Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hétvégén lakodalomban voltunk: Gábor és Betty mennyegzőjére voltunk hivatalosak, Környére. Dorka már napok óta lázban égett, nagyon készült arra, hogy igazi menyasszonyt láthat, aki majd hosszú fátylas ruhában lesz, és minden ragyogni fog körülötte. :-)

Apa és lánya - a lakodalomban
Apa és lánya - a lakodalomban

A Kicsi eleve nagyon szereti az angyalokat és a tündéreket, így nagyon kíváncsi volt, hogy is néz ki a menyasszony és a vőlegény. Hosszasan meséltem neki, hogy ilyenkor a fiatal szerelmesek hogyan készülnek a nagy napra, miként választják ki a romantikus helyszínt, a csodás ruhákat, a különleges virágokat... és Dorka tátott szájjal hallgatta. Megmutattam neki a saját esküvői képeinket, és le volt nyűgözve...:-))))

Szerencsére a ceremóniák időpontja délután volt, így nem jelentett gondot az ebéd utáni altatás - ami nélkül nehezen vállaltunk volna a hajnalba nyúló mulatságot.

Dorkára rózsaszín selyem ruhácskát húztam (azt, amit a Barbie fotózáson kapott a "munkájáért"),
a férjem pedig hozzá illő halvány rózsaszín ingben és nyakkendőben, valamint szükre öltönyben volt. Eleinte zúgott, hogy nem vesz fel rózsaszínt, de aztán meglátta, hogy néznek ki együtt a csöpp kislányával, és azonnal megfeledkezett a "kizárt, hogy én rózsaszín inget vegyek fel..." - kezdetű monológjáról, és büszkén állt a fényképezőgép elé.

A templomi szertartás nagyon szép volt, és jól esett mindannyiunknak a rekkenő hőség után egy kicsit a hűvösben pihegni. Mindenki könnyezett a meghatottságtól, amikor Gábor és Betty az esküjüket mondták... igazán nagyon szívszorító volt minden egyes perc, jó, hogy a részesei lehettünk.

Az ifjú pár a templomban
Az ifjú pár a templomban

A különböző helyszínek között gyalog közlekedett az esküvői menet, libasorban. Elől rezesbanda ment (bár lehet, h nem így hívják őket?), és hangosan dobolva-zenélve adták a környék tudtára az ifjú házaspár örömét. Dorkának nagyon tetszett ez a vonulás, táncikálva haladt a tömegben. :-)

A nászmenet, élén az ifjú párral
A nászmenet, élén az ifjú párral

A lagzi helyszíne teljes díszben állt: mindent rózsaszín szalagok, lufik, lepkék, szívek és virágok borítottak, Dorka nem győzte csodálni a dekorációt. Az asztalra üveggyöngyöket és arany színű lepkéket szórtak - ezeket mind begyűjtötte a kis kezeibe és velük játszott, egészen addig, amíg meg nem érkezett a nyoszolyólányok csapata. A kislányos csupa-csupa fodorban, tüllben és rózsaszín fányolos ruhában voltak, és azonnal "befogadták" Dorkát. Ettől kezdve a gyerek jóformán "otthagyott" bennünket, és a rózsás kis tündérekkel táncikált és szaladgált, s bár ő nem volt "hivatásos " nyoszolyólány, a közös fotózáson is részt vett.

Dorka és az új barátnői
Dorka és az új barátnői

Szégyenletes, de a vacsoráról elfelejtettem képet készíteni, pedig isteni volt minden. Azt hiszem, itt mindent anyukák és nagymamák süthettek, mert olyan igazi, hibátlan otthoni íze volt mindennek, a szó legjobb értelmében. Ilyen finom lakodalmas ételeket még soha nem ettünk, még a saját esküvőnkön sem...
A menü: húsleves volt mindenféle finom főtt hússal és puha zöldséggel, aztán gazdagon megrakott "húsos-sajtos-rántott zöldséges komatálak" rizzsel és kétféle krumplival, aztán volt francia saláta és savanyúság, végül pedig százféle süti, de valami hihetetlen finomak... no és nem viccelek, vagy 20-30 torta az esküvői tortán kívül. Szerintem minden házi volt, és hibátlan. Éljenek a nagymamák és az anyukák, akiknél senki nem tud jobban sütni és főzni a világon! :-)

-------------------------------------------------------------------------------------

Most pedig jöjjön néhány egyszerű, de gyors recept. Hagymakedvelőknek ajánlom az alábbi két lepényt, egyik jobb, mint a másik. Kezdjük a könnyebbel! :-)

Fetás-lilahagymás-olíva bogyós lepény

Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 4 fej lilahagyma, 20 dkg feta, 1 marék olíva bogyó, olívaolaj, görög fűszer, 1 marék snidling, 25 g vaj, só, bors
Elkészítés:
1.) A leveles tésztát felengedjük, kinyújtjuk, és egy kivajazott lapos sütőtálba tesszük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2.) A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, és rádobjuk a felkarikázott lilahagymát, valamint az apróra vágott snidlinget. Megszórjuk sóval, görög fűszerrel és borssal, és néhány percig pirítjuk.
3.) A hagymás tölteléket ráterítjük a tésztára, majd rászórjuk a feldarabolt feta sajtot, és meglocsoljuk egy kis olívával az egészet. Szépen rárakosgatjuk a lecsepegtetett olíva bogyókat.
4.) A sütőbe tesszük a tálat, és addig sütjük, amíg a tészta szépen megpirul.

Fetás-lilahagymás-olíva bogyós lepény
Fetás-lilahagymás-olíva bogyós lepény

A másikat anyukám sütötte, ezt haladóknak ajánlom, mert hivatalosan 3x kell dagasztani - de szerintem hagyományos kelesztéssel is tökéletes lesz. :-)

Hagymás-szalonnás lepény
- olyasmi, mint a töki pompos :-)

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1,2 dl tej, 1 tojás, 5 dkg vaj, csipet cukor, só
A tetejére: 1 kg vöröshagyma, 5 evőkanál olaj, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, őrölt kömény, pirospaprika, őrölt bors, liszt a nyújtáshoz, vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit bedagasztjuk, és megkelesztjük.
2.) A hagymát felkarikázzuk, egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a szalonnát és további 2 percit pirítjuk.
3.) Lehúzzuk a serpenyőt a tűrről és a hagymás töltelékre öntjük a tejfölt. Őrölt köménnyel, pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük.
4.) Kivajazunk egy tepsit, a tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, h beleférjen a tepsibe. Belerakjuk a tepsibe a tésztát, és ráterítjük a tölteléket.
5.) Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 45 perc alatt pirosra sütjük.

Hagymás-szalonnás lepény
Hagymás-szalonnás lepény

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.