Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Világkonyha

Olasz meló - konyhai praktikák egyenesen Itáliából

Szertartásos étkezések több órán keresztül, sós és édes, zöldséges tésztákkal, húsokkal, sajttal és a végén egy erős eszpresszóval. Itália tud élni, ha gasztronómiáról van szó. A héten még tart az Olasz Fesztivál.

Az olaszok hosszú életének titka állítólag táplálkozási szokásaikban, vagyis a mediterrán étkezési kultúrában keresendő. Nincs is mit csodálkozni ezen. Egyszerű, ám minőségi alapanyagokból készült ételeket fogyasztanak, és az ízesítéshez általában nem használnak két-három fűszernél többet.

Egy olasz napja nem múlhat el tészta (pasta) nélkül, amely szigorúan csak durum alapanyagú lehet. Egyébként egy mai, valamirevaló pastaboltnak nagyobb a választéka, mint pl. a játéküzleteknek. Ott minden megtalálható a hússal töltött táskától (agnolotti) a „papfojtogatóig" (strozzapreti – félhold alakú szarvacskák). No és a hozzá illő különféle mártások: már az ókori Rómában legalább százféle sugo receptjét ismerték.

Itáliában a reggeli általában egy csésze kapucsínó, mellé pedig kifli (cornetto) dukál. Ezzel szemben kétszer fogyasztanak meleg ételt: déli egy óra után, és este 8-9 körül. Az étkezés társasági esemény. Vasárnaponként és ünnepnapokon szeretnek a családjuk vagy a barátaik körében terített asztal mellett összegyűlni, ahol a tovatűnő órák számával egyenes arányban nő a tányérok, poharak és a nyitott borospalackok száma.

Előétel

A komolyabb étkezések mindig az előétellel kezdődnek, amelyek önmagukban felérnek egy-egy kiadós fogással, mint pl. a tenger gyümölcsei, a bab és borsó sertéshússal, a frittate (rántotta pl. zöldségekkel), a pizza vagy éppen a crostini (mini szendvics).

A Mindmegette ajánlata: Csirkemájpástétom zöldfűszerekkel és mezei zöldsalátával

Csirkemájpástétom, zöldfűszerekkel és mezei zöldsaláta
Csirkemájpástétom, zöldfűszerekkel és mezei zöldsaláta
Főétel

Az itáliai étlapokon gyakran szerepel kezdőfogásként a spaghetti alla carbonara, a gnocchi vagy más tésztaféle, ahogy a rizotto vagy a leves is. A főfogások hús- vagy halféléből állnak.

Márna livornói módra
Márna livornói módra

Egyik híres ételük a saltimbocca alla romana: borjúfilé sonkával és zsályával. Ezek mellé zöld salátákat vagy párolt zöldségeket kínálnak.

A Mindmegette ajánlata: Márna livornói módra

A Mindmegette ajánlata: Pappa al Pomodoro

Pappa al Pomodoro
Pappa al Pomodoro
Sajt és bor

Persze a bor sosem maradhat el, hiszen az olasz konyha ízeit úgy lehet igazán élvezni, ha ugyanabból a régióból származik az étel és a bor. A következő a sajttál, melyen a pecorino romano áll az első helyen, no és a friss bivalytejből készült mozzarella sajt.

Desszert

Végül a menüsort az idénynek megfelelő gyümölcsök vagy gyümölcssaláta zárja. Olaszország híres még fagylaltjáról, ahogy a maritozzinak nevezett mazsolás rudacskákról vagy a bignè nevű, krémmel töltött fánkról is.

A Mindmegette ajánlata: Eredeti olasz tiramisu

Tiramisu
Tiramisu

Az étkezések gyakran eszpresszóval, grappával vagy édes sambuca likőrrel érnek véget – utóbbit három kávészemmel hörpintik fel, amelyet végül elrágcsálnak hozzá.

Grappa
Grappa
Olasz Fesztivál

A héten még tart az Olasz Fesztivál programsorozat, mely a magyar közönség számára Olaszország sokszínűségét, az olasz életstílus jellegzetességeit.

Gianni Annoni egyik étterme adott otthont a magyarországi olasz éttermek séfjei számára szervezett főzőiskolának
Gianni Annoni egyik étterme adott otthont a magyarországi olasz éttermek séfjei számára szervezett főzőiskolának

Budapest jelentős üzleteiben, showroom-jaiban, éttermeiben és kávézóiban különleges promóciók, valamint olasz ételek, borok, kávékóstolók és különleges programok várják az érdeklődőket.

A programok közt található a magyarországi olasz éttermek séfjei számára szervezett főzőiskola is, melynek célja az alapanyagok optimális felhasználásának és a tradicionális olasz gasztronómia kultúrájának bemutatása és terjesztése. A magyarországi olasz éttermek szakácsai számára szervezett tanfolyamot Riccardo Benvenuti, az Università dei Sapori oktató séfje tartja.

Riccardo Benvenuti oktató séf
Riccardo Benvenuti oktató séf

Célunk az alapanyagok optimális felhasználásának elősegítése és az olasz étkezési kultúra bemutatása a lehető leghatásosabb módon, ragaszkodva a hagyományokhoz.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.