Céklás rizottó
Ezért egyél minél több céklát:
A cékla rákmegelőző hatása tudományosan ismert, emellett növeli a szervezet ellenálló képességet. Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Segíti a vérképzést, ezért azok, akik vashiánnyal küzdenek, akár minden nap fogyaszthatják.
Így készítsd el:
Hámozzunk meg, majd aprítsunk fel ½ kg céklát, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, öntsük nyakon egy kevés olajjal, és 200 fokon süssük kb. 40 percig. Közben hevítsünk fel 3 evőkanál olajat, pirítsunk rajta üvegesre 1 kis fej felaprított hagymát és 3 gerezd zúzott fokhagymát, majd adjunk hozzá 1 bögre rizst. Rövid ideig pirítsuk, végül öntsük fel 2 bögre vízzel. Lefedve főzzük puhára, aztán keverjük hozzá a sült céklát, és sózzuk, borsozzuk meg.
Rozmaringos burgonya
Ezért egyél minél több rozmaringot:
Íz- és illatanyag javító hatása miatt szeretik a háziasszonyok, de élettanilag is fontos: segíti az emésztőnedvek kiválasztását, ezáltal természetes módon segíti a zsírégető folyamatokat. Puffadás ellen is kiváló, vízhajtó hatás zöldfűszer.
Így készítsd el:
Pucoljunk meg, majd kockázzunk fel fél kg burgonyát, és sós vízben főzzük puhára. Serpenyőben olvasszunk meg 1 evőkanál vajat, adjunk hozzá 2 ágnyi friss rozmaringlevelet, és az egészet keverjük a leszűrt burgonyához, amit ízlés szerint sózzunk meg. Olajjal kikent tepsiben told be a sütőbe kb. 20 percre.
Zelleres hajdina
Ezért egyél minél több hajdinát:
Természetes antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmaz, valamint értékes vitaminforrás. A magas vérnyomásúaknak szitne kötelező vérnyomáscsökkentő hatása miatt.
Így készítsd el:
Kevés olajon pirítsunk meg 1 bögre hajdinát, aztán öntsük fel 2 bögre zöldségleves-alaplével, ízesítsük 1 csipet szerecsendióval, és fedjük le. Amíg fő, pirítsunk meg 2 gerezd zúzott fokhagymát 1 evőkanál olajon, majd adjunk hozzá 2 szál lereszelt répát és kb. ¹∕8 fej lereszelt zellergumót. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, pároljuk puhára, aztán keverjük össze a hajdinával, és így tálaljuk.
Tippünk: Ízlés szerint egy kevés tejföllel vagy főzőtejszínnel tehed krémesebbé, de akár gombával bolondíthatod meg.
Ismeretlen ismerősök
Árpagyöngy, vagyis gersli: A hántolt árpagyöngy nemcsak egészséges, de egy jó recept alapján elkészítve igazán ízletes csemege is! Számtalan módon felhasználhatja, például a sóletbe, de akár a lecsóba, illetve a töltött káposztába is beleteheti.
Bulgur, vagyis török rizs: A bulgur jól ízesíthető, hiszen a borsikafű,
a citrom, a menta és a friss petrezselyem is illik hozzá. A rizshez hasonlóan kell vele bánni, de a rizshez képest több benne a rost és a vitamin.
Polenta, vagyis puliszka: Könnyen és gyorsan kész: vízben főzze meg a kukoricadarát, és amint besűrűsödik, kevergetve hűtse ki. A puliszkát ízlés szerint fokhagymával, sóval és borssal ízesítse.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.