Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Bár ma volt az első napsütötte igazi indián nyaras napunk, az elmúlt hét esőáztatta délutánjait is hasznosan töltöttük. Mondjuk én kifejezetten szeretem az esőt, ezért Dorkát is arra tanítom, hogy az eső jó, az eső szép, az esőt szeretjük...

... hiszen ilyenkor végre felvehetjük a gumicsizmánkat, kinyithatjuk a pöttyös esernyőnket, felvehetjük a mókás esőkabátunkat, és énekelhetünk odakint az esőben. :-))) De legalábbis sétálhatunk a szemerkélő esőben, és gumicsizmában egész nyugodtan beletaposhatunk minden nagy pocsolyába.
Annakidején engem is engedtek a szüleim pocsolyákban randalírozni, így ezt a "családi hagyományt" jó szívvel adom tovább a gyerekemnek. A férjemet ennél szigorúbban nevelték, neki kiskorában nem volt szabad összevizeznie magát, így most, amikor sétálni megyünk, ő is bepótolhatja a "lemaradást". - Hozzáteszem, be is pótolja...:DDD

Most, hogy nem tudunk olyan sokat a szabadban lenni, Dorkával kreatív foglalkozásokat tartunk. Magunknak. Festünk, gyöngyöt fűzünk, rajzolunk, ragasztunk. Ezen a héten például toll-virágokat készítettünk a nagyszülőknek.

A művésznőnek nem ez volt az első tollas alkotása :-)
A művésznőnek nem ez volt az első tollas alkotása :-)

Ezt azért mesélem el, mert nagyon egyszerű ilyen képeket készíteni, és ahogy láttam (mert ma adtuk oda a nagymamáknak és a nagypapának), rém nagy örömet lehet velük másoknak okozni. Szóval, szükségünk van egy zacskó színes tollra, néhány színes kartonlapra, egy zacskó színes szőrpamacsra, és egy filctollra.

Miki papa zöld képet kapott
Miki papa zöld képet kapott

Így készülnek a tollvirágok: A karton közepére nyomjunk egy pöttynyi ragasztót, és nyomjunk bele egy színes szőrpamacsot - ez lesz a bibe. Utána ragasztóval jó vastagon nyomjunk a papírra, a "virágbibe" köré szirmokat, majd ebbe ragasszunk jó sűrűn különféle színű tollakat úgy, hogy a toll szára a bibe felé legyen, és a tollak szépen felfelé kunkorodjanak. 1-2-3 nagy tollvirág fér egy kartonlapra, és ahogy láttam, vagy zöld-sárga, vagy piros-rózsaszín tollcsomagot árulnak, amelyek hasonló árnyalatú, tehát, zöld-sárga, vagy rózsaszín-piros kartonon mutatnak a legjobban. A bibéhez nem fontos szőrpamacsot vennünk, kiválthatjuk összegyúrt fehér vattalabdával is.

Éva és Ági mama pedig sárgát
Éva és Ági mama pedig sárgát

Nagyon mutatósak lettek a virágok, és mindenki nagyon örült az ajándék képeknek. (Ká-nak egy sárga, tollas csirkét ragasztottunk, nagyon mókás lett - már ki is tettük a hűtőre, néhány mágnes kíséretében.) Egyébként ezekből a tollakból száz féle dolgot lehet készíteni, érdemes kísérletezni velük!

A hét végére egy "régi" levest főztem újra meg: a betyárlevest. Még a Morzsáló hajnalán, 2005. novemberében próbáltam ki ezt a levest, és bár akkor sikert arattam vele, azóta egyszer sem került újra terítékre ez a gazdag, igazi őszi zöldbableves.
Ma, amikor a szüleim megjöttek, és apa meglátta a tűzhelyen a nagy levesesfazekat, azt kérdezte:
- Kinek főzöl te ilyen sok levest???
- Apa, ez egy ilyen recept... mondtam, és belenéztem a fazékba. Tényleg túl sok lesz???
Szerényen, zárójelben jegyezném meg, hogy mindössze 2 merőkanálnyi maradt a betyárlevesemből... apa vissza is vonta a milyensoklevestfőzölédesfiamos szövegét. :DDD

Betyárleves - 5 évvel később
Betyárleves - 5 évvel később

Betyárleves receptje >>>

A levest egyébként hivatalosan tarhonyával kellene dúsítani, nem orsótésztával. Aki autentikus receptre vágyik, maradjon a tarhonyánál! :-)
(Nálunk nem szereti senki a tarhonyát, ezért cseréltem le.)

Nem készítettem második fogást, mert ez egy elég kiadós leves, igaziból egytálételnek is nevezhetnénk. Meglehetősen zsíros a szalonna miatt, ezért érdemes kenyérrel tálalni. Én házi kenyeret sütöttem hozzá, de nincs hozzá különösebb receptem, mert a boltban olyan lisztet vettem, amire az volt írva, hogy "Ciabatta lisztkeverék" (remélem, jól írtam), és mindössze 320 ml vizet és 1 teáskanál vizet kellett hozzá kevernem a liszthez, majd bedagasztani, keleszteni és megsütni. Isteni lett!

A bolti kenyérliszt-keverékből készült kenyerem
A bolti kenyérliszt-keverékből készült kenyerem

A szilvás lepényem története kalandos. Történt ugyanis, hogy szépen kikevertem a tésztát, tepsibe simítottam, megraktam szilvával, rászórtam a fahéjat és a porcukrot, majd amikor indítottam volna a sütőt, az meg sem nyekkent. Tekertem jobbra, tekertem balra a gombokat, de semmi. Megmakkant a sütő. Először azt hittem, talán rajta van a gyerekzár, vagy elállítódott valami, de nem. A sütő egyszerűen szabadságra ment, és nem volt hajlandó a kezem alá dolgozni. :-)
Tanácstalanul nézegettem a pitémet, és azon morfondíroztam, hogy most mit csináljak vele? Aztán a férjem fejéből kipattant az isteni szikra: Erika! A szomszédaink, Erika és Laci eszméletlen jó fejek. Erika embertelen finom dolgokat süt. Ma is gyakran megesik, hogy amikor épp nem főzök semmit, és épp nagybevásárlás előtt állunk (azaz üres a hűtő), Erikáék ablaka előtt laposkúszásban kell eljönnünk, nehogy rájuk törjük az ajtót, és elraboljuk a konyhájukból kiszivárgó mennyei illatok forrásait... még Dorka is mindig hangosan mondja az ablakuk alatt: "jó illat van ott". :-)))
Szóval áttrappoltam, és elhebegtem Erikának, hogy mi van a sütővel, mire ő csak trillázva felkacagott (hihetetlen jó kedve lesz az embernek attól, ahogy nevetni tud), és simán belökte a sütőjébe a piténket...
... aztán nem sokkal később egy csini sütőkesztyűvel a kezén, bekopogott hozzánk, hogy kész a süti. :-))

Erika sütötte meg ilyen szépre a szilvás lepényünket :-)))
Erika sütötte meg ilyen szépre a szilvás lepényünket :-)))

Szilvás lepény - felkockázva (bodzalekvárral megkenve még jobb :-))
Szilvás lepény - felkockázva (bodzalekvárral megkenve még jobb :-))

Ja, a recept. :-))) Ne kérdezzétek, miért írták dl-ben a cukrot és a lisztet, én is megküzdöttem vele. A konyhai tejes-vizes mérőedényemben mértem le mindent, és végül sikerült.

Szilvás lepény

Hozzávalók: 2 tojás, 4 dl tejföl, 2,5 dl cukor, 5 dl liszt, 1 csomag sütőpor, egy marék szilva, fahéj, porcukor
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összekeverjük konyhai robotgéppel, majd a masszát kizsírozott tepsibe simítjuk.
2.) Rárakosgatjuk a félbevágott szilvákat, megszórjuk fahéjjal és porcukorral, majd megsütjük.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.