Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Praktikus

Édeskettes, gyertyafényes

Akár egy hónapja, akár 25 éve élünk párunk oldalán, fontos, hogy legyenek közös ünnepeink, amikor magunkat, egymáshoz fűződő, őszinte kapcsolatunkat ünnepelhetjük a magunk módján. Nem feltétlenül kellenek mások által kijelölt dátumok – sőt! -, de az sem baj, ha Valentin-napon (is) meglepjük szerettünket – például a konyhában!

Porcukorral is varázsolhatunk
Porcukorral is varázsolhatunk

Mindettől függetlenül évente egyszer játékosan is felfoghatjuk a szerelmesek napját, és ezen a napon giccsek nélkül is jól érezhetjük magunkat. Tegyünk egy összebújós esti sétát, vegyünk jegyet egy rég kinézett filmre, színdarabra, vagy főzzünk valami istenit!

Az amerikaiaktól átvett Valentin-napot sokan álünnepnek tartják, amely a legnagyobb örömet a kereskedőknek okozza. Mások viszont örömüket lelik benne: szív alakú ajándéktárgyakat, szexi fehérneműt, remekbe szabott csokikat vagy éppen illatos csokrot vásárolnak, hogy ezzel is kimutassák szerelmüket.

Néhány gyertya is elég a meghitt hangulathoz
Néhány gyertya is elég a meghitt hangulathoz

Nem kell különösebb kézügyesség a lakás hangulatossá tételéhez: elég néhány teamécses és egy jégbe hűtött finom pezsgő is a megfelelő miliő kialakításához. Ha kedvesedet szeretnéd igazán meglepni, készíts neki egy illatos fürdőt, s amíg ő készülődik, tálald a különleges Bálint-napi vacsorát!

A meghittséghez nem kell drága cicoma
A meghittséghez nem kell drága cicoma

Receptötletek afrodiziákumokkal

A receptek mindegyikében találhatsz olyan hozzávaló(ka)t, amelyet afrodiziákumként ismerünk, ezeket pirossal kiemeltük, hogy véletlenül se maradjanak ki a receptből. :)

ELŐÉTEL

Mézes-fűszeres saláta

Hozzávalók 2 személyre:

2 marék salátakeverék

őrölt kömény

őrölt gyömbér

őrölt bors

2 evőkanál méz

pici ecet

1 evőkanál tejföl

Elkészítés: A mézet kissé langyosítsuk, hogy lágyabb legyen, aztán adjuk hozzá a tejfölt, ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, csipet gyömbérrel és köménnyel, néhány csepp ecettel. Forgassuk össze a salátával.

Garnélasaláta avokádóval

Különleges, de gyorsan elkészíthető saláta
Különleges, de gyorsan elkészíthető saláta

Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg garnéla
2,5 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 marék madársaláta
1 marék rukkola
fél zöldalma

1 zöld citrom
fél chili
1 avokádó

Elkészítés: A garnélát 1 evőkanál olívaolajon 2 perc alatt megpirítjuk a fokhagymával. A zöldalmát magtalanítjuk, hajszálvékonyan felszeleteljük, és a salátákhoz adjuk, a chilit belevágjuk, a zöld citrom héját belereszeljük, a levét belefacsarjuk, a maradék olívaolajjal meglocsoljuk, és jól összeforgatjuk az egészet. Salátástányérba szedjük, a megpucolt avokádó szeletekkel díszítjük, és a megpirított garnélákat a tetejére halmozzuk.


Őszi Balázs receptje a Mesterkurzus blogból!

LEVES

Kókusztejes paradicsomleves

A kókusztej és a chili teszi különlegessé
A kókusztej és a chili teszi különlegessé

Hozzávalók 2 személyre:
diónyi friss gyömbér
1 kis fej vöröshagyma
fél chilipaprika
4 evőkanál olívaolaj
50 dkg friss vagy 40 dkg hámozott paradicsom
1 teáskanál curry
2 dl kókusztej
2 dl zöldségleves
friss koriander
4 szál zöldhagyma

bors
fél bagett

Elkészítés: Ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor 1-2 percre forró vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héjukat, felaprítjuk. A friss gyömbért meghámozzuk, összevágjuk. A chilit kettévágjuk, kimagozzuk, és a hagymával együtt finomra vágjuk. 1 evőkanál olajon ezeket megfuttatjuk, hozzáöntjük a paradicsomot, felforraljuk.

Felöntjük a kókusztejjel és a zöldséglevessel, sóval, borssal és a curryvel ízesítjük, 20 percig főzzük.

Közben a koriandert és a zöldhagymát finomra vágjuk, összekeverjük 3 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk.

A bagettet felszeleteljük, megpirítjuk. A levest pürésítjük, átszűrjük, majd a friss korianderpesztóval és a pirítóssal tálaljuk.

Dunszt Zsolt receptje a Mesterkurzus blogból!

Zellerkrémleves füstölt sajttal

Selymes, krémes, aromás leves
Selymes, krémes, aromás leves

Hozzávalók 2 személyre:
2 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
30 dkg szárzeller
1 kisebb burgonya
1 evőkanál aprított petrezselyem
3 dl erőleves
2 dl tejszín
8 dkg füstölt sajt

Elkészítés: Megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd az egészet felöntjük az erőlevessel, és 15 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket. Botmixerrel pürésítjük, felöntjük tejszínnel, és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot. Addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben. Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal megszórva azonnal tálaljuk.

Mirza receptje a Morzsáló blogból!

FŐÉTEL

Pangasiusfilé pezsgős rákraguval

Hozzávalók 2 személyre:
1 pangasiusfilé
1 kis paradicsom
10 dkg koktélrák
fél dl tejszín
fél dl pezsgő

bors
liszt
kevés olaj

Elkészítés: A halat sózás, borsozás után lisztben megforgatjuk, és forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Az olajból kivesszük, és melegen tartjuk. Az olajba beletesszük a kockára vágott paradicsomot és a rákot. Sóval, borssal, csipet cukorral ízesítjük. Rövid hevítés után a tejszínnel és a pezsgővel összeforraljuk, majd a halfilére öntve azonnal tálaljuk. Köretnek rizs vagy vajas főtt burgonya illik hozzá.

Spagetti kaviárral

Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg spagetti
5 dkg sajt
fél csokor petrezselyem
1 evőkanál vaj
1 dl tejszín
4 dkg piros kaviár


Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a tejszínt. Felforraljuk, és belekeverjük a lereszelt sajtot, hagyjuk, hogy elolvadjon. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük (nem túl puhára), leszűrjük. A tésztára szedjük a kaviárt, ráöntjük a sajtszószt, összeforgatjuk, megszórjuk a petrezselyemmel és tálaljuk.

DESSZERT

Valentin-napi túrócsoda

Nem csak gyönyörű!
Nem csak gyönyörű!

Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg sovány krémes túró
0,5 dl natúr joghurt
3 teáskanál cukor
1/2 narancs reszelt héja
1 mokáskanál vanília kivonat
1 teásknál zselatinpor
1 evőkanál narancslé
A díszítéshez:
6-8 kisebb eper
2 kivi
néhány szem pirított mandulaforgács

Elkészítés: A túrót a joghurttal, a cukorral, a narancshéjjal és a vaníliával összekeverjük. Közben feloldjuk a zselatint a narancslében. Az oldatot felmelegítjük, hogy feloldódjanak a zselatinszemcsék. 1-2 percet hagyjuk hűlni, majd beledolgozzuk a túrókrémbe. 1,5 dl-es felfújtformák aljába muffinpapírt helyezünk, ebbe töltjük a túrókrémet, és hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Közben meghámozzuk és felszeleteljük a kivit, megpirítjuk a mandulát, apróra vágjuk az eperszemeket. A túróhabot kifordítjuk a felfújtformából, és óvatosan eltávolítjuk a muffinpapírt. Az előkészített kiviágyra helyezzük sorban a narancsos túróvirágokat, díszítjük.

Habliliom receptje!


Brownie

A csoki mindent visz!
A csoki mindent visz!

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg csokoládé
4 tojás
35 dkg cukor
1,75 dl olaj
17,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
½ rúd vanília
vaj a kikenéshez
10 dkg mogyoró

Elkészítés: Az étcsokoládét kis darabokra törjük. A mogyoróból 7 dkg-ot finomra őrölünk, a maradék 3 dkg-ot pedig durvára vágjuk, ezzel fogjuk a végén az elkészült édességet díszíteni.

A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Figyeljünk arra, hogy a víz ne legyen forró vagy nagyon meleg, csak langyos. A tojást a cukorral habosra verjük. Miután már szép habos, óvatosan hozzákeverjük az olvasztott csokoládét és a végén hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót, az őrölt mogyorót és a vaníliarúd kikapart belsejét. Az egészet egynemű masszává keverjük.

Egy vajjal kikent tepsiben (kb. 40*28 cm nagyságú, 3 cm magas forma), kb. 150-170 fokon 30 percig sütjük.

Tálaláskor megszórhatjuk durvára darált mogyoróval. Mogyoró helyett használhatunk mandulát is.

Dunszt Zsolt receptje a Mesterkurzus blogból!

Érzékeink szolgálatában - afrodiziákumok a konyhából >>>

Édeskettes-gyertyafényes - válogatás >>>

A figyelmesség mindenkinek jólesik
A figyelmesség mindenkinek jólesik

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.