Mindettől függetlenül évente egyszer játékosan is felfoghatjuk a szerelmesek napját, és ezen a napon giccsek nélkül is jól érezhetjük magunkat. Tegyünk egy összebújós esti sétát, vegyünk jegyet egy rég kinézett filmre, színdarabra, vagy főzzünk valami istenit!
Az amerikaiaktól átvett Valentin-napot sokan álünnepnek tartják, amely a legnagyobb örömet a kereskedőknek okozza. Mások viszont örömüket lelik benne: szív alakú ajándéktárgyakat, szexi fehérneműt, remekbe szabott csokikat vagy éppen illatos csokrot vásárolnak, hogy ezzel is kimutassák szerelmüket.
Nem kell különösebb kézügyesség a lakás hangulatossá tételéhez: elég néhány teamécses és egy jégbe hűtött finom pezsgő is a megfelelő miliő kialakításához. Ha kedvesedet szeretnéd igazán meglepni, készíts neki egy illatos fürdőt, s amíg ő készülődik, tálald a különleges Bálint-napi vacsorát!
A receptek mindegyikében találhatsz olyan hozzávaló(ka)t, amelyet afrodiziákumként ismerünk, ezeket pirossal kiemeltük, hogy véletlenül se maradjanak ki a receptből. :)
Mézes-fűszeres saláta
Hozzávalók 2 személyre:
2 marék salátakeverék
őrölt kömény
őrölt gyömbér
őrölt bors
2 evőkanál méz
pici ecet
1 evőkanál tejföl
Elkészítés: A mézet kissé langyosítsuk, hogy lágyabb legyen, aztán adjuk hozzá a tejfölt, ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, csipet gyömbérrel és köménnyel, néhány csepp ecettel. Forgassuk össze a salátával.
Garnélasaláta avokádóval
Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg garnéla
2,5 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 marék madársaláta
1 marék rukkola
fél zöldalma
1 zöld citrom
fél chili
1 avokádó
Elkészítés: A garnélát 1 evőkanál olívaolajon 2 perc alatt megpirítjuk a fokhagymával. A zöldalmát magtalanítjuk, hajszálvékonyan felszeleteljük, és a salátákhoz adjuk, a chilit belevágjuk, a zöld citrom héját belereszeljük, a levét belefacsarjuk, a maradék olívaolajjal meglocsoljuk, és jól összeforgatjuk az egészet. Salátástányérba szedjük, a megpucolt avokádó szeletekkel díszítjük, és a megpirított garnélákat a tetejére halmozzuk.
Őszi Balázs receptje a Mesterkurzus blogból!
Kókusztejes paradicsomleves
Hozzávalók 2 személyre:
diónyi friss gyömbér
1 kis fej vöröshagyma
fél chilipaprika
4 evőkanál olívaolaj
50 dkg friss vagy 40 dkg hámozott paradicsom
1 teáskanál curry
2 dl kókusztej
2 dl zöldségleves
friss koriander
4 szál zöldhagyma
só
bors
fél bagett
Elkészítés: Ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor 1-2 percre forró vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héjukat, felaprítjuk. A friss gyömbért meghámozzuk, összevágjuk. A chilit kettévágjuk, kimagozzuk, és a hagymával együtt finomra vágjuk. 1 evőkanál olajon ezeket megfuttatjuk, hozzáöntjük a paradicsomot, felforraljuk.
Felöntjük a kókusztejjel és a zöldséglevessel, sóval, borssal és a curryvel ízesítjük, 20 percig főzzük.
Közben a koriandert és a zöldhagymát finomra vágjuk, összekeverjük 3 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk.
A bagettet felszeleteljük, megpirítjuk. A levest pürésítjük, átszűrjük, majd a friss korianderpesztóval és a pirítóssal tálaljuk.
Dunszt Zsolt receptje a Mesterkurzus blogból!
Zellerkrémleves füstölt sajttal
Hozzávalók 2 személyre:
2 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
30 dkg szárzeller
1 kisebb burgonya
1 evőkanál aprított petrezselyem
3 dl erőleves
2 dl tejszín
8 dkg füstölt sajt
Elkészítés: Megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd az egészet felöntjük az erőlevessel, és 15 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket. Botmixerrel pürésítjük, felöntjük tejszínnel, és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot. Addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben. Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal megszórva azonnal tálaljuk.
Mirza receptje a Morzsáló blogból!
Pangasiusfilé pezsgős rákraguval
Hozzávalók 2 személyre:
1 pangasiusfilé
1 kis paradicsom
10 dkg koktélrák
fél dl tejszín
fél dl pezsgő
só
bors
liszt
kevés olaj
Elkészítés: A halat sózás, borsozás után lisztben megforgatjuk, és forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Az olajból kivesszük, és melegen tartjuk. Az olajba beletesszük a kockára vágott paradicsomot és a rákot. Sóval, borssal, csipet cukorral ízesítjük. Rövid hevítés után a tejszínnel és a pezsgővel összeforraljuk, majd a halfilére öntve azonnal tálaljuk. Köretnek rizs vagy vajas főtt burgonya illik hozzá.
Spagetti kaviárral
Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg spagetti
5 dkg sajt
fél csokor petrezselyem
1 evőkanál vaj
1 dl tejszín
4 dkg piros kaviár
Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a tejszínt. Felforraljuk, és belekeverjük a lereszelt sajtot, hagyjuk, hogy elolvadjon. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük (nem túl puhára), leszűrjük. A tésztára szedjük a kaviárt, ráöntjük a sajtszószt, összeforgatjuk, megszórjuk a petrezselyemmel és tálaljuk.
Valentin-napi túrócsoda
Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg sovány krémes túró
0,5 dl natúr joghurt
3 teáskanál cukor
1/2 narancs reszelt héja
1 mokáskanál vanília kivonat
1 teásknál zselatinpor
1 evőkanál narancslé
A díszítéshez:
6-8 kisebb eper
2 kivi
néhány szem pirított mandulaforgács
Elkészítés: A túrót a joghurttal, a cukorral, a narancshéjjal és a vaníliával összekeverjük. Közben feloldjuk a zselatint a narancslében. Az oldatot felmelegítjük, hogy feloldódjanak a zselatinszemcsék. 1-2 percet hagyjuk hűlni, majd beledolgozzuk a túrókrémbe. 1,5 dl-es felfújtformák aljába muffinpapírt helyezünk, ebbe töltjük a túrókrémet, és hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Közben meghámozzuk és felszeleteljük a kivit, megpirítjuk a mandulát, apróra vágjuk az eperszemeket. A túróhabot kifordítjuk a felfújtformából, és óvatosan eltávolítjuk a muffinpapírt. Az előkészített kiviágyra helyezzük sorban a narancsos túróvirágokat, díszítjük.
Habliliom receptje!
Brownie
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg csokoládé
4 tojás
35 dkg cukor
1,75 dl olaj
17,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
½ rúd vanília
vaj a kikenéshez
10 dkg mogyoró
Elkészítés: Az étcsokoládét kis darabokra törjük. A mogyoróból 7 dkg-ot finomra őrölünk, a maradék 3 dkg-ot pedig durvára vágjuk, ezzel fogjuk a végén az elkészült édességet díszíteni.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne legyen forró vagy nagyon meleg, csak langyos. A tojást a cukorral habosra verjük. Miután már szép habos, óvatosan hozzákeverjük az olvasztott csokoládét és a végén hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót, az őrölt mogyorót és a vaníliarúd kikapart belsejét. Az egészet egynemű masszává keverjük.
Egy vajjal kikent tepsiben (kb. 40*28 cm nagyságú, 3 cm magas forma), kb. 150-170 fokon 30 percig sütjük.
Tálaláskor megszórhatjuk durvára darált mogyoróval. Mogyoró helyett használhatunk mandulát is.
Dunszt Zsolt receptje a Mesterkurzus blogból!
Érzékeink szolgálatában - afrodiziákumok a konyhából >>>
Édeskettes-gyertyafényes - válogatás >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.