Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Praktikus

Így olvaszd ki biztonságosan a fagyasztott húst

Szerencsére ma már nem okoz problémát a friss hús beszerzése, és hála a fagyasztószekrényeknek, akár hosszú hónapokig is eltarthatók a különböző húsfélék. Így ha bármikor kedved támad főzni, kéznél van az alapanyag. A hús felolvasztására több módszer létezik. Összegyűjtöttük, hogyan érdemes, és mivel ne próbálkozz inkább, ha szeretnéd kiolvasztani a fagyott húst.

Ha nem vagy biztos abban, hogy mi a legjobb módja a hús kiolvasztásának, mutatjuk a megoldásokat. A preferenciáidtól, a használt hús típusától és a rendelkezésre álló időtől függően íme a legjobb és a legrosszabb módszerek!

Jó, ha mindig van otthon a fagyasztóban hús (Fotó: Shutterstock)
Jó, ha mindig van otthon a fagyasztóban hús (Fotó: Shutterstock)

A legjobb módszerek a hús kiolvasztásához

  • A hűtőszekrény alsó polcán

Ez a legbiztonságosabb (és legmegbízhatóbb) módszer. Ha van időd, és legalább 24 órával a főzés-sütés előtt el tudod kezdeni a készülődést, semmi sem lehet jobb, mint a fagyasztott húst egy zárt edénybe tenni, és a hűtőszekrény alsó polcán hagyni, hogy kiolvadjon. Ezzel a módszerrel ugyanis az olvasztás állandó, biztonságos hőmérsékleten történik. És hogy miért az alsó polcra tedd a dobozt? Nos, így minimálisra csökkented az esélyét annak, hogy a kiolvasztás során keletkező húslé más élelmiszereket megszennyezzen.

  • Hideg vízben

Egyes kiolvasztási technikák egyszerűen beváltak, és kész! A hideg vizes módszer is ilyen – mindaddig, amíg légmentesen záródó, lezárt edényben tartod, és ügyelsz arra, hogy a víz végig hideg maradjon.

  • Kétedényes módszerrel

Néhány jó módszer nem feltétlenül alkalmazható minden hústípusra. Ilyen a kétedényes módszer, amely főként egy adag steak gyors kiolvasztására alkalmas. A kétedényes módszer is rendkívül egyszerűen kivitelezhető: szükség lesz két üres fémedényre. Az egyik edényt fordítsd fejjel lefelé, és tedd rá a becsomagolt steaket. A másik edénybe tölts szoba-hőmérsékletű vizet, és egyszerűen tedd a steak tetejére. Kb. 5 perc alatt felolvad a hús.

Kiporciózva könnyebb felolvasztani a húst / Fotó: Shutterstock
Kiporciózva könnyebb felolvasztani a húst / Fotó: Shutterstock

Íme, a legrosszabb módszerek

  • Forró vízben

Ha az olvadó hús túl sokáig van „veszélyzónában" – azaz magas hőmérsékleten –, egyszerűen nem éri meg kockáztatni. Ha forró vízben olvasztod a húst, azzal tökéletes táptalajt biztosítasz a kórokozók fejlődésének. De az egészségügyi veszélyeken túl ezzel a módszerrel a hús minősége is romolhat, hiszen miközben olvad és külseje elkezd főni, a belseje fagyott marad, ami jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy igazán finom, jól átsütött legyen a végtermék.

  • Mosogatógépben

Igen, igen, jól olvasod: van, aki mosogatógépben olvasztja a húst, köszönhetően a TikTokon elterjed, „trükkösnek" gondolt módszereknek. Ha így próbálod a fagyos húst felolvasztani, garantáltan elszaporodnak a baktériumok benne.

  • A pulton hagyva

Őszintén? Szinte mindenki olvasztott már ki húst így, de hidd el: csak a szerencsén múlt, hogy nem lettél beteg. Ez természetesen nem vonatkozik a friss húsra, amit a legtöbb szakács úgy készít, hogy előtte rövid ideig szobahőmérsékleten állni hagy. Ez idő alatt ugyanis nem fognak elszaporodni a baktériumok a húsban, ellenben ha hosszú órákig olvadozik, a fogyasztása nem biztonságos.

Hiába mosod a húst, nem fog felolvadni / Fotó: Shutterstock
Hiába mosod a húst, nem fog felolvadni / Fotó: Shutterstock
  • Hideg vízben, csomagolás nélkül

Ahogy fentebb írtuk, a hús biztonságos kiolvasztásának egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott módja a hideg vízbe helyezés, de csak zárt, légmentesen záródó tasakban. Csomagolás nélkül ugyanis a mosogató körüli tárgyakat veszélyeztetjük: a baktériummal szennyezett vízcseppek beszennyezhetik a konyhát. A fagyasztott hús „mosása" amúgy is rossz ötlet, hiszen ez a művelet nem távolítja el a mikrobákat. Egy tanulmány szerint a baktériumok még 40-szeri öblítés után is jelen vannak a nyers baromfihúsban…

  • Mikrohullámú sütőben

A legnagyobb probléma a hús mikrohullámú sütőben történő kiolvasztásával az, hogy kívülről elkezdhet főni, miközben belül hideg és fagyos marad. Ez pedig veszélyes is lehet, és még azt is megakadályozza, hogy végeredményben a hús puha, lédús és egyenletes átsült legyen.

Ajánljuk még:





A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.