Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Morzsáló (blog)

2011. szept. 5. Befőzés IV. - Az ősz ízei

Többféle őszi befőttet is készítettem a héten, és mind nagyon jól sikerültek, ezért úgy döntöttem, hogy a sorra érő őszi gyümölcsökből amit még lehet, elteszek a következő hetekben.

A kamránkban már csak egy polc maradt üresen, és szinte könyörögve nézett rám azért, hogy "rakományt kaphasson", ám a közelmúltban nem volt időm a befőzéssel foglalkozni, mert Dorkával, Ká-val és Zsigáékkal minden nap mentünk valahova: játszóházba, strandra, moziba, bicikizni vagy csak sétálni, és mire hazaértünk, hálás voltam, ha mindenki "csak" sajtos tésztát vagy rántottát akart enni...

A hétvégén azonban csodaszép szőlőt, szilvát, körtét vettünk, amikből meseszép befőtteket készítettem, remélem, a képek magukért beszélnek majd.

Az elmúlt napok produktuma :-)
Az elmúlt napok produktuma :-)

Szőlő befőttet sosem láttam még senkinél, sőt, anyukám sem csinált sosem, viszont az egyik nagyon régi, ötvenes évekből származó szakácskönyvében rábukkantam egy receptre, ahol szépen leírják, miként lehet szőlőt eltenni télire... gondolom varázsa lesz majd annak, amikor Karácsonykor, az ünnepi asztalra egy tál nagyszemű szőlőbefőttet tehetünk. :-)

Színes szőlőbefőtt

Hozzávalók: fehér és piros szőlő, szegfűszeg, cukor, víz
Elkészítés:
1.) A kétféle szőlőt alaposan megmossuk, és egy kis olló segítségével leszemezzük úgy, hogy minden szemen maradjon egy kis szár, így hibátlan marad minden szőlőszem, és tartósabb lesz a befőtt. A puha, sérült szemeket tegyük félre.
2.) A megmosott üvegeket és kupakokat öblítsük át egy kupica rummal vagy alkohollal (vagy főzzük ki őket, hogy sterilek legyenek).
3.) Minden üveget töltsünk meg vegyesen szőlőszemekkel, de rétegezhetjük is a fehér és piros szőlőszemeket. Tegyünk a szőlőszemekre néhány szem egész szegfűszeget, és egy kanál cukrot, majd öntsük fel az üvegeket forró vízzel.
4.) Zárjuk rájuk a fedelet, és helyezzük a befőtteket egy meleg vízzel félig megtöltött széles lábasba, majd takarék lángon forrástól számított 4-5 percig dunsztoljuk az üvegeket. Ne tovább, mert megrepednek a szőlőszemek!
5.) Az üvegeket hagyjuk a forró vízben kihűlni, és másnap tegyük a végleges helyükre, a kamrába.

Életem első szőlő befőttjei
Életem első szőlő befőttjei

A fahéjas szilva befőtt illata mennyei, és nagyon gyorsan elkészül, akárcsak a nyár elején eltett nyers meggybefőtt. Szerintem remek lesz majd piskótákba, téli süteményekbe, de lehet, hogy csak úgy, magában is. Félig töltöttem őket vízzel, és 2 nap alatt 3/4-ig teltek meg, gondolom, néhány nap/hét alatt teljesen ellepi majd őket a befőtt lé, ahogy a szilva levet ereszt, de lehet, hogy érdemes egyből háromnegyedig tölteni az üvegeket, és akkor biztosan a tetőig ér majd a lé.

Fahéjas szilva

Hozzávalók: szilva, cukor, őrölt fahéj, víz
Elkészítés:
1.) A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbe vágjuk.
2.) A szilvát tiszta, rummal kiöblített üvegekbe rétegezzük, és minden rétegre szórunk egy evőkanál cukrot és egy kevés őrölt fahéjat. Az üveg tetejét cukor zárja.
3.) Az üvegeket háromnegyedig felöntjük forró vízzel (mert majd a szilva is levet enged elvileg...), majd forró vízben, egy lábasban, takaréklángon 5 percig dunsztoljuk. A lábasban hagyjuk kihűlni, majd a kamrába tesszük az üvegeket.

Fahéjas szilva befőtt
Fahéjas szilva befőtt

A diós szilvalekvár nagyon gyorsan elkészül, nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalékanyagot, és azonnal fogyasztható. Kis üvegekkel érdemes eltenni, és akinek lehet, ajándékba adni - hamar el fog fogyni. :-))

Diós szilvalekvár

Hozzávalók: dió, cukor, fahéj, szilva
Elkészítés:
1.) A szilvát megmossuk, kimagozzuk, felaprítjuk, majd megszórjuk cukorral, fahéjjal és állni hagyjuk egy kicsit. (Én kb. 1 kg szilvához 25 dkg cukrot használtam)
2.) Botturmix segítségével pépesítjük a cukrozott gyümölcsöt, majd belekeverjük a diót, és 5 percig takaréklángon főzzük, állandó kevergetés mellett, majd forrón, üvegekbe zárjuk.
Az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, aztán mehetnek a kamrába.

Diós szilvalekvár
Diós szilvalekvár


Vajas zsemlén - középen dióval
Vajas zsemlén - középen dióval

A fekete szőlő dzsemem nagyon ízletes, ám folyós lett, lehet, hogy inkább szörpöt kellett volna készítenem, de nem volt receptem. Nem baj, kuglófokra, smarnira, rizsfelfútra remek lesz, el fog fogyni ez is, mert az íze nagyon finom. :-)

Fekete szőlő dzsem

Hozzávalók: fekete szemű szőlő, cukor, dzsemfix
Elkészítés:
1.) A szőlőt megmossuk, leszemezzük, és átpréseljük. Nekem nincs présem, botturmix segítségével törtem szét a szemeket, aztán egy szitán leszűrtem az egészet, és a magok meg a keményebb héj-darabok szépen a hálóban rekedtek.
2.) Összekeverjük a szőlőpépet a cukorral és a dzsemfix-porral. (azért nem írok arányokat, mert más mennyiségű cukor kell a 2:1 és más a 3:1 dzsemfixhez, de mindkét leírás ott van a csomagoláson.) Felforraljuk, 3 percig takaréklángon főzzük, majd az üvegekbe töltjük. Az üvegeket a fejükre állítjuk néhány percre, majd, ha kihűltek, mehetnek a kamrába.

Fekete szőlő dzsem
Fekete szőlő dzsem

Végül egy hűsítő nyárvégi ital, saját találmány. :-)

Szőlős limonádé citrusokkal

Hozzávalók: 2 citrom, 1 mandarin, 6 nádcukor kocka, 1 üveg szűrt must, víz
A díszítéshez: 1 lime, 1 citrom, 1 mandarin, jégkockák, szívószálak
Elkészítés:
1.) Minden poharat félig megtöltünk szőlőlével.
2.) Kifacsaruk a citromokat és a mandarint, és egy kancsó vízbe öntjük. Hozzákeverjük a nádcukrot, és amíg összeérnek az ízek, feldaraboljuk a díszeket.
3.) A citrusféléket alapoosan megmossuk, kockára vágjuk.
4.) A poharakba öntjük a limonádét (a szőlőlére), rászórjuk a felkockázott citrusokat, 3-4 jégkockát és szívószálat teszünk bele, és máris kínáljuk. Nagyon finom, frissítő ital.

Citrusfélék - összevágva
Citrusfélék - összevágva


Szőlős limonádé citrusokkal
Szőlős limonádé citrusokkal

A vörösboros körtés-grapefruit befőttet még nem tudtam eltenni (pedig mára terveztem), de a jövő héten mindenképp közzé teszem! :-) Addig is megköszönném, ha küldenétek nekem szörp receptet, vagy bármilyen őszi befőtt receptet, amit kipróbáltatok már, vagy ígéretesnek tűnik! Köszönöm szépen előre is! Mirza

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.