Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Nagyon neves étterem, mindenféle listákon a legelsők között, vidéken és újabban Pesten is. Mindkét étlapján a desszertek között, frissen sült palacsinta, is található. Vagyis külön hangsúlyozni kell a frissen sütés tényét, hiszen ez manapság egyáltalán nem magától értetődik, még egy bizonyos színvonalat elérő étterem esetében sem. Rejtély számomra, hogy ez miért jelent sok helyen komoly problémát.

Vidéki kisváros legjobb étterme, nyitva éjfélig. Színház után nagyobb társaság vacsorázik. 11 óra körül egyesek még palacsintára vágynak. A pincér felveszi a rendelést, majd pillanatok múlva visszatér, és sajnálkozva közli, hogy a palacsinta már elfogyott. A társaság egyik erőteljes férfitagja erre feláll, és felajánlja, hogy miután a konyhán biztosan van tej, tojás és liszt, ő szívesen elkészíti pillanatok alatt. A pincér ismét el, majd kedves mosollyal visszatér: a szakács úr úgy döntött, hogy kedvünkért frissen süt palacsintát. Meg is tette, sokan ettünk, friss és remek volt.

Akárki akármit mond, a palacsinta frissen sütve az igazi!
Akárki akármit mond, a palacsinta frissen sütve az igazi!

Másik történet: budapesti, elsősorban turistaetetőként jól ismert vendéglőbe tértünk be a kora esti órákban. Fél ház van, az asztalokon gyertyák égnek. Mint kiderült, egy órája nincs áram, nem tudni, mikor lesz vége az áramszünetnek, de semmi gond, készételeket gázon tudnak melegíteni, nem maradunk éhesek. Ettünk is, és a végén palacsintát kértünk. Hát azt sajnos nem lehet. Miért nem? Mert a palacsintákat mindig reggel sütjük meg egész napra, aztán már csak a mikróban melegítjük, és áram nélkül ugyebár… És nem tudnának gázon sütni egy párat? Nem sajnos, az nem lehetséges. Nem tudtuk, nevessünk vagy bosszankodjunk, mindenestre palacsinta nélkül távoztunk.

Szinte minden étterem étlapján szerepel palacsinta
Szinte minden étterem étlapján szerepel palacsinta

8 éves koromban már tudtam palacsintát sütni. Csak sütni, vagyis a felnőttek keverte tésztából, felügyelet mellett magam öntöttem egy adagot az olajos serpenyőbe, magam fordítottam meg, és a végén tettem a többi megsült közé. A nagy élvezet természetesen a fordítás volt. Rövid gyakorlás után sikerült feldobni, a levegőben megfordult, a serpenyővel megint elkapni, majd a másik oldalát tovább sütni. Mindezt komolyabb balesetek nélkül, csak egyszer-egyszer fordult elő, hogy a tészta a serpenyő peremén, és nem a közepén landolt. Kora kamaszkoromtól már teljesen egyedül végeztem az egész palacsintakészítést, tésztakeveréstől a töltésig.

Ma már kézügyességem nem a régi, a dobálás sem akkora élvezet, bár gyerekeket ma is el lehet bűvölni vele. Ma már inkább lapos fakanállal fordítom, így egyszerűbb, biztosabb. De a palacsintasütés nehézségi foka megmaradt egy gyerekjáték szintjén.

A palacsintasütés gyerekjáték
A palacsintasütés gyerekjáték

Ezért teljesen érthetetlen számomra, hogy egy magára valamit adó vendéglőben egy magára valamit adó szakács miért nem mindig frissen sült palacsintát enged ki a konyhából.

Ha kedvet kaptál a friss, finom házi palacsintához, válassz receptet! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.