Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A soufflé, vagyis szuflé, magyarul felfújt nem attól lesz felfújt, hogy felfújjuk, mint egy léggömböt. De az eredmény hasonló: sok levegő lesz benne, persze a felhasznált anyagokon kívül, amit a felvert tojáshabnak köszönhetünk.

Csokis szuflé
Csokis szuflé

A sütőbe téve a felvert tojáshab nagyobb, levegős lesz, és az így készült étel is légiesen könnyű - nem fekszi meg a gyomrunkat.

Szigorú szabályok

Elkészíteni viszonylag egyszerű, de néhány szabályra ügyelni kell. A legfontosabb a folyamatos, gyors cselekvés attól a pillanattól kezdve, hogy elkezdjük a habot verni. A kemény habot gyorsan össze kell keverni a többi hozzávalóval, aztán be az előmelegített sütőbe, és ha kész, azonnal tálalni és enni. Ez nem tűr halasztást, mert a hab - amilyen gyorsan nő, olyan - gyorsan össze is esik megint. Vendégek esetén tudni kell előre, mennyit fognak késni! A sütő ajtaját sem szabad sütés közben nyitogatni, mert ettől is összeesik a hab, és ha a konyha messze van az étkezőasztaltól, ajánlatos odáig is letakarva vinni.

Ezzel a fő szabályokat el is mondtam, mindenkinek ízlésére és fantáziájára van bízva, miből csinálja a felfújtat. Lehetnek édesek és sósak, nálunk általában az édesek ismertebbek. Ezért inkább leírom a klasszikus francia sajtszuflé receptjét.

Francia sajtszuflé

Könnyed, lágy szuflé sajttal
Könnyed, lágy szuflé sajttal

Először besamelt készítünk: 3 deka vajat megolvasztunk, 3 deka lisztet keverünk benne, amíg kicsit habos lesz, de még nem sötétedik. Hozzáadunk ¼ liter hideg tejet (zsíros, nem tartós tejet), és gyorsan simára keverjük, amíg kicsit megvastagodik. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, majd a tűzről levéve hozzákeverünk 4 tojás sárgáját és 10 deka reszelt sajtot (pl. 75 gramm ementáli és 25 gramm parmezán). Ezután nagyon lazán belekeverjük az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjéket. Az egészet egy magas peremű tűzálló tálba öntjük, és a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 25-30 perc alatt készre sütjük.

Határozottan megnő, légies lesz a szuflé - rövid időre...
Határozottan megnő, légies lesz a szuflé - rövid időre...

Édesen és sósan

Kitűnőek és népszerűek a rizsfelfújtak (szüleink, nagyszüleink még koch-nak is nevezték). Ezek is lehetnek édesek: a kihűlt édes tejberizsbe tehetünk friss, konzerv vagy szárított gyümölcsöt, mazsolát, csokoládédarabokat, karamellt vagy akár egyszerű lekvárt, összekeverjük a tojássárgájával, majd a keményre vert habbal, és lehet sütni.

De is lehet sós is : a megfőtt rizsbe a tojások mellett sajt, sonka, zöldség (zöldborsó, répa, cukkini stb.) jöhet, de akár a maradék pörköltet is bele lehet dolgozni.

Érdemes kipróbálni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.