15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
PR

Milyen bort kíván az étel? - Tippek a Főmenü séfjétől, Széll Tamástól

Októberben bezárja Hold utcai éttermét Széll Tamás
Két módon ronthatjuk el azokat a fogásokat, amelyek bort kívánnak: ha rossz minőségűt használunk, illetve ha későn tesszük az ételhez, mégha az jóféle itóka is. Röviden így foglalható össze Széll Tamás tanácsa. Persze azért borral főzni nem ennyire egyszerű, de a Michelin-csillagos séf alább segít eligazodni a savak és tanninok útvesztőjében.

Széll Tamás Michelin-csillagos séf a Duna Televízió Főmenü című műsorának konyhájában szombatonként 17 órától várja a nézőket a képernyők elé, hogy főzzön és elárulja mestersége kulisszatitkait. További hasznos gasztrotippjeit hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken osztja meg a Kossuth Rádióban a konyhaművészet rajongóival, az Átvitt étterem című rovatban, 10:55-től, amelyben az ízletes boros ételek készítésének titkába is beavatta a hallgatókat.

- Gyakran készülnek ételek különböző borok hozzáadásával. De milyen bort érdemes használnunk? Milyen ételekhez való vörös, mihez fehér?

- Hogyha borral főzünk, akkor mindenekelőtt figyeljünk a minőségre. Gyakran elhangzik, hogy jó lesz az főzni, ám ez tévhit. Amit nem iszunk jóízűen pohárból, azzal ne is álljunk neki főzni, mert hatványozottan előjönnek belőle a hibák, gyengeségek. Főzésnél a borban lévő ízre, aromaanyagokra, szárazanyag-tartalomra és természetesen a legfontosabbra, a savra van szükségünk. Főzéskor a bor nagy részét el kell párologtatni. Ha például egy recept 7 deci bort ír, azt 2-3 evőkanálnyira is vissza kell redukálni. Gondoljunk bele, hogy ha mindez egy nagyon rossz minőségű borral történik, minden rossz érték benne marad az ételben. Tehát azt leszögezhetjük, hogy mindig minőségi borral főzzünk. Hogy milyen ételhez milyet? Nos, fehérrel halakat, világosabb húsú szárnyasokat készítünk, a vörössel pedig testesebb vörös húsokat, marhapörköltet például. További javaslat, hogy a tanninban gazdag borokat próbáljuk meg elkerülni.

- Miért, mi a szerepe a tanninoknak?

- Ez a csersav. Általában a nagyon testes, nagyon éretlen vörösborokra jellemző. Hogyha az ételben jelen van, akkor az katasztrófa. Persze kell, hogy legyen teste a bornak, de próbáljuk meg a csersavmentes vörösborokat használni, kadarka, kékfrankos, vagy bikavér is lehet, ha nincs túl tanninhangsúlyosan beállítva. Fehérborból a savasabbak ajánlottak, például a furmint, vagy ami egy igazi jolly joker és nagyon jó karaktert ad, az a juhfark. Még egy nagyon fontos dolog, hogy amikor borral főzünk, akár fehér, akár vörös, soha ne az ételkészítés végén adjuk hozzá, mert az alkoholnak, meg a bor nyers ízének el kell távozni belőle, tehát jól az elején rakjuk bele, mert muszáj visszaredukálni.

- Az alkohol könnyen elpárolog a borból?

- Idő kell, míg az alkohol legnagyobb része elpárolog belőle, pont ezért rontjuk el az ételt, hogyha a végén rakjuk hozzá, mert ottmarad az a nyers, alkoholos, boros íz.

Gasztrotippek Széll Tamástól szombatonként 17.00-tól a Főmenüben a Dunán és minden hétfőn, szerdán és pénteken a 10.55-kor a Kossuth Rádióban!

A receptek és konyhai tippek elérhetők a Főmenü Médiaklikk-oldalán .

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.