Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Bár egyre többen választják az egészséges kókuszolajat vagy az újra felkapott mangalicazsírt sütéshez és főzéshez, azért a háziasszonyok többsége még mindig növényi olajjal dolgozik. Lássuk, mit érdemes ezekről tudni!

1. Ezek a napraforgó-, kukorica-, repce és keverékei olajok főként 1–2 literes kiszerelésben kaphatók.

2. Akár többször is felhasználhatók (pl.: fritőzben sütéskor), de nem szabad 180 °C-nál magasabb hőmérsékletűre hevíteni, és maximum 10 alkalommal lehet bennük sütni, utána ki kell önteni. Persze nem a lefolyóba (érdemes a flakonokat megtartani, azokba visszatölteni a használt olajat), hanem érdeklődni kell, hol lehet leadni.

3. A túlhevített és túl sokszor felhasznált növényi zsiradékban tumorfejlődést elősegítő, ún. karcinogén anyagok keletkeznek, erre bizony figyelni kell!

4. Főként húsok, főzelékek, mártások, köretek készítésére, de saláták megöntözésére és ételek dúsítására is alkalmasak.

5. A hidegen sajtolt olajokat: kukoricacsíra-, tökmag-, dió-, mogyoró-, szója- és olívaolajokat főként kisebb kiszerelésben (100–500 ml/üveg) lehet megvásárolni.

6. Az olívaolajok közül csak a szűz olajok jó minőségűek, a pomance és sansa feliratú olívolajok csak 1–10%-ban tartalmaznak szűz olajat, a maradék olaj megkérdőjelezhető minőségű!

7. Főként hőkezelés nélkül ajánlatos őket használni, hogy értékes zsírsavtartalmuk ne sérüljön. Salátákra, pácoláshoz, majonézhez, utólagos dúsításhoz kiválóan megfelelnek.

8. A növényi olajok energiatartalma szintén tetemes, tehát hizlalnak!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.