Készüljön befőtt, lekvár, esetleg savanyúság, az üveg lezáráshoz sokan használnak celofánt, mielőtt rátekernék a fedelét. Ez az eljárás azonban nem egészen kézenfekvő, hiszen nem mindenki osztja ezt a technikát, mielőtt a kamra polcára kerülne a befőttesüveg. Na, de akkor most mi a helyes művelt?
Ha celofánt is használunk a befőzésnél, akkor egy dolgot biztosan megspórolhatunk. Ez pedig nem más, mint az üvegek fedelének cseréje. Ilyenkor a plusz „alátét” segít abban, hogy a régi, esetleg sérült tető is jól zárjon, a sérülésekben, rozsdafoltokban lévő mikroszkopikus szennyeződések, melyeket kifőzés során sem lehet száz százalékosan eltávolítani, a celofánnak hála nem fog a savanyúságba vagy a lekvárba kerülni. Ennek ellenére sokan úgy tartják, hogy a celofán használatával ugyan nincs gond, de a régi, ütött-kopott fedők miatt egy igazi orosz rulett lesz a befőzés. Vagy sikerül, vagy nem, vagy megromlik, vagy nem.
A Ripost is beleásta magát a témába , és a következőkre jutott: Akik a használatára esküsznek, azt mondják, hogy a celofán és a kupak közé kerülő levegő megakadályozza, hogy bekerüljenek a baktériumok az üvegbe, sőt, sokan a celofánra tesznek egy késhegynyi tartósítószert, hogy bebiztosítsák magukat. Azonban azok, akik ellenzik a használatát, azt mondják, hogy ha celofánt teszünk a kupak alá, akkor nem lehet teljesen légmentesen lezárni az üveget, így pont, hogy emiatt romlik meg gyorsabban, ami benne van – írja a lap.
Léteznek olyan savanyúságok, melyeket nem hőkezelnek, hanem a hozzáadott tartósítószer és az ecet tartja frissen a zöldséget. Ebben az esetben azért ajánlott celofánt használni a kupak alatt, mert az ecet savassága hamar kinyírja a fedőt, ennek köszönhetően pedig hamarabb megromlik annak tartalma. A celofándarabot használat előtt érdemes forró vízbe mártani, hiszen ahogy az befőttesüvegeknek, úgy ennek is sterilnek kell lennie.
A fermentált savanyúságok esetében viszont a profik is azt ajánlják, hogy semmi ne kerüljön a kupak alá, hiszen az erjedés miatt fontos az üveg egyszerű és légmentes lezárása. Szóval, mindezek tudatában mi úgy gondoljuk, hogy nem árt ha használunk celofánt, hiszen segítségével még inkább biztosíthatjuk a befőzés sikerességét, természetesen leszámítva a fermentált finomságok esetében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.