Mindannyian nagyon szeretjük a májat, de ritkán sütök, mert utálom, hogy sütés közben csúnyán fröcsköl, így inkább tepsiben sütöm meg, baconbe tekerve, vagy belefőzöm a húslevesbe, úgy biztonságos. A minap azonban remek receptre bukkantam, és bár teflonban kellett készítenem, egy kis víz segített a fröcskölős problémán.
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 5 (sonka) hagyma, kevés libazsír, őrölt bors, majoránna, só, az áztatáshoz: tej
Elkészítés:
1.) A májat megtisztítjuk, megmossuk, majd tejbe áztatjuk néhány órára.
2.) A hagymát megpucoljuk, megmossuk, hoszzú csíkokra vágjuk.
3.) Egy teflonban kevés libazsírt forrósítunk (nekem a Márton-napi libák után maradt egy bögrényi), rátesszük a hagymát és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a májat (amiről leöntjük előtte a tejet), és óvatosan megpirtjuk.
4.) Felöntjük egy kis vízzel, megszórjuk borssal és majorannával, majd fedő alatt, 30 perc alatt puhára pároljuk. Végül megsózzuk és sós burgonyával tálaljuk.
Mivel Dorka nagyon szereti a makarónit, és Ká is inkább tészta, mint burgonya-párti, így én makarónival tálaltam, de sós burgonyával az igazi.
A héten nagyon finom gombaleves főztem, kis családom nagy örömére. Kicsit besűrítettem, és apró nokedliket tettem bele, és a kicsi az utolsó cseppig megette. Anyukaként ez ám az igazi elismerés! :-)
Hozzávalók: 1 doboz (50 dkg) gomba, 2 vöröshagyma, 2-3 evőkanál liszt, víz, erőleveskocka, 2 dl tejföl, só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A gombát megtisztítjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és erőleveskockával, borssal ízesítve 15-20 perc alatt puhára főzzük.
2.) Habarékot készítünk: egy bögrébe lisztet és vizet teszünk, simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és habverővel simára keverjük. A levesből hozzámerünk 1 merőkanálnyi levest, és simára keverjük. Szűrőt teszünk a leves fölé, és ezen át belekeverjük a habarékot. Rottyantunk egyet a levesen, és lefedjük.
3.) Elkészítjük a galuskát: 1 tojást összekeverünk 3 evőkanál liszttel és fél dl vízzel és 1 csipet sóval. Kis lábasban sós vizet forralunk, beleszaggatjuk a nokedlit, és néhány perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, leöblítjük, és a levesbe keverjük. A levest forrón, tejföllel tálaljuk.
Igazán különleges recepteket a héten Anya készített, ő következett ugyanis a mi kis családi "vetésforgónkban". Igazán kitett magáért, nagyon finomakat főzött nekünk.
Hozzávalók: 1,3 kg sütőtök, 2 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 4 evőkanál vaj, 1-2 erőleveskocka, 1,5 dl fehérbor,
Sajtgaluskához: 2,5 dl tej, 2-3 evőkanál búzadara, 1 kávéskanál majoránna, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, só, őrölt bors
Elkészítés:
1.) A tök húsát és a vöröshagymát apróra vágjuk. A pórét felkarikázzuk. A tökből 30 dekányit félreteszünk. A pórét is félretesszük.
2.) 4 evőkanálnyi vajon megpároljuk a vöröshagymát, és rátesszük a tök húsát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk az erőleveskockát és a bort, majd fedő alatt 20 percig főzzük takaréklángon. Botturmix segítségével krémesre pépesítjük.
3.) Elkészítjük a sajtgaluskát: a tejet felforraljuk egy csipet sóval, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a grízt. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk, hozzáadjuk a majorannát, a reszelt sajtot és a tojás sárgáját. Ha kissé kihűlt, vízbe mártott kanállal gyöngyöző forrásban lévő vízbe szaggatjuk a galuskákat. Kb. 5 perc alatt feljön az összes galuska a víz tetejére, ekkor leszűrjük.
4.) A 30 dkg félretett tököt és a póréhagymát beletesszük a krémlevesbe, és kb. 8- 10 perc alatt puhára főzzük. Sajtgaluskával és pirítóssal tálaljuk.
Hozzávalók: 1 kg harcsafilé, 1 kg apró gomba, 5 szál újhagyma, 1-2 halászlé kocka szétmorzsolva, kevés Erős Pista, néhány szelet piros kaliforniai paprika, só, bors, pirospaprika, olaj
Elkészítés:
1.) Megolajozzuk a severint (vagy egy nagy teflont), és rátesszük besózott, darabokra vágott halakat. Hozzáadjuk a gombát és megszórjuk a fűszerekkel. Kb. 25-30 perc alatt (időnként vizet adva hozzá) készre pároljuk.
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 4 tojás, 1 csipet só, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a töltelékhez: 24 fél sárgabarack (konzervből), 2-3 evőkanál fahéjas porcukor,
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összekeverjük konyhai robotgéppel (a tojásfehérjét kemény habbá verjük és a legvégén keverjük a többi hozzávalóhoz), majd egy 20 x 30 centis, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a tésztát.
2.) A barackot lecsepegtetjük.
3.) A tésztára helyezzük a barackokat, majd előmelegített sütőben, kb. 190-200 fokon, 50 perc alatt készre sütjük a süteményt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Kockára vágva, kevés porcukorral megszórva tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.