Dorka igazi kislány: rajong a hercegnőkért és a tündérekért, ezért az apjával úgy gondoltuk, tetszene neki az új Walt Disney mese: az Aranyhaj és a nagy gubanc. Kicsit ugyan tanácstalanok voltunk, nem kicsi-e még a gyerek a mozihoz, de miután a jegypénztár előtt csak ilyen korú gyerekek sorakoztak a szüleikkel, nem volt kérdés, hogy megnézzük-e a filmet vagy sem.
A történet egy toronyba zárt hercegnőről, Aranyhajról szól, akinek varázsereje van: ha énekelni kezd, a haja (ami vagy 20 méteres), világítani kezd, és mágikus gyógyerő hatja át, amely meggyógyítja a betegeket, megfiatalítja az öregeket és mindent széppé és jóvá változtat. Aranyhaj a mostohájával él a toronyban, aki voltaképp egy banya, de szerencsére nem ronda, csak a film végén mutatja meg valódi arcát, de csak egy rövid időre, aztán köddé válik - szóval nem riasztó a gyerekekre nézve.
Aranyhaj egyébként szereti az anyjának hitt banyát, és az kedves is vele, leszámítva, hogy nem engedi ki a toronyból, ahol élnek. Aranyhaj egyetlen barátja Pascal, a kaméleon, aki az egyik legviccesebb karakter a filmben.
Egy nap azonban megjelenik Flynn Rider, egy körözött tolvaj (de nevezzük inkább csibésznek), aki üldözői elől a toronyba menekül, ahol megismerkedik Aranyhajjal. Flinn és Aranyhaj szövetséget kötnek, amely fejében a fiú megígéri a meseszép hercegnőnek, hogy megmutatja neki a világot, és kiszabadítja a toronyból...
Rém cuki a mese: kedves, vicces, hercegnős, a látvány-világ lenyűgöző, a zene szuper - ezért minden gyerekes családnak, piciknek, nagyoknak, nagyszülőknek, unokáknak bátran ajánlom. A Barátok köztből megismert Csifó Dorina énekhangja és szinkronja még kedvesebbé a figurát, ami egészen biztosan elnyeri kicsik és a szülők kegyeit is. S bár továbbra is Twilight-saga fan vagyok, és epedve várom a Breaking Dawn-t, azt kell mondjam, remekül szórakoztam, és bizony, kellene nekem is egy ilyen Pascal. :DDDD
-------------------------------------------------------------------------------------
Most pedig főzzünk egy kicsit... jó? :-) A frankfurti leves nagy kedvenc az egész családban, és ilyenkor, a hirtelen jött mínuszokban kifejezetten jól esik egy kis forró, virslis, laktató leves, ami szerintem - ha gazdagon készítjük -, egytálételnek is simán elmegy.
Hozzávalók: 1 kisebb kelkáposzta, 3 burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 1 csipet őrölt kömény, őrölt bors, majoránna, pirospaprika, 20 dkg virsli, 1,5 liter erőleves , olaj,
A habasáshoz: kevés liszt, tejföl
A szóráshoz: petrezselyem
Elkészítés:
1.) A hagymát, burgonyát felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük, a káposztát csíkokra vágjuk, a virsliket felkarikázzuk.
2.) A hagymát és fokhagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a pirospaprikát, majd felöntjük a levessel, és kb. 10 perc alatt félpuhára főzzük a burgonyát.
3.) Hozzáadjuk a káposztát és 10 perc alatt puhára főzzük az egészet.
4.) Legvégül hozzáadjuk a virslit, amely 1-2 perc alatt megfő, majd fűszerezzük és kevés liszttel+tejföllel behabarjuk a levest. Friss petrezselyemmel megszórva, kenyérrel, forrón tálaljuk a levest.
A másik kedvenc téli levesünk a fokhagyma krémleves, amelyet ma már nagyon gyorsan el tudok készíteni, és azt hiszem, elronthatatlannak titulálhatom. 5 éve még csomósra sikerült, ha jól emlékszem, egy teaszűrőn kellett átpréselnem, hogy tálalható formát öltsön az első fokhagyma krémlevesem. :-)
Hozzávalók: 1,2 liter erőleves, 10-12 gerezd fokhagyma, 3 camping sajt (tejszínes), 2-3 evőkanál liszt, bors
A tálaláshoz: pirítós
Elkészítés:
1.) Az erőlevesbe tesszük az összes hozzávalót, és botturmix segítségével krémesre mixeljük az egészet. Kicsit rottyantunk egyet rajta, hogy besűrűsödjön, és máris tálaljuk: reszelt sajttal, pirítóssal, vagy jobb híján - összetépkedett kiflivel. Kicsit csíp, de mennyei, érdemes kipróbálni. :-)
A következő receptem még ennél is egyszerűbb. Mondhatni, a szükség szülte, mivel nem volt kedvem hagyományos (főtt rizses, burgonyás) köretet készíteni a sült húshoz, így egyszer kipróbáltam, milyen lehet a sárgarépa? Őrült jól sikerült, és nagyon mutatós is, ráadásul a gyereknek is ízlett, így azóta szinte mindig ezt főzöm, ha rántott vagy sült húst készítek a családnak.
Hozzávalók: 10 szál répa, vaj, erőleves, friss petrezselyem
Elkészítés:
1.) A répát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és erőlevesben egész puhára főzzük, majd lecsepegtetjük, és vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és sült húsokhoz köretként tálaljuk.
Bagettet korábban sosem sütöttem, de idővel minden terítékre kerül... a recept azért tetszett meg, mert azt írták, gyorsan elkészül. És tényleg! (Pláne, ha az ember csal egy kicsit és majdnem az egészet a kenyérsütő gépre bízza...) :D
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál só, fél teáskanál cukor, liszt a gyúráshoz, 2,5 dl víz
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat kenyérsütőgépbe tesszük (a víz legyen legalul), és bedagasztjuk, megkelesztjük a tésztát. Ha a tészta megkelt, sokat (legalább 4-5 órát) kell pihentetni, letakarva, egy tálban.
2.) A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és lisztezett deszkán 2 rudat gyúrunk a tésztából - olyan hosszúakat, mint a tepsi. Tepsibe tesszük, megkenjük vízzel, és éles késsel bevagdaljuk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig sütjük. Ha kész, kivesszük, és megkenjük hideg vízzel, hogy ropogós legyen a héja.
(A bevágásokba fetát, fokhagymát, rozmaringot és olívát is tehetünk, úgy még szebb lesz!)
Végül egy örök kedvenc, amit korábban már sütöttem, csakhogy akkor még használtam tojást és más felesleges hozzávalókat is. Mostanra letisztult a recept, és egyre szebbek a fényépeink, ugye? (Nem mi fejlődtünk, a fekete tányér teszi... :-)))
Hozzávalók (2 rúd lesz belőle): 1 csomag réteslap (8 lap van benne), 75 dkg túró, 1 nagy darabolt ananász konzerv, édesítőszer, olívaolaj
Elkészítés:
0.) A túrót összekeverjük az ananásszal, édesítőszerrel édesítjük, és ketté osztjuk.
1.) Konyharuhára teszünk 4 réteslapot, és olívaolajjal megfújjuk. (Nekem van egy kedves kis olajspricnim, így ecsetet sem kell használnom.)
2.) Rákanalazzuk a fele tölteléket, feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megfújjuk még egy kis olajjal, és máris mehet be a forró sütőbe. Nagyon finom, laktató, különleges, és még csak nem is hizlal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.