Krémes spenótfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Epres blondie
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Praktikus

Az örök dilemma: kell celofán, mielőtt lezárják a befőttesüveget, vagy nem?

Befőzés /Fotó: Shutterstock
A kérdés sokkal jobban megosztja a háziasszonyokat, mint azt gondoltuk. Vannak, akik azt állítják egyéb befőzős csoportokban, hogy bizony kell az a celofándarab, mielőtt lezárjuk a befőttesüvegeket, ám az ellentábor sem enged igazából és kötik az ebet a karóhoz: rosszat teszünk a celofánnal! Na, de akkor most mi az igazság? Ennek jártunk utána.

Készüljön befőtt, lekvár, esetleg savanyúság, az üveg lezáráshoz sokan használnak celofánt, mielőtt rátekernék a fedelét. Ez az eljárás azonban nem egészen kézenfekvő, hiszen nem mindenki osztja ezt a technikát, mielőtt a kamra polcára kerülne a befőttesüveg. Na, de akkor most mi a helyes művelt?

Ha celofánt is használunk a befőzésnél, akkor egy dolgot biztosan megspórolhatunk. Ez pedig nem más, mint az üvegek fedelének cseréje. Ilyenkor a plusz „alátét” segít abban, hogy a régi, esetleg sérült tető is jól zárjon, a sérülésekben, rozsdafoltokban lévő mikroszkopikus szennyeződések, melyeket kifőzés során sem lehet száz százalékosan eltávolítani, a celofánnak hála nem fog a savanyúságba vagy a lekvárba kerülni. Ennek ellenére sokan úgy tartják, hogy a celofán használatával ugyan nincs gond, de a régi, ütött-kopott fedők miatt egy igazi orosz rulett lesz a befőzés. Vagy sikerül, vagy nem, vagy megromlik, vagy nem.

Nem árt, ha használunk celofánt, mielőtt lezárjuk a befőttesüveget /Fotó: Shutterstock
Nem árt, ha használunk celofánt, mielőtt lezárjuk a befőttesüveget /Fotó: Shutterstock

A Ripost is beleásta magát a témába , és a következőkre jutott: Akik a használatára esküsznek, azt mondják, hogy a celofán és a kupak közé kerülő levegő megakadályozza, hogy bekerüljenek a baktériumok az üvegbe, sőt, sokan a celofánra tesznek egy késhegynyi tartósítószert, hogy bebiztosítsák magukat. Azonban azok, akik ellenzik a használatát, azt mondják, hogy ha celofánt teszünk a kupak alá, akkor nem lehet teljesen légmentesen lezárni az üveget, így pont, hogy emiatt romlik meg gyorsabban, ami benne van – írja a lap.

Léteznek olyan savanyúságok, melyeket nem hőkezelnek, hanem a hozzáadott tartósítószer és az ecet tartja frissen a zöldséget. Ebben az esetben azért ajánlott celofánt használni a kupak alatt, mert az ecet savassága hamar kinyírja a fedőt, ennek köszönhetően pedig hamarabb megromlik annak tartalma. A celofándarabot használat előtt érdemes forró vízbe mártani, hiszen ahogy az befőttesüvegeknek, úgy ennek is sterilnek kell lennie.

A fermentált savanyúságok esetében viszont a profik is azt ajánlják, hogy semmi ne kerüljön a kupak alá, hiszen az erjedés miatt fontos az üveg egyszerű és légmentes lezárása. Szóval, mindezek tudatában mi úgy gondoljuk, hogy nem árt ha használunk celofánt, hiszen segítségével még inkább biztosíthatjuk a befőzés sikerességét, természetesen leszámítva a fermentált finomságok esetében.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.