Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Praktikus

Így készíts cukor- és tartósítószer nélkül isteni befőtteket!

Készíts cukor- és tartósítószermentes befőtteket a zamatos nyári gyümölcsökből, hogy a leghidegebb téli napokon is felidézhesd a nyár ízeit!

Előkészületek

Ahhoz, hogy a befőttek ne romoljanak meg, alaposan meg kell tisztítani az üvegeket. Ezt többféle módon is megteheted.

- Engedj egy nagy méretű lábosba annyi vizet, amennyi ellepi az üvegeket, majd főzd őket a forrástól számítva 10-15 percig. Ezután állítsd mindegyiket fejjel lefelé papírtörlőre, amíg meg nem száradnak.

- Ha mosogatógépet használsz, tedd a készülékbe az üvegeket a szájukkal lefelé, és indíts el egy rövid, forró mosóprogramot.

- Mikrohullámú sütőben is fertőtlenítheted a kimosott és elöblített, de még nedves üvegeket, ha magas fokozaton 2-3 percig mikrózod őket.

- Sütőben a sterilizálást 100 fokon végezd 15 percig, ennyi idő alatt az üvegek is megszáradnak.

- Az üvegek fedőit mosószeres vízben alaposan dörzsöld át egy puha kefével, majd 15 percig hagyd állni forró, ecetes vízben (1 l vízhez 1 ek ecet adj). Papírtörlőre kiszedve szárítsd meg.

Mentes befőttek

Nagymamáink még tartósítószerrel és cukorral tették el a friss gyümölcsöket. A reformétkezés igénye miatt azonban most már sokan csupán tiszta vízzel, cukor és tartósítószerek nélkül teszik el a friss gyümölcsöket. Próbáld ki te is: a kompót így talán nem lesz olyan édes, ahogy eddig megszoktad, de cserében bátran ehetsz többet is belőle! Bármilyen bogyós gyümölcsöt eltehetsz ezzel a módszerrel, a lényeg, hogy ép és egészséges szemeket válassz!

Tedd a megtisztított üvegeket egy nagy lábosba. Rakd az üvegekbe az alaposan megtisztított gyümölcsöt, majd önts rájuk annyi tiszta vizet, hogy az éppen elfedje őket. Ezután töltse fel a lábost annyi vízzel, hogy az ne folyhasson be az üvegek száján. Fedd le az üvegeket a tetejükkel, de ne tekerd rájuk. Forrald az edényben lévő vizet addig, amíg az üvegekben is el nem kezd gyöngyözni a víz. Ekkor óvatosan emeld ki a befőtteket a lábasból, csavard rájuk a fedeleket, és tedd száraz dunsztba.

De mi is az a száraz dunszt?

A dunsztolás lényege, hogy az üvegek minél lassabban hűljenek ki. Ehhez a forró befőtteket rögtön csavard több réteg papírba, és helyezd őket szorosan egymás mellé egy takaróval bélelt dobozba. Végül az egészet fedd le plédekkel, párnákkal. Hagyd az üvegeket a dunsztban addig, amíg ki nem hűlnek, ez 2-3 napig is eltarthat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.