GYÜMÖLCSÖK
Alma
Válassz kemény, egészséges héjú gyümölcsöt. Kerüld a sérült, barnásan elszíneződött almákat.
Tárolás: Hűtőben egy hónapig is eláll, ha nem érintkeznek egymással.
Sárgabarack
Az aranysárga, enyhén pirosas barack a legfinomabb. Sose vásárolj nagyon kemény, sérült vagy fonnyadt gyümölcsöt.
Tárolás: Az éretlen szemek szobahőmérsékleten, az érettek nejlonzacskóban hűtőben 3-5 napig tárolhatók.
Banán
Keresd az egészségesen dundi gyümölcsöket, amelyek színe a zöldtől a sötét sárgáig terjedhet. A barnás pötty nem számít hibának. Minél érettebb a banán, annál pöttyösebb. Sérült héjú, puha, szürkéssárga gyümölcsöt sose vegyél.
Tárolás: Ha éretlen, tárold szobahőmérsékleten kosárban. Ha érett, nyitott zacskóban 3-5 napig is eláll a hűtőszekrényben.
Áfonya
A kemény, kékesszürke, hamvas gyümölcs a legjobb. Kerüld a túl puha vagy éretlen szemeket.
Tárolás: Hűtőgépben (mosatlanul) maximum egy hétig áll el.
Sárgadinnye
Válaszd a szép sárga, egészséges dinnyét, amely érett, illatos, rugalmas tapintású. Sose vegyél puha, sérült vagy repedt héjú gyümölcsöt.
Tárolás: Ha éretlen, szobahőmérsékleten, ha érett 3-4 napig a hűtőben tárold. A felvágott felét mindig takarja le fóliával.
Grépfrút és narancs
A kemény, kerek, méretéhez képest nehéz gyümölcs a legjobb. A színe nem lényeges, de a rózsaszínes grépfrút több vitamint tartalmaz. A puha, fonnyadt szemek kerülendők.
Tárolás: Szobahőmérsékleten vagy a hűtőgépben néhány hétig.
Szőlő
A sima, dundi, a szárhoz masszívan kapcsolódó szemű fürtöket válaszd. Nem megfelelő a szőlő, ha a szemek könnyen leperegnek, vagy ha puhák, ráncosak, esetleg ragadósak.
Tárolás: Mosatlanul, plasztik zacskóban egy hétig eláll a hűtőben.
Citrom
Vásárolj kemény, a méretükhöz képest súlyos, sötét sárga héjú citromokat. Az apróbb egyenetlenségek még nem rontják a minőségét. Kerüld a durva, kiszáradt héjú, túl könnyű gyümölcsöt.
Tárolás: Hűtőgépben levegős csomagolásban akár hat hétig is eláll. Ha felvágtad, fedd be fóliával.
Őszibarack
Illatos, krémszínű gyümölcsöket válassz. Kerüld a puha, deformált, sérült, zöld barackot.
Tárolás: Ha még éretlen, szobahőmérsékleten, ha már érett hűtőben, nejlonzacskóban 5-7 napig eláll.
Körte
Az érett körte kemény, a kocsányánál ruganyos tapintású. Az apróbb pöttyök nem számítanak hibának.
Tárolás: Az éretlen körtét szobahőmérsékleten kosárban, az érettet a hűtőben nejlonzacskóban egy hétig tárolhatod.
Szilva
Ruganyos héjú, hamvas szilvát válassz. Kerüld a puha, fonnyadt gyümölcsöt.
Tárolás: Éretlenül tárold szobahőmérsékleten, ha érett, nejlonzacskóban a hűtőben 3-5 napig is eláll.
Eper
Olyan dobozt válassz, amelyikben hibátlan szemek vannak, és a doboz alján nem gyűlt össze lé. Ne vedd meg, ha a gyümölcs puha, sérült.
Tárolás: Hűtőben az eredeti csomagolásban egy-két napig friss marad.
Zöldség és gyümölcs – némelyik bizony nem viseli el mások társaságát: hamar megpenészesedik, összeaszalódik, elszíneződik. Alma: etiléngázt bocsát ki magából – meggyorsítja a vékony héjú gyümölcsök érését. Tehát: ne tegyél mellé például kivit. Ananász: erős illóolajokat tartalmaz. Az eper hamar megpuhul mellette, a burgonya csírázását ellenben megakadályozza. Narancs: sok benne az illóolaj. Ne tedd körte mellé, mert annak etiléngáz-tartalma áthatol a vastag héjon is. Paradicsom: nem szereti hűtőszekrényben az uborka közelségét. Hagyma: ellensége a káposzta, a póréhagyma és a retek. Fejessaláta: hamar megrohasztja a zellert. Egzotikus gyümölcsök (mangó, papaya): a legérzékenyebbek, mert gyümölcshúsuk puha, és vékony a héjuk. Ne helyezd őket alma, narancs és körte mellé. Füge, datolya és kókuszdió teljesen érzékelten a hatásokra.
ZÖLDSÉGEK
Zöldbab
Akkor friss, ha töréskor roppan a hüvelye. A gumis hüvelyűt ne vedd meg.
Tárolás: Nejlonzacskóban hűtőben egy hétig is friss marad.
Cékla
Kicsi, golflabda méretű szemeket válassz. Az azonos nagyságúak egyenletesen puhulnak főzés közben.
Tárolás: Hűtőgépben nejlonba csomagolva két hétig is eláll.
Brokkoli
Sötétzöld, hamvas vagy halvány bordó lehet. A sárga brokkoli kerülendő.
Tárolás: Hűtve, nejlonzacskóban 3-5 napig marad friss. Közvetlenül felhasználás előtt
Mosd csak meg.
Káposzta
Friss, kemény tapintásút válassz, sötétzöld külső levelekkel.
Tárolás: Nejlonban, hűtőben egy-két hétig friss marad.
Répa
Legjobb, ha közepes méretű, élénk színű, kemény, nem túl rücskös. A túl nagy, gumiszerű répa már nem friss.
Tárolás: Nejlonzacskóban két hétig is eláll.
Karfiol
A kemény, tiszta, fehér virágú, friss zöld szárú karfiolt keresd. A mérete nem befolyásolja a minőségét.
Tárolás: Nejlonzacskóban, hűtőben egy-két hétig friss marad. Csak közvetlenül felhasználás előtt szabad megmosni.
Zeller
Kerüld a petyhüdt, megbarnult, levél nélküli zöldséget.
Tárolás: Hintsd meg vízzel, és tedd lyukacsos zacskóban a hűtőbe, ahol egy hétig friss marad.
Kukorica
A szépen kifejlett szemek, a zöld levelek garantálják a frissességet. Kerüld a túl nagy, a sötét sárga, a szabálytalan szemű kukoricát, vagy amelyiknek rendetlenül nőttek a szemei.
Tárolás: A leveles csövek nejlonzacskóban hűtőben egy-két napig frissek maradnak.
Uborka
Kemény, formás, közepes nagyságú szemeket válassz. A túl nagy, fonnyadt
zöldség kerülendő. Csak akkor fedd be fóliával, ha már felvágtad.
Tárolás: Hűtőben két hétig áll el.
Fejessaláta
A hibátlan, kemény tapintású, üde zöld levelű példányokat keresd. Kerüld a foltos, szakadozott levelű, méretéhez képest túlsúlyos fejeket. Alaposan mosd meg, mielőtt felhasználod.
Tárolás: Vizes konyharuhába csomagolva, hűtőben egy hétig is friss marad.
Vöröshagyma
Válaszd a kemény, méretükhöz képest súlyos, hibátlan, szemeket. Ne vedd meg, ha már hajt.
Tárolás: A vöröshagyma száraz, szellős, hűvös helyen egy hónapig is eláll.
Zöldborsó
Zöld, roppanós szeműt válassz. A fonnyadt, nyomódott hüvelyűért nem érdemes pénzt adni.
Tárolás: A hűtőben négy napig eláll. Csak felhasználás előtt mosd meg.
Paprika
A kemény, fényes bőrű példányokat válaszd. A fonnyadt, ütődött, esetleg rohadt lecsónak sem való.
Tárolás: Hűtőben egy hétig is friss marad.
Burgonya
Kemény, sima, vékony bőrű fajtát válassz főtt krumplinak, salátának, a vastagabb héjú sütéshez kiváló. Sose vegyél sérült, csírázásnak indult, zöldre színeződött szemeket.
Tárolás: Száraz, hűvös, sötét helyen hónapokig is eltartható. Ne tedd hűtőgépbe.
Paradicsom
Legjobb a kemény, sima, méretéhez képest nehéz paradicsom. A puha, színtelen, ragyás zöldséget ne vedd meg. A növekedés közben kirepedt bőrű paradicsom fogyasztható, azonban minél hamarabb fel kell használni.
Tárolás: Az érett letakarás nélkül hűtőgépben három napig friss marad. A kemény, félérett paradicsomot szobahőmérsékleten, napfénytől védve tárold.
Cukkíni
A kicsi, fiatal, hibátlan cukkíni a legjobb. Kerüld a sérült, ütődött példányokat.
Tárolás: Hűtőben 3-5 napig eláll. Csak közvetlenül felhasználás előtt mosd meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.