Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Amióta szülők vagyunk, kiemelt figyelemmel kísérjük a mai gyerekek kedvenc mesealakjait: Eperkét, Csingilinget, Villám McQueent, Thomast és persze a klasszikusokat, ám a kínálat folyton bővül, így ha tehetjük, időt szánunk az új mesék megismerésére.

Dorka igazi kislány: rajong a hercegnőkért és a tündérekért, ezért az apjával úgy gondoltuk, tetszene neki az új Walt Disney mese: az Aranyhaj és a nagy gubanc. Kicsit ugyan tanácstalanok voltunk, nem kicsi-e még a gyerek a mozihoz, de miután a jegypénztár előtt csak ilyen korú gyerekek sorakoztak a szüleikkel, nem volt kérdés, hogy megnézzük-e a filmet vagy sem.

Aranyhaj
Aranyhaj

A történet egy toronyba zárt hercegnőről, Aranyhajról szól, akinek varázsereje van: ha énekelni kezd, a haja (ami vagy 20 méteres), világítani kezd, és mágikus gyógyerő hatja át, amely meggyógyítja a betegeket, megfiatalítja az öregeket és mindent széppé és jóvá változtat. Aranyhaj a mostohájával él a toronyban, aki voltaképp egy banya, de szerencsére nem ronda, csak a film végén mutatja meg valódi arcát, de csak egy rövid időre, aztán köddé válik - szóval nem riasztó a gyerekekre nézve.

Pascal, a kaméleon
Pascal, a kaméleon

Aranyhaj egyébként szereti az anyjának hitt banyát, és az kedves is vele, leszámítva, hogy nem engedi ki a toronyból, ahol élnek. Aranyhaj egyetlen barátja Pascal, a kaméleon, aki az egyik legviccesebb karakter a filmben.

Flynn és Aranyhaj
Flynn és Aranyhaj

Egy nap azonban megjelenik Flynn Rider, egy körözött tolvaj (de nevezzük inkább csibésznek), aki üldözői elől a toronyba menekül, ahol megismerkedik Aranyhajjal. Flinn és Aranyhaj szövetséget kötnek, amely fejében a fiú megígéri a meseszép hercegnőnek, hogy megmutatja neki a világot, és kiszabadítja a toronyból...

Rém cuki a mese: kedves, vicces, hercegnős, a látvány-világ lenyűgöző, a zene szuper - ezért minden gyerekes családnak, piciknek, nagyoknak, nagyszülőknek, unokáknak bátran ajánlom. A Barátok köztből megismert Csifó Dorina énekhangja és szinkronja még kedvesebbé a figurát, ami egészen biztosan elnyeri kicsik és a szülők kegyeit is. S bár továbbra is Twilight-saga fan vagyok, és epedve várom a Breaking Dawn-t, azt kell mondjam, remekül szórakoztam, és bizony, kellene nekem is egy ilyen Pascal. :DDDD

-------------------------------------------------------------------------------------

Most pedig főzzünk egy kicsit... jó? :-) A frankfurti leves nagy kedvenc az egész családban, és ilyenkor, a hirtelen jött mínuszokban kifejezetten jól esik egy kis forró, virslis, laktató leves, ami szerintem - ha gazdagon készítjük -, egytálételnek is simán elmegy.

Frankfurti leves

Hozzávalók: 1 kisebb kelkáposzta, 3 burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 1 csipet őrölt kömény, őrölt bors, majoránna, pirospaprika, 20 dkg virsli, 1,5 liter erőleves , olaj,
A habasáshoz: kevés liszt, tejföl
A szóráshoz: petrezselyem
Elkészítés:
1.) A hagymát, burgonyát felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük, a káposztát csíkokra vágjuk, a virsliket felkarikázzuk.
2.) A hagymát és fokhagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a pirospaprikát, majd felöntjük a levessel, és kb. 10 perc alatt félpuhára főzzük a burgonyát.
3.) Hozzáadjuk a káposztát és 10 perc alatt puhára főzzük az egészet.
4.) Legvégül hozzáadjuk a virslit, amely 1-2 perc alatt megfő, majd fűszerezzük és kevés liszttel+tejföllel behabarjuk a levest. Friss petrezselyemmel megszórva, kenyérrel, forrón tálaljuk a levest.

Frankfurti leves
Frankfurti leves

A másik kedvenc téli levesünk a fokhagyma krémleves, amelyet ma már nagyon gyorsan el tudok készíteni, és azt hiszem, elronthatatlannak titulálhatom. 5 éve még csomósra sikerült, ha jól emlékszem, egy teaszűrőn kellett átpréselnem, hogy tálalható formát öltsön az első fokhagyma krémlevesem. :-)

Krémsajtos fokhagyma krémleves

Hozzávalók: 1,2 liter erőleves, 10-12 gerezd fokhagyma, 3 camping sajt (tejszínes), 2-3 evőkanál liszt, bors
A tálaláshoz: pirítós
Elkészítés:
1.) Az erőlevesbe tesszük az összes hozzávalót, és botturmix segítségével krémesre mixeljük az egészet. Kicsit rottyantunk egyet rajta, hogy besűrűsödjön, és máris tálaljuk: reszelt sajttal, pirítóssal, vagy jobb híján - összetépkedett kiflivel. Kicsit csíp, de mennyei, érdemes kipróbálni. :-)

Fokhagyma krémleves
Fokhagyma krémleves

A következő receptem még ennél is egyszerűbb. Mondhatni, a szükség szülte, mivel nem volt kedvem hagyományos (főtt rizses, burgonyás) köretet készíteni a sült húshoz, így egyszer kipróbáltam, milyen lehet a sárgarépa? Őrült jól sikerült, és nagyon mutatós is, ráadásul a gyereknek is ízlett, így azóta szinte mindig ezt főzöm, ha rántott vagy sült húst készítek a családnak.

Vajas-petrezselymes répa (köretnek)

Hozzávalók: 10 szál répa, vaj, erőleves, friss petrezselyem
Elkészítés:
1.) A répát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és erőlevesben egész puhára főzzük, majd lecsepegtetjük, és vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és sült húsokhoz köretként tálaljuk.

Finom és színes köret: a répa
Finom és színes köret: a répa

Bagettet korábban sosem sütöttem, de idővel minden terítékre kerül... a recept azért tetszett meg, mert azt írták, gyorsan elkészül. És tényleg! (Pláne, ha az ember csal egy kicsit és majdnem az egészet a kenyérsütő gépre bízza...) :D

Bagett

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál só, fél teáskanál cukor, liszt a gyúráshoz, 2,5 dl víz
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat kenyérsütőgépbe tesszük (a víz legyen legalul), és bedagasztjuk, megkelesztjük a tésztát. Ha a tészta megkelt, sokat (legalább 4-5 órát) kell pihentetni, letakarva, egy tálban.
2.) A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és lisztezett deszkán 2 rudat gyúrunk a tésztából - olyan hosszúakat, mint a tepsi. Tepsibe tesszük, megkenjük vízzel, és éles késsel bevagdaljuk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig sütjük. Ha kész, kivesszük, és megkenjük hideg vízzel, hogy ropogós legyen a héja.
(A bevágásokba fetát, fokhagymát, rozmaringot és olívát is tehetünk, úgy még szebb lesz!)

Bagett
Bagett

Végül egy örök kedvenc, amit korábban már sütöttem, csakhogy akkor még használtam tojást és más felesleges hozzávalókat is. Mostanra letisztult a recept, és egyre szebbek a fényépeink, ugye? (Nem mi fejlődtünk, a fekete tányér teszi... :-)))

Ananászos-túrós rétes

Hozzávalók (2 rúd lesz belőle): 1 csomag réteslap (8 lap van benne), 75 dkg túró, 1 nagy darabolt ananász konzerv, édesítőszer, olívaolaj
Elkészítés:
0.) A túrót összekeverjük az ananásszal, édesítőszerrel édesítjük, és ketté osztjuk.
1.) Konyharuhára teszünk 4 réteslapot, és olívaolajjal megfújjuk. (Nekem van egy kedves kis olajspricnim, így ecsetet sem kell használnom.)
2.) Rákanalazzuk a fele tölteléket, feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megfújjuk még egy kis olajjal, és máris mehet be a forró sütőbe. Nagyon finom, laktató, különleges, és még csak nem is hizlal.

Ananászos-túrós rétes
Ananászos-túrós rétes

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.