A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Rigó Jancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Mákos guba
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Farsangi szalagos fánk
Babgulyás
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kínai szezámmagos csirke
Csupacsokis brownie
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Mirinda-szelet
Dubarry-csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Praktikus

Hogyan lehet egyszerűen megmondani, hogy jó-e a tojás?

/Fotó: Shutterstock
Nincs is annál dühítőbb, mint amikor sütés közben rájössz, hogy a tojások már nagyon régen ott lapulnak a hűtőszekrény mélyén és nem biztos, hogy felhasználhatók. Mielőtt kidobnád őket a szemetesbe, állj meg egy pillanatra! Többféle módszer létezik, amivel ellenőrizheted, hogy jók-e!

Alapvetően 30 napig tartható el a tojás. Ha a boltban szerzed be, akkor rá van írva a lejárati idő. A lejárati dátum azonban nem azt jelenti, hogy a tojás attól a naptól rossz, hanem minőségromlásra hívja fel a figyelmet. Érdemes hát megnézned, lejárati dátumtól függetlenül, hogy mi a helyzet.

Ha a piacon vetted a tojást, fontold meg egy saját dátumozási rendszer bevezetését és használd mindig a legrégebbit. A következő négy módszerrel pedig gyorsan eldöntheted, hogy felhasználható-e a tojás:

1. Vízbe mártós teszt

Tedd a tojást egy hideg vízzel teli üvegedénybe. Ha a tojás az edény alján fekszik az oldalán, akkor friss. Ha a tojás csúcsa még az edény alján van, de függőlegesen lebeg, akkor olyan 10-12 napos lehet, tehát bátran felhasználhatod. Ha viszont a víz tetején lebeg, azonnal dobd ki!

A jelenség magyarázata: az idő teltével a héjon keresztül elpárolog a tojásban lévő víz, így az alján lévő légbuborék mérete, és annak felhajtóereje nőni kezd, tehát minél több levegő van a tojásban, annál könnyebben úszik a víz felszínén. (A friss tojásban a légzsák elég kicsi, hogy a tojás tartalma lehúzza, ám ahogy "öregszik" a légzsákok megnőnek és először a tojások megállnak az egyik végükön. Aztán idővel eljön az a pillanat, amikor a légzsák már olyan nagy, hogy a tojás csak lebegni tud.)

Mielőtt kidobnád őket a szemetesbe, állj meg egy pillanatr /Fotó: Shutterstock
Mielőtt kidobnád őket a szemetesbe, állj meg egy pillanatr /Fotó: Shutterstock

2. Rázogatós teszt

Tartsd a tojást a füledhez és rázd meg. Ha lötyögő hangot hallasz, jobb, ha nem eszed meg. Ha azonban nem hallasz semmit, fogyasztható a tojás.

3. Sárgája-fehérje teszt

Törd fel a tojást és üsd egy tányérra. Ha a sárgája alakja félgömbhöz hasonlít, kimagaslik a fehérjéből és a fehérje viszonylag szorosan mellette terül el, akkor a tojás friss. Ha a sárgája alacsonyabb, de a fehérje áttetsző és még viszonylag szorosan a sárgája körül helyezkedik el, még mindig fogyasztható a tojás. Ha a sárgája lapos, a fehérje pedig túlzottan szétfolyós, ne edd meg! Dobd ki a tojást akkor is, ha a fehérje zavaros és/vagy vizes, vagy a sárgája elszíneződött.

4. Szaglás teszt

A rossz tojás egyszerűen büdös, így szinte teljesen biztos, hogy egyből tudni fogod, ha megérzed a jellegzetes szagot. Bízz az orrodban!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.