, 2 dl tejföl, só, olaj, víz
Elkészítés:
1.) A tököket megmossuk, meghámozzuk, a végeiket levágjuk, majd félbe vágjuk őket, és kanállal kikaparjuk a belsejüket. Alaposan besózzuk a tökhajókat, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
2.) A túrót áttöjük, a vajjal és a tojásokkal simára keverjük. Belekeverjük a megmosott és apróra vágott kaprot, a búzadarát és a sót. A tölteléket a tökhajókra halmozzuk.
3.) Tejföllel leöntjük, ezüstpapírral lefedjük a tálat, és 45 percre a sütőbe tesszük. Egy kis vizet önthetünk a tökök köré. 200 fokon sütjük a tököket, majd a sütési idő lejárta után levesszük a fóliát, és még 5-10 percig pirítjuk. Melegen, tejföllel és friss kaporlevelekkel díszítve tálaljuk.

Kapros-túrós tökhajók
Kapros-túrós tökhajók


Ha nem sótlan - szerintem elronthatatlan
Ha nem sótlan - szerintem elronthatatlan

Sütemény sütésre nem volt túl sok időm, ezért egy borzasztó egyszerű kevert tésztát választottam, amit már nagyon sokszor megsütöttem, csak mindig más "feltéttel". Horváth Ilona szakácskönyvében "Meggyes lepény" néven szerepel, és a tojáshabot külön kell felverni, és utólag a többi hozzávalóhoz keverni. Én próbáltam már külön tojáshabbal is, és sietősen, "mindentegybekeverek" módszerrel, és a végeredmény mindig ugyanaz lett. Így aztán, azt mondom, keverjetek csak nyugodtan minden hozzávalót egyszerre össze...

Barackos-diós lepény

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg puha margarin, 4 egész tojás, 15 dkg cukor
A tetejére: 50 dkg kimagozott, lehéjazott sárgabarack, egy marék dió.
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat konyhai robotgéppel krémesre keverjük, majd sütőpapírral borított kis (!) tepsibe öntjük a tésztát.
2.) A barackokat gerezdekre vágjuk, és szépen elrendezzük a tésztán. A szabad helyekre diót szórunk. Kb. 200 fokon, 55 perc alatt készül el a tészta. Nagyon finom, nagyon omlós sütemény.

Barackos-diós lepény
Barackos-diós lepény

A hétvége legnagyobb eseménye tagadhatatlanul az, hogy beindítottuk a saját kutunkat, amit a múlt hétvégén fúrattunk. Már majdnem minden szomszédunknak saját kútja van, nem is csoda, hogy mindnek zöldebb a füve, mint a miénk...:-))) Persze, ez csak vicc volt, nagyon szép a kertünk.
De a kút komoly. 17 méterre fúrtak le a fiúk, és azt mondták, szeret minket az Isten, mert nem a megszokott talajvizet érték el, hanem egy alattunk csörgedező vízeret, amiből nagyon sok friss vizünk lesz. :-))
Ká a jövő héten be is viszi a mintát az áentéesznek, hátha idővel ivóvízként is használhatjuk a kútunkban csörgedező vizet.

-------------------------------------------------------------------------------

Babahírek

Dorka baba elemében van, és egyre kreatívabb. Ma reggel például kiborította a dohányzóasztalra tett, épp fogyaszthatóan langyos tejeskávémat, majd a tócsából annak rendje s módja szerint elkezdett megfürödni. Mindkét kezét a tejeskávéba mártotta, és elkezdte megmosni az arcát, és a hajacskáját. Mire a törlőkendővel visszaértem, már nyakig ragacsos volt. Hiába, ő egy igazi kis nő, aki minden bizonnyal hallott már Kleopátra tejes fürdőiről. És ha már tejre nem akadt, hát megtette a tejeskávé is...:-)))

Dorka baba az etetőszékében :-)
Dorka baba az etetőszékében :-)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.