Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Alapételek

Paradicsomos muszaka – így készül a görögök egyik kedvenc egytálétele

Remek ötlet, hogy a nagy melegben próbáljuk ki azoknak az országoknak a konyháját, ahol az extrém magas hőmérséklet nyáron mindennapos. Görögország ilyen, és mi mást is választhattunk volna, mint a muszakát? Íme, egy recept a Vidék ízéből, amivel garantált a siker.

Sokat nem változtattunk ezen a híres klasszikuson. Az autentikus rakottas bárányhússal készül, természetesen használhatunk helyette sertés- vagy szárnyashúst. Hogy egyszerűbb legyen, nem készítettünk külön besamelmártást, hanem a pirított darált húshoz főztünk egy mártást, ennyivel is gyorsabb lesz az összerakása. Ha van, feltétlenül ízesítsük friss zöld fűszerrel (kakukkfű, bazsalikom, menta stb.).

Paradicsomos muszaka  / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Paradicsomos muszaka / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók (6 főre):

  • 35-40 dkg darált hús
  • 3 db közepes padlizsán
  • 4-5 db közepes paradicsom
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 púpos ek. liszt
  • 3-4 dl tej
  • 1 marék reszelt parmezán
  • 20 dkg kemény vagy félkemény sajt
  • zsiradék
  • bors

Elkészítése:

  1. Felszeleteljük a padlizsánokat centi vastagra, majd serpenyőben, kevés zsiradékon megsütjük. Csak akkor sózzuk, ha elkészült.
  2. A hagymát felaprítjuk, zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a darált húst, sózzuk és borsozzuk. Fakanállal kevergetve addig pirítjuk, míg a hús át nem sül. Ekkor meghintjük a liszttel, felengedjük a tejjel, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a reszelt parmezánt, jól átkeverjük.
  3. Egy tűzálló tálba lerakunk egy réteg padlizsánt, arra egy sor félcentis karikákra vágott paradicsom, arra pedig egy réteg mártásos hús kerül. Meghintjük reszelt sajttal. Ezt még egyszer-kétszer megismételjük. A tetejére hús jön, reszelt sajttal gazdagon meghintve.
  4. 160 fokra előmelegített sütőben bő félóra alatt sült meg.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.