Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A spárgával egy időben van az eper évadja. Spárgaevő országokban egy májusi spárgaebéd után természetesen eper a desszert, legfeljebb az lehet a kérdés, milyen módon… Epertorta? Eperkrém tejszínhabbal? Palacsinta friss eperlekvárral töltve? Eperhab? Eperparfé? Nagyon sokáig lehetne folytatni…

Én máig úgy szeretem legjobban, ahogy gyermekkoromban otthon ettük. Az eper megmosva, szárastul, nagy tányéron kerül az asztal közepére. Mindenki előtt kis tányérka kristálycukor (igen, kristály- és nem porcukor, de ez igazán ízlés dolga), és egy szem epret száránál megfogva bele a cukor közepébe, majd a szájba. Ha nagy az eper, először a fele, harmada fér egyszerre a szájba, a leharapott rész még több cukrot vesz fel majd az újabb mártásnál. Ennyi az egész, egyszerűbben nem lehet, és ha jó (és sok ) az eper, nekem többet ér minden más édességnél.

Önmagában vagy süteményben, krémben, tejszínnel is finom az eper!
Önmagában vagy süteményben, krémben, tejszínnel is finom az eper!

Ez persze csak egyedül (vagyis régi bölcs családi mondás szerint: legjobb kettesben, az eper és én) vagy szűk családi körben kivitelezhető. Vendégek vagy több ember esetén szépen elkészítjük előre: megmossuk, szárát kivágjuk, nagyságtól függően kettőbe, négybe, még többe vágjuk, rászórjuk a cukrot, hagyjuk kicsit állni, és aztán kis tányérkákból kiskanállal megesszük.

Nem lehet elég epret enni, amikor szezonja van!
Nem lehet elég epret enni, amikor szezonja van!

Olaszországban ismertem meg, hogy a cukron kívül mást is lehet rátenni, és ettől egész más íze lesz. Például citromot: a savanyú lé és az édes gyümölcs remekül kiegészítik egymást. Aztán marsalát, ezt az édes, szinte likőrforma bort, amiből különben húsok mellé is szoktak finom szószt csinálni. Aztán ettem epret borssal, igen, borssal, frissen őrölt finom feketeborssal, ez is érdekes ízkombináció volt egy alkalomra, ismétlésre önkéntesen még nem adtam a fejemet. Természetesen lehet még rátenni tejszínhabot is, meg fagylaltot, nem is kötelező eperfagylaltot, lehet például csokoládé vagy vanília is.

És itt van még az egyik legegyszerűbben elkészíthető torta, amelynek főszereplője az eper. Egyik gyermekem tavaszvégi születésnapjának elengedhetetlen kelléke, a vendég gyermekek és felnőttek kedvence. Veszünk egy tortalapot, vagy ha szorgalmasak vagyunk, maguk sütjük, de nyugodtan vehetjük készen is. Félmagasságnál kettévágjuk, az alsó felére frissen felvert tejszínhabot kenünk (itt nincs kompromisszum, ne a kész sprayt használjuk!) , rá sok eperdarabot szórunk. Aztán jöhet rá a másik piskótalap, a tetejére pedig tejszínhab és eper. Aki akarja, kiélheti művészi hajlamait, lehet a tetejét cifrázni, de elrontani biztos nem lehet. És a siker garantált.

Sok finom epret kívánok a következő hetekben!

További receptek eperrel >>>

Mindent az eperről >>>

Lekvárt is készíthetünk eperből... ha nem faljuk fel mindet azonnal! Nehéz megállni!
Lekvárt is készíthetünk eperből... ha nem faljuk fel mindet azonnal! Nehéz megállni!


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.