Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Praktikus

Így nem süllyed le az áfonya a süti aljára: mutatjuk a trükköt!

A bogyós gyümölcsök a legegyszerűbb piskótát vagy kevert tésztát is feldobják. Ami zavaró lehet: a sütés végére a gyümölcsök hajlamosak lesüllyedni a tészta aljára, „elrontva" a végeredményt. Ha azt szeretnénk, hogy a sütés során egyenletesen terüljenek szét a tésztában, vessünk be egy egyszerű trükköt!

Az áfonya vitamindús, sokoldalúan felhasználható gyümölcs: tökéletes a reggeli joghurtba, zabkásába, turmixokba és persze mehet muffinba, palacsintába vagy más finom süteménybe. Utóbbira még tudományos magyarázat is van: a bogyós gyümölcsök íze sütés közben koncentrálódik, amitől még édesebb lesz, a végeredmény pedig még finomabb.

Vitaminbomba, amit önmagában is imádunk! / Fotó: Shutterstock
Vitaminbomba, amit önmagában is imádunk! / Fotó: Shutterstock

Egy áfonyás süti – csakúgy, mint más bogyós gyümölcsökkel megpakolt sütemény – isteni finom, és akkor a legszebb, ha a gyümölcsök egyenletesen keverednek a tésztában. Sokszor azonban a finomságok a sütemény aljára kerülnek, engedve a gravitációnak: a gyümölcs ugyanis nehezebb, mint maga a tészta. Szerencsére van pár nagyon egyszerű trükk, amelyekkel könnyedén megelőzhetjük a bajt.

Szép látvány, amikor egyenletesen oszlik el a gyümölcs a tésztában / Fotó: Shutterstock
Szép látvány, amikor egyenletesen oszlik el a gyümölcs a tésztában / Fotó: Shutterstock

A bevált módszer

A legegyszerűbb, ha a friss gyümölcsöt kevés lisztben megforgatjuk, és úgy tesszük a tésztába. Ha szeretnénk elkerülni, hogy ezáltal még több liszt kerüljön a sütibe, a száraz hozzávalókból vegyünk el egy kanállal, és abba forgassuk bele a gyümölcsöt. Ha ezután dobáljuk a tésztába, nem fog az aljára süllyedni az áfonya.

Ez is működik

Cukrászok szerint érdemes kipróbálni egy másik módszert is: a friss áfonyát cseréljük szárítottra. Ha esetleg a szín miatt ragaszkodunk a friss gyümölcshöz, csepegtessünk pár csepp citromlevet az aszalt gyümölcsre.

Extra tipp:

A süllyedés oka lehet az is, hogy túl sok levegő van a tésztában, ezért nem érdemes túlkeverni azt!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.