Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kínai szezámmagos csirke
Kapros tökfőzelék virslivel
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Körömpörkölt csülökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Epres blondie
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Praktikus

Így csomagoljuk el az élelmiszert: 9 tuti tipp, hogy frissek maradjanak az ételek

Ételek csomagolása /Fotó: Shutterstock
Ugyan a legtöbb finomságot már csomagolva vásároljuk, de ezek nem mindig megfelelőek a tároláshoz. Ezért most hoztunk néhány olyan pofonegyszerű tippet, melyek betartásával az étel is tovább friss marad.

1. A tartósság egyik titka

Az élelmiszerek megromlásának a leggyakoribb oka a rossz csomagolás. Természetesen mindennek van lejárati ideje, amit a tárolás sem előzhet meg, de kitolhatja a szavatosságot. Máshogy tároljuk a tejtermékeket, húsokat, de a kész ételeket is.

2. Vegyük ki a tasakból

A húsféléket sokszor légmentes tasakban tudjuk megvásárolni. Amennyiben lefagyasztjuk, nyugodtan rajta hagyhatjuk, viszont ha aznap vagy másnap kívánjuk felhasználni, akkor tegyük át egy zárható műanyag dobozba, és csak ezután helyezzük a hűtőbe.

A bolti csomagolás nem mindig megfelelő a hosszabb tárolásra /Fotó: Shutterstock
A bolti csomagolás nem mindig megfelelő a hosszabb tárolásra /Fotó: Shutterstock

3. Így nem szárad ki

A kenyerek rendkívül kényesek, ugyanis hamar kiszáradnak. Tegyük őket zacskóba vagy a legjobb, ha kendőbe csavarjuk és így tessszük a tartóba. Viszont a még meleg kenyeret nem szabad műanyag zacskóba tenni, mert bepárásodik és vizes lesz a vekni.

4. Zöldség és gyümölcs

A zöldségeket és gyümölcsöket kétféleképpen szoktuk tárolni: frissentartó fóliában vagy műanyag dobozban, a hangsúly a légmentesen van. Az olyan gyümölcsöket, amik felbontás után bebarnulnak érdemesebb fóliába tekerni.

5. Magokat a kamrába

A magvakat és gabonaféléket üvegcsében szokás tárolni. Nem csak esztétikus, de nem engedi bejutni a nedvességet. A legjobb tárolóhely a kamra, ahol a fénytől és a melegtől is el vannak zárva.

6. Ne keverjük össze

Ez nem csak a kész ételekre, hanem az alapanyagokra is vonatkozik. Sosem szabad őket összekeverni, mert átveszik egymás ízét, de a nagyobb problémát a penész okozza. Ez a maradékra is vonatkozik, például a tésztát másik dobozba tegyük, mint a szószt.

Az élelmiszerek megromlásának a leggyakoribb oka a rossz csomagolás /Fotó: Shutterstock
Az élelmiszerek megromlásának a leggyakoribb oka a rossz csomagolás /Fotó: Shutterstock

7. Speciális tasakok

Amennyiben hosszú időre tervezünk lefagyasztani kenyeret, húst vagy éppen szezonális gyümölcsöt, akkor speciális fagyasztótasakot használjunk. Ezek légmentesek, és jobban tartják a hőt, mint a dobozok, ezért ha leolvadna a mélyhűtő, akkor is hidegen tartják az élelmiszert hosszú ideig.

8. Mibe rakjuk a maradékot?

A kész ételeket sosem abban tároljuk, amiben készültek, ezek nem alkalmasak arra, hogy betegyük a hűtőbe. Lapos dobozt válasszunk, hogy minél jobban át tudjon hűlni a kész étel.

9. Címkézzen

„Rend a lelke mindennek!” Ez a csomagolásra is igaz. Címkézzük fel a tárolókat, legyen az zacskó, doboz, fólia. Így tudni fogjuk, hogy mi van benne. Legjobb, ha az elpakolás dátumát is ráírjuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.