Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gyerekkoromban volt egy receptje anyának, aminek ez volt a neve: Nem lehet abbahagyni csirketál. Vicces, de tényleg nem lehet abbahagyni, annyira finom, ezért gyakran került ez a fogás hétvégente az asztalunkra. Az osztálytársaim is szerették, sokan lebzseltek nálunk hétvégente, így a Nem lehet abbahagyni csirke néhány év alatt hagyománnyá nőtte ki magát nálunk.

Ezen a héten anyukám főzött (minthogy én még mindig fűzőben nyomulok), és igazán pazar ételeket varázsolt elénk. Apukámmal együtt főztek, jó nagy felfordulás volt, és mennyei illatok. Igazán remekül éreztem magam, ráadásul miközben a többiek dolgoztak, én a régi gyerekszobámban olvasgattam. A lábam jócskán lelógott a pici gyerek heverőről, amit amúgy Árpika és Dorka használ, és plüsskacsák és mackók között tudtam csak ejtőzni, de valami isteni volt. Már el is felejtettem, milyen remek dolog gyereknek lenni. :-)))
A derekam egyébként szépen javul, csak egy picit lassan, de már nem türelmetlenkedek. Egy-két hét, és talán a fűzőtől is megszabadulok, aztán mehetünk a Picivel úszni, az állítólag jót tesz a számítógép előtt ücsörgőknek.

Szóval, a Nem lehet abbahagyni csirketál receptje alább látható. Érdemes nagy adagot csinálni, mert még a gyerekek sem állnak meg egy husinál... :-) Az íze kicsit a balatoni paprikás lisztben sült halakét idézi, megbolondítva egy kis sült hagymával. Rizs és zöldsaláta, savanyúság egyaránt illik hozzá.

Nem lehet abbahagyni csirketál

Hozzávalók: 1 csirke (vagy combok), liszt, pirps paprika, majoránna, őrölt fekete bors, só, pár gerezd fokhagyma, 10 dg reszelt sajt (lehet füstölt is), 1-2 nagy fej vörös hagyma, 2dl tejföl, 4 evőkanál olaj, pici vaj, késhegynyi őrölt köménymag
Elkészítés:
0.) A fűszereket összekeverjük a liszttel.
1.) A csirkét feldaraboljuk. A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott hagymával összekeverjük. A csirke darabokat jól meghempergetjük a fűszeres lisztben.
2.) Kivajazott / olajozott tepsibe vagy jénaiba tesszük egymás mellé a húsokat. Hagyma karikákat teszünk rájuk, megrakjuk a tetejüket reszelt sajttal, meglocsoljuk olajjal elkevert tejföllel, majd a maradék fűszeres lisztet is rászórjuk.
3.) Előmelegített sütőben fólia alatt 50 percig sütjük, majd fólia nélkül is 10 percig pirítjuk a húsok tetejét.

Nem lehet abbahagyni csirketál
Nem lehet abbahagyni csirketál

A következő sajtleves nagyon ünnepélyes jellegű, és rém mutatós, akár vendégeknek is elkészíthetjük. A sörös kenyér helyett gyerekeknek adjunk hozzá pirított, olívás kifli karikákat. A fotó kissé sárga lett a konyhai lámpánktól, de maga a leves is napsárga. Mennyei az íze, és gyönyörű a színe, pláne, a friss petrezselyemmel megszórt kenyerektől.

Sajtleves sörös sült kenyérrel és petrezselyemmel

Hozzávalók: 2 nagy vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 8 evőkanál vaj, 6 evőkanál liszt, 1 liter sűrű húsleves /Lehet erőleves kockából 2 db /, 4 dl tejszín, 10 dg ömlesztetett sajt, 20 dkg reszelt ementáli sajt, só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió
A levesbetéthez: fél csokor petrezselyem zöld, 8 szelet fehér kenyér, 8 evőkanál világos sör, 10 dg vaj
Elkészítés:
1.) A hagymákat apróra vágjuk, finomra aprítjuk. A vajat felforrósítjuk és lassú tűzön üvegesre pároljuk benne a hagymákat. Hozzászitáljuk a lisztet, kicsit megfuttatjuk benne, de nem hagyjuk megbarnulni.
2.) Állandó keverés mellett lassan hozzáöntjük a levest és 5-10percig főzzük. A levest átszűrjük egy másik fazékba és újra felforraljuk.
3.) Forrás után csökkentjük a lángot majd belekeverjük a tejszínt a levesbe. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
4.) Hozzáadjuk a reszelt és ömlesztett sajtokat, felforraljuk, majd ismét csökkentjük a lángot.
A levesbetét elkészítése:
1.) A petrezselymet megmossuk és finomra metéljük. Fehér kenyérből pogácsa szaggatóval kerek szeletkéket vágunk ki, és meglocsoljuk sörrel.
2.) Serpenyőben a forró vajon aranybarnára sütjük a pogácsák mindkét oldalát.
3.) Előmelegített tányérokban tálaljuk a levest, rajta a pogácsákkal, amelyeket megszórunk petrezselyemmel.

Sajtleves sörös sült kenyérrel és petrezselyemmel
Sajtleves sörös sült kenyérrel és petrezselyemmel

A rácsos-szilvás süti érdekessége, hogy nem kell a tésztába se sütőpor, se élesztő, mégis nagyon finom lesz. Igazi "nagymamás" süti, amely gyermekkorunk ízeit idézi. Nem csak szilvával, barackkal, meggyel is el lehet készíteni.

Dédi rácsos szilvás lepénye

Hozzávalók: 30 dg liszt, 15 dg vaj, 10 dg cukor, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál rum
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztából egy hengert készítünk és a 3/4 -ből egy vékony lapot gyúrunk és a tepsibe helyezzük. Majd megkenjük szilva lekvárral.
2.) A maradék 1/4-ből vékony rácstésztákat gyúrunk, amellyel berácsozzuk a tésztát. A lekvárt megszórtuk mazsolával, melyet előtte meleg vízben áztattunk pár percig és megszikkasztva tettük a sütibe.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük a tésztát. Porcukorral megszórva, kockákra vágva tálaljuk.

Dédi rácsos szilvás lepénye
Dédi rácsos szilvás lepénye


A szilvalepény felszeletelve
A szilvalepény felszeletelve

Végezetül pedig szeretnék megosztani veletek egy kicsit gasztrós tanmesét, amelyben persze nem az étel a lényeg, hanem valami egészen más, de szereintem remekül passzol az oldalhoz.

Egyszer egy szent ember lehetőséget kapott arra, hogy az Istennel beszélgethessen néhány percig a túlvilág titkaitól. - Uram, szeretném megtudni, hogy milyen a Paradicsom és milyen a Pokol? Isten erre odavezette őt két ajtóhoz. Kinyitotta az egyiket és megengedte, hogy betekintsen. A szoba közepén egy hatalmas kerek asztal volt és az asztal közepén egy nagy fazék, benne ízletes raguval. Az emberek, akik az asztal körül ültek csont soványak és halálsápadtak voltak. Az összes éhezett. Mindegyiknek egy hosszú nyelű kanál volt a kezében, odakötözve a kezéhez. Elérték a ragus tálat és vettek egy-egy kanállal, de mivel a kanál nyele hosszabb volt, mint a karjuk, nem tudták a kanalat a szájukhoz emelni. A szent ember megborzongott nyomorúságukat, szenvedésüket látva. Isten ekkor azt mondta: - Amit most láttál, az a Pokol volt. Majd mindketten a második ajtóhoz léptek. Isten kitárta azt, és a szent ember megdöbbent: a látvány, ami a szeme elé tárult, ugyanaz volt, mint az előző szobában. Volt egy nagy kerek asztal rajta egy fazék finom raguval. Az emberek az asztal körül ugyanúgy hosszú nyelű kanalat tartottak a kezükben. De ez alkalommal az emberek jól tápláltak, mosolygósak voltak és nevetve beszélgettek egymással, majd az étkezés után boldogan mentek a paradicsomi kertbe sétálgatni. A szent ember halkan megszólalt: - Én ezt nem értem! - Ó, pedig ez egyszerű - válaszolja Isten - ez igazából csak "képesség" kérdése: ők megtanulták egymást etetni, míg a falánk és önző emberek csak magukra gondolnak. "Amikor csak magunkra gondolunk, rosszat teszünk... a Pokol van itt a Földön."

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.