Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Nagyon neves étterem, mindenféle listákon a legelsők között, vidéken és újabban Pesten is. Mindkét étlapján a desszertek között, frissen sült palacsinta, is található. Vagyis külön hangsúlyozni kell a frissen sütés tényét, hiszen ez manapság egyáltalán nem magától értetődik, még egy bizonyos színvonalat elérő étterem esetében sem. Rejtély számomra, hogy ez miért jelent sok helyen komoly problémát.

Vidéki kisváros legjobb étterme, nyitva éjfélig. Színház után nagyobb társaság vacsorázik. 11 óra körül egyesek még palacsintára vágynak. A pincér felveszi a rendelést, majd pillanatok múlva visszatér, és sajnálkozva közli, hogy a palacsinta már elfogyott. A társaság egyik erőteljes férfitagja erre feláll, és felajánlja, hogy miután a konyhán biztosan van tej, tojás és liszt, ő szívesen elkészíti pillanatok alatt. A pincér ismét el, majd kedves mosollyal visszatér: a szakács úr úgy döntött, hogy kedvünkért frissen süt palacsintát. Meg is tette, sokan ettünk, friss és remek volt.

Akárki akármit mond, a palacsinta frissen sütve az igazi!
Akárki akármit mond, a palacsinta frissen sütve az igazi!

Másik történet: budapesti, elsősorban turistaetetőként jól ismert vendéglőbe tértünk be a kora esti órákban. Fél ház van, az asztalokon gyertyák égnek. Mint kiderült, egy órája nincs áram, nem tudni, mikor lesz vége az áramszünetnek, de semmi gond, készételeket gázon tudnak melegíteni, nem maradunk éhesek. Ettünk is, és a végén palacsintát kértünk. Hát azt sajnos nem lehet. Miért nem? Mert a palacsintákat mindig reggel sütjük meg egész napra, aztán már csak a mikróban melegítjük, és áram nélkül ugyebár… És nem tudnának gázon sütni egy párat? Nem sajnos, az nem lehetséges. Nem tudtuk, nevessünk vagy bosszankodjunk, mindenestre palacsinta nélkül távoztunk.

Szinte minden étterem étlapján szerepel palacsinta
Szinte minden étterem étlapján szerepel palacsinta

8 éves koromban már tudtam palacsintát sütni. Csak sütni, vagyis a felnőttek keverte tésztából, felügyelet mellett magam öntöttem egy adagot az olajos serpenyőbe, magam fordítottam meg, és a végén tettem a többi megsült közé. A nagy élvezet természetesen a fordítás volt. Rövid gyakorlás után sikerült feldobni, a levegőben megfordult, a serpenyővel megint elkapni, majd a másik oldalát tovább sütni. Mindezt komolyabb balesetek nélkül, csak egyszer-egyszer fordult elő, hogy a tészta a serpenyő peremén, és nem a közepén landolt. Kora kamaszkoromtól már teljesen egyedül végeztem az egész palacsintakészítést, tésztakeveréstől a töltésig.

Ma már kézügyességem nem a régi, a dobálás sem akkora élvezet, bár gyerekeket ma is el lehet bűvölni vele. Ma már inkább lapos fakanállal fordítom, így egyszerűbb, biztosabb. De a palacsintasütés nehézségi foka megmaradt egy gyerekjáték szintjén.

A palacsintasütés gyerekjáték
A palacsintasütés gyerekjáték

Ezért teljesen érthetetlen számomra, hogy egy magára valamit adó vendéglőben egy magára valamit adó szakács miért nem mindig frissen sült palacsintát enged ki a konyhából.

Ha kedvet kaptál a friss, finom házi palacsintához, válassz receptet! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.