Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
PR

Frappé, freddo, jegeskávé: tippek a nyári kávézáshoz!

Kávéshake
Ráönthetjük jégkockákra a megszokott eszpresszónkat, készíthetjük a vaníliafagyit kávéval, de az igazán kísérletező kedvűek áztathatják az őrölt kávét hideg vízben is. A kávé és a jég régi jó barátok, készítsetek hűsítő jegeskávét!

Manapság mindent, amit hidegen szoktunk meg (lehet Mojito vagy limonádé) el lehet készíteni forró változatban is – vagy fordítva: forró italokat jéghidegen. Ilyen a jegeskávé is, amelynek elkészítési módja, és a hozzávalók régiónként változhat, ám a lényeg ugyanaz: a jéggel készített kávé a forró nyarak elengedhetetlen frissítő itala.

A jegeskávé készítése hosszú évtizedekre nyúlik vissza

A hagyományos jegeskávé a jég utólagos hozzáadásával készül, de léteznek eltérő eljárások is. Az úgynevezett „cold brew”, azaz hidegen kivonatolt kávé felfedezése Todd Simpson nevéhez fűződik, aki az 1964-es perui utazása során figyelt fel a helyiek különleges technikájára. A kávészemeket hosszú ideig vízben áztatták, az így kapott ital pedig kevesebb savat és lágyabb ízjegyeket tartalmazott: ebből lett a cold brew vagy más néven a Toddy.

Ennek továbbfejlesztett változata a csapolt „Nitro” kávé, ami – csak úgy, mint a Guiness sör - nitrogén hozzáadásával nyeri el krémes textúráját.

A boltokból ismert dobozos jegeskávé ötlete Japánból származik: az első változat megalkotója Tadao Ueshima volt, aki 1969-ben mutatta be innovációját, de a hetvenes évekig nem aratott vele nagy sikert.

Jegeskávét hidegen áztatott kávéból is készíthettek
Jegeskávét hidegen áztatott kávéból is készíthettek

Nagy kedvenc az egy marék jégkockából, egy cukorral elkevert eszpresszóból, fél pohárnyi hideg vízzel botmixerrel vagy turmixgépben készített jegeskávé, mely inkább már a granita kategóriába sorolandó. A granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkása féleség, amit rengeteg ízben készítenek. Érdemes még forrón elkeverni a cukrot a kávéban, így nem lesz gond a cukor felolvadásával.

Frappé, shakerato, espresso freddo

Az athéni olimpia idején terjedt el Európában az istant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és természetesen jégkockából mixelt frappé, melynek tetején gusztusos kávéhab található.

A görög frappé nagyon kedvelt jegeskávé
A görög frappé nagyon kedvelt jegeskávé

Az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (freddo=hideg) vagy cappuccino freddonak hívják a jegeskávét, amelyeket frissen főzött kávéból jégkockákkal készítenek el. Nagy népszerűségnek örvend a shakerato, amihez a kávét tört jéggel és cukorral rázzák össze egy shakerben.

Katalóniában és Portugáliában pedig citromszeleteket adnak a jegeskávéhoz, Vietnámban cukrozott, sűrített tejjel fogyasztják, Németországban és Ausztriában tejszínhabbal és fagylalttal.

Jegeskávé különlegességek

Ha igazán különlegeset szeretnénk alkotni, ki lehet próbálni a kávés jégkockát, amit nagyon hosszúra felhúzott kávéból készítünk. Erre öntjük az eszpresszót, majd limelevet csöpögtetünk rá. Vagy, a kesernyés ízvilág rajongóinak itt van az espresso tonic, amihez először a tonikot egy sok-sok jéggel megpakolt pohárba öntjük, aztán óvatosan rácsorgatunk egy szimpla vagy dupla espressót, majd egy szelet lime-mal és néhány mentalevéllel ízesítjük-díszítjük.

Annak, aki szeretné tökélyre fejleszteni a jegeskávé-készítés tudományát, ajánljuk figyelmébe videónkat, amelyben három jegeskávé receptjét mutatjuk meg:

A cikk létrejöttét a Nespresso támogatta, mely az időszakosan elérhető, jégre fejleszett kapszuláival Téged is különleges, jeges kávéélményben részesíthet!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.