Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Morzsáló (blog)

2011. aug. 8. Befőzés III. és az új rántott palacsintám

Mivel a meteorológusok szerint vége a nyárnak, úgy gondoltam, ideje gyorsan eltenni még néhány üveg lekvárt, mielőtt bejönnek a hűvös, esős ősziesnek ígért napok...

Még a hét elején 2 nagy üveg kovászos uborkát is eltettem, és szerencsére volt annyi napsütés, hogy nagyjából elkészültek, a hét közepén fogjuk lemeózni őket.

A lekvárjaink azóta is remekül vannak, egy sem forrt fel, sőt, fel sem robbantak, szóval szerintem már nem lesz velük gond. Esme cukkinis-banános-ananászos-citromos dzsemjének volt korábban a legnagyobb sikere, olyannyira, hogy majd minden üveget elajándékoztam, ezért ebből tettem el újabb 8 üveget télire. Egy nagy csupornyit azért elől hagytam, mert mindenki meg akarta kóstolni a friss dzsemet, és hiszitek vagy sem, alig maradt a csupor alján...:-)

Szeretem ezt a receptet, mert nagyon könnyen elkészül, isteni az illata, meseszép a színe, és kb. 1 óra alatt kész van (a pucolástól a palackozásig). Köszi szépen még egyszer, Esme!

A nyersanyagok a nagy fazékban pihennek
A nyersanyagok a nagy fazékban pihennek


Krémesre turmixolva, főzés és lehabozás után
Krémesre turmixolva, főzés és lehabozás után


Rummal öblítettük át a tiszta üvegeket
Rummal öblítettük át a tiszta üvegeket


Apa kanalazta be a dzsemet az üvegekbe
Apa kanalazta be a dzsemet az üvegekbe


Apa azt mondta, régen nem volt divat ez a fejreállítósdi...:-)
Apa azt mondta, régen nem volt divat ez a fejreállítósdi...:-)


Azt hiszem, erre azért van szükség, hogy a forró dzsem sterillé tegye a kupakot is
Azt hiszem, erre azért van szükség, hogy a forró dzsem sterillé tegye a kupakot is


Az újabb adag citromos dzsem
Az újabb adag citromos dzsem

A receptet ebben a részben találhatjátok >>>

Az újfajta palacsintára a kényszer vitt rá, mert elfelejtettem húst venni, noha darált hússal töltött rántott palacsintát szerettem volna sütni a hétvégén. Ekkor azonban isteni sugallatot kaptam, és fetás rukkolával töltöttem meg a kisütött palacsintákat. Az eredmény pazar lett, és mindenki azt mondta, nem bánják, hogy nem húsos lett az első rántott palacsintám. :-)
Korábban sosem sütöttem ilyesmit, mert azt gondoltam, majd sütés közben szétesnek a batyuim, de nem. Szóval érdemes kipróbálni, akár másféle töltelékekkel is. Az utolsó palacsintámba például már nem jutott töltelék, ebbe egy kanál lecsót tettem az előző napról megmaradt lecsómból, az is nagyon finom és színes lett, csak nem fotóztam le.

Fetás rukkolával töltött rántott palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 5 dl tej, csipet só, 0,5 dl olaj
A töltelékhez: 1 doboz friss rukkola, 1 doboz feta sajt
A sütéshez: olaj
A panírozáshoz: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összekeverjük, és egy órát állni hagyjuk, majd palacsinta sütőben kisütjük a palacsintákat.
2.) A feta sajtot villával összetörjük, összekeverjük a rukkolával, és az így kapott töltelékből minden palacsinta közepére teszünk egy kanálnyit.
3.) A palacsintát eztán összehajtjuk, négyzet alakúra, és hagyományos módon bepanírozzuk. Megforgatjuk lisztben, felvert tojásban, majd zsemlemorzsában, és forró olajban, nem túl nagy lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük. Tejföllel tálaljuk.

A kisült palacsinta
A kisült palacsinta


A palacsinták - megtöltés előtt
A palacsinták - megtöltés előtt


Egy kanálnyi fetás rukkola
Egy kanálnyi fetás rukkola


Igazából már így is fogyasztásra készek
Igazából már így is fogyasztásra készek


Bepanírozva
Bepanírozva


Nem túl forró olaban
Nem túl forró olaban


Papírra szedve
Papírra szedve


Szép lett, ugye? Egy sem szakadt ki. :-)
Szép lett, ugye? Egy sem szakadt ki. :-)


Keresztmetszet
Keresztmetszet

Újfajta, igen egyszerű ananász krémlevest is készítettem, mondván, ha tényleg vasárnap van a nyár utolsó meleg napja, együnk egy jó hideg gyümölcslevest a teraszon. :-)
Persze, most méltán kérdezhetitek, miért pont ananászból készült a levesem, mikor a zöldségesek tele vannak friss gyümölcsökkel. Az ok prózai. Ehhez volt hangulatom. :DDD

Ananász krémleves

Hozzávalók: 2 doboz konzerv ananász, 5 dl vaníliás ivójoghurt, 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál fahéj
A tetejére: 2 dl porcukorral édesített, felvert tejszínhab
Elkészítés:
1.) A leves hozzávalóit botmixer segítségével krémesre turmixoljuk, és a hűtőbe tesszük tálalásig. Felvert tejszínhabbal, citromfű levelekkel díszítjük.

Ananász krémleves tejszínhabbal
Ananász krémleves tejszínhabbal


Tányérba szedve
Tányérba szedve

Azért friss gyümölcsökkel is operáltam. Sütöttem ugyanis egy könnyű, réteslisztből készült sárgabarackos lepényt, ami mindenkinek nagyon ízlett, s hogy teljes legyen a gasztronómiai élvezet, a fent említett dzsemből is kentek a sütemény kockákra egy keveset. :-)

Sárgabarackos lepény

Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 3 tojás, 16 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 sütőpor,
A tetejére: 1 kg sárgabarack, félbevágva, kimagozva
Elkészítés:
1.) A cukrot, vajat és tojássárgát habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és a sütőport, végül a keményre vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és a tetejére megmosott, felezett barackokat teszünk. 180 fokon kb. 45 perc alatt sül meg, de lehet, hogy picit még több időre van szükség.

Sárgabarackos lepény sütés előtt
Sárgabarackos lepény sütés előtt


... és sütés után
... és sütés után


... és felszeletelve
... és felszeletelve

A mai napot gyakorlatilag a szabadban töltöttük, és örültünk a napsugaraknak. Dorka is boldogan szaladgált a labdája után, és utána elpilledve a csúszda alján pihente ki a futkározást. A vihar ugyan még nem ért ide, de az ég rendesen elsötétedett... lehet, hogy tényleg itt van a nyár vége? Személy szerint én rajongok az esőért és a viharokért, szóval nem leszek letörve, ha ősziesre fordul, csak az uborkáim meg ne fázzanak a teraszon. :-))

Dorka Mária a csúszdán
Dorka Mária a csúszdán

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.