Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A hétvégén Évánál jártunk vendégségben, aki kapva kapott a hirtelen jött napsütésen, és igazi, olasz receptekkel kápráztatott el minket.

Az olasz ízeket mindig is nagyon szerettem, de amióta a nászutunkat Olaszországban töltöttük, még inkább szívesen kóstolok olyan ételeket, amelyek azokra az időkre emlékeztetnek. Remélem, hamarosan a kis Dorkával is eljutunk majd Bibionébe - tudom, nagyon tetszene neki a homokos tengerpart, és az étkezésén sem kellene aggódnom, mert a szállodában, ahol anno nyaraltunk, minden este legalább 3 féle kitűnő tésztaétel volt...

No, de ne szaladjunk ennyire előre! Az olasz fogások előtt Éva egy nagyon finom nyári fejtett bablevest készített. A bab annyira zsenge és puha volt, amilyenek csak az igazi nyári zöldségek tudnak lenni, holott, mi, magyarok, azt hiszem, bablevest egyébként általában télen szoktunk enni. Szóval, itt a kitűnő inspiráció, ezt a fajta nyári bablevest érdemes kipróbálni!

Nyári fejtett bableves

Hozzávalók: 1/2 kg fejtett bab, 1 nagy fej hagyma, 1/2 fej zeller, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, olaj, só, 1 nagy paradicsom, 1 húsos zöldpaprika, 1 kiskanál őrölt piros paprika
Elkészítés:
1.) Hideg vízben tesszük fel zöldségeket főni.
2.) Ha megfőttek, berántjuk a levest, és zúzott fokhagymát is teszünk a rántásba.
3.) Forrón tálaljuk, petretzselyemmel díszítjük.

Nyári fejtett bableves - tálban
Nyári fejtett bableves - tálban


... és tányérba szedve
... és tányérba szedve

Az alábbi recept már a beigért olaszos finomság, amelynek már az illata is annyira nyárias, és annyira tipikusan olasz, hogy megéri a fáradtságot, mert az étel nem csak rendkívül gusztusos és ízletes, de a tengerpartok hangulatát idézi. Igazi "gyerek menü", mert van benne tészta, husi, kukorica és sajt - ezeket a legtöbb apróság szereti. :-)

Színes olasz tészta sajtszósszal

Hozzávalók: 500 g penne, 1 doboz kukorica konzerv, 3 szál sárgarépa, 75 dkg darált hús, 1 nagy fej hagyma, 1 paprika, 1 nagyobb paradicsom, olaszos fűszerkeverék, só, bors, kakukkfű, 20 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál liszt, 1 dl olaj, 2-3 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, szerecsendió, só, bors, 6 dl tej, 1 csomag reszelt parmezán
Elkészítés:
1.) A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük a felét és a durvára reszelt sárgarépát. Amikor majdnem kész, belekeverjük a kukoricát.
2.) Közben a hagyma másik felére rádobjuk a darált húst a fűszerekkel, paprikával, paradicsommal.
3.) A sajtmártáshoz felmelegítjük az olajat, a lisztet habosodásig hevítjük állandóan kevergetve és lassan belecsurgatjuk a tejet és a fűszereket, legvégül a sajtot. Vigyázzunk, mert hajlamos összetapadni.
4.) Beleforgatjuk a kifőtt tésztát, tepsibe tesszük, majd 200 fokra előmelegített sütőben rápirítjuk a reszelt parmezán sajtot.

Színes olasz tészta sajtszósszal
Színes olasz tészta sajtszósszal


Nagyon finom az illata is
Nagyon finom az illata is

Nálunk a pesto nagyon nagy népszerűségnek örvend, mivel Dorka kedvence a pestós tészta, ezért mindig tartunk itthon piros és zöld üvegeset is, ráadásul Ényótól is mindig kapunk házi pestót, ami még jobb, mint a bolti. Pestós pogácsát korábban még sosem ettem, sőt, nem is hallottam róla, de nagy tapsot érdemel a recept feltalálója, mert ez a világ legfinomabb pogácsája!

Pestós pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl zsíros tejföl, 2 tojás sárgája, 10 dkg langyos olvasztott vaj, 1 db pesto, 1 tk porcukor, 3 dkg élesztő, 10 dkg reszelt sajt, só, oregano, 1 dl tej
Elkészítés:
1.) Az élesztőt megfuttatjuk 1 teáskanál porcukorral, majd összedolgozzuk a liszttel, 3 teáskanál sóval, tejföllel és a tojással. 10 perc pihenés után megdagasztjuk és 40 percig hagyjuk kelni.
2.) Amikor megkelt a tészta, kinyújtjuk 1 cm vastagra, megkenjük az olvasztott vajjal és a pesto felével. Meghintjük szárított oregánóval és reszelt sajttal. Feltekerjük - fontos, hogy mindig egy irányban! -és 20 percet pihentetjük, majd megismételjük az előző műveletet még kétszer.
3.) A legvégén kb 3 cm. vastagra nyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk a pogácsákat, megkenjük tojásos tejjel és a közepére kis sajtkupacot halmozunk. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a pogácsákat.

Pestós pogácsa
Pestós pogácsa

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy töltött karalábé recept. Hivatalosan fazékban kellett volna elkészíteni, rántással, ám én jénaiban sütöttem meg, és a végén behabartam. Nagyon jó lett, igazán, úgy látszik, ennyit lehet módosítani az alaprecepteken is... a sikere pedig szerintem csak azon múlik, hogy a karalábénk zsenge vagy fás. Ha friss, zsenge karalábét tudunk venni a zöldségesnél, ezt a receptet aligha lehet elrontani, ha azonban fás gumókat sóznak ránk, nem érdemes küzdeni vele, mert nem fog megpuhulni a karalábé.

Töltött karalábé

Hozzávalók: 8 karalábé, 80 dkg darált hús, 15 dkg rizs, 3 tojás, 1 csokor petrezselyem, só, bors, 5 dl víz, 5 dl tejföl, 2-3 evőkanál liszt
Elkészítés:
1.) A rizst megfőzzük, és kihűtjük.
2.) A karalábét megtisztítjuk, alját-tetejét levágjuk, karalábévájóval kivájjuk, a belsejét félretesszük.
3.) Elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a főtt rizst, a darált húst, a nyers tojásokat, majd sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a petrezselymet. A tölteléket kanállal a karalábékba kanalazzuk, a maradékból golyókat formálunk.
4.) Egy jénai aljába szórjuk a karalábé kivájt belsejét, ráültetjük a megtöltött karalábékat és a gombócokat, majd alájuk öntünk 5 dl vizet, ezüstpapírral lefedjük a tálat, és 1 órán át sütjük kb. 200 fokon, a sütőben.
5.) Az óra végén kivesszük a tálat, leszedjük a fólilát, és leöntjük a főzőlevet egy tálba, amit összekeverünk a liszttel és a tejföllel (csomómentes legyen!), megsózzuk, majd szépen visszaöntjük a karalábéra az egészet, lehetőleg úgy, hogy mindent befedjen. Visszatoljuk a tálat a sütőbe, és pirulásig sütjük. Forrón tálaljuk.

Töltött karalábé - még nyersen
Töltött karalábé - még nyersen


Tejföllel nyakon öntve
Tejföllel nyakon öntve


Megsütve
Megsütve


... és tányérra szedve
... és tányérra szedve

A héten egyébként készítettem új befőtteket is, de most vettem észre, hogy egyet sem fotóztam le - ezeket majd a jövő héten felteszem. Lecsót készítettem egyébként, hagyományos módon, tartósítószer nélkül, egy kicsit több olajjal, mint ahogy szoktam, és egy banános sárgabarack dzsemet. Közzéteszem, hátha érdekel valakit. :-)

Banános sárgabarack dzsem

Hozzávalók: 1 kg banán, 25 dkg sárgabarack, 5 citrom leve, és 50 dkg befőző cukor 2:1
Elkészítés: A hozzávalókat egy mély tálba bekeverjük, botturmix segítségével pépesítjük, felforraljuk, 4 percig főzzük, majd forrón tiszta üvegekbe öntjük. Az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, utána mehetnek a száraz dunsztba.

Annyit módosítottam a dzsem-főzési technikámon, hogy eddig merőkanállal mertem a forró dzsemet az üvegekbe, és mindig össze-vissza kentem az üvegek száját, ami nem jó. Persze, letöröltem, és egy sem ment tönkre, de azért jobb, ha nem maszatoljuk össze-vissza az üveget. A banános dzsemet egyszerűen az üvegekbe öntöttem, és egy csepp sem ment félre. :-) Persze, ezt csak kis mennyiség mellett lehet kipróbálni, mert ki tud felemelni egy hatalmas, lekvárral teli fazekat, ugye? Nekem ebből a mennyiségből 2 nagy üveg dzsemem lett, és egy kis csupornyi, és azonnal bekocsonyásodott, ma reggel ezzel kezdtük a napot. :-)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.