Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Bár egyre többen választják az egészséges kókuszolajat vagy az újra felkapott mangalicazsírt sütéshez és főzéshez, azért a háziasszonyok többsége még mindig növényi olajjal dolgozik. Lássuk, mit érdemes ezekről tudni!

1. Ezek a napraforgó-, kukorica-, repce és keverékei olajok főként 1–2 literes kiszerelésben kaphatók.

2. Akár többször is felhasználhatók (pl.: fritőzben sütéskor), de nem szabad 180 °C-nál magasabb hőmérsékletűre hevíteni, és maximum 10 alkalommal lehet bennük sütni, utána ki kell önteni. Persze nem a lefolyóba (érdemes a flakonokat megtartani, azokba visszatölteni a használt olajat), hanem érdeklődni kell, hol lehet leadni.

3. A túlhevített és túl sokszor felhasznált növényi zsiradékban tumorfejlődést elősegítő, ún. karcinogén anyagok keletkeznek, erre bizony figyelni kell!

4. Főként húsok, főzelékek, mártások, köretek készítésére, de saláták megöntözésére és ételek dúsítására is alkalmasak.

5. A hidegen sajtolt olajokat: kukoricacsíra-, tökmag-, dió-, mogyoró-, szója- és olívaolajokat főként kisebb kiszerelésben (100–500 ml/üveg) lehet megvásárolni.

6. Az olívaolajok közül csak a szűz olajok jó minőségűek, a pomance és sansa feliratú olívolajok csak 1–10%-ban tartalmaznak szűz olajat, a maradék olaj megkérdőjelezhető minőségű!

7. Főként hőkezelés nélkül ajánlatos őket használni, hogy értékes zsírsavtartalmuk ne sérüljön. Salátákra, pácoláshoz, majonézhez, utólagos dúsításhoz kiválóan megfelelnek.

8. A növényi olajok energiatartalma szintén tetemes, tehát hizlalnak!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.