Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Praktikus

Jól használod a konyhai reszelőt? Meglepődsz, ha megtudod, hogyan kell!

A legtöbben a négyoldalú konyhai reszelőt csak sajtreszelésre használjuk – de a kihasználatlanság csak az egyik hiba, amit ezzel az eszközzel elkövetünk. Mutatjuk a leggyakoribb tévedéseket, amiket szerencsére könnyen orvosolhatunk.

Egy négyoldalú reszelő igazán nagy segítség a konyhában: majdnem olyan mint egy konyhai robotgép. Könnyen tisztítható, nem foglal sok helyet, egyszerűen használható és olcsó. Hogyan lehet akkor „rosszul” használni? Nos, máris eláruljuk!

Többnyire állítva használjuk, és mindent a legnagyobb lyukon reszelünk / Fotó: Shutterstock
Többnyire állítva használjuk, és mindent a legnagyobb lyukon reszelünk / Fotó: Shutterstock

1. Állítva használod

Tudjuk, hogy így tűnik logikusnak: beállítod egy edénybe vagy a vágódeszkára, kezedben a reszelni kívánt élelmiszer és máris fel, le, fel, le… Amikor felemeled a reszelőt, az apró darabok szerteszét hullanak, ráadásul a reszelőt nem könnyű tartani. A megoldás? Fektesd az oldalára a reszelőt, és használd úgy! Így stabilabban fekszik és magába tudja gyűjteni a lereszelt ételt.

2. Csak egy oldalát használod

Nem fogsz meglepődni, ha eláruljuk, melyiket: igen, igen, a nagy lyukú részt. Ezen pillanatok alatt le lehet reszelni a sajttól kezdve a sárgarépáig mindent. De ott van még három oldal… Az apró kis lyukakon remekül lehet például parmezánt reszelni, de a zöldségeket is finomra reszeli. A szeletelőkéses oldalán felapríthatod az uborkát, a cukkinit, vagy akár a burgonyát is. Végül ott van az apró, éles csillag alakú kiemelkedésekkel ellátott oldal, ami a legtöbb zavart okozza. Ez elsősorban a citrusfélék héjának reszelésére alkalmas, de használhatod szerecsendióhoz vagy kemény sajtok reszeléséhez is.

A csillag alakú reszelőn célszerű a citrusfélék héját reszelni / Fotó: Shutterstock
A csillag alakú reszelőn célszerű a citrusfélék héját reszelni / Fotó: Shutterstock

3. Lágy sajtot reszel(nél)

Ezt is biztosan tapasztald már. A végeredmény: egy ragacsos massza, aminek semmi köze a reszelt sajthoz. Különösen a mozzarella, a fontina vagy a gouda sajt tud gondot okozni. A megoldás nagyon egyszerű: tedd a lágy sajtokat a fagyasztóba kb. 15-30 percre. Ez idő alatt megszilárdul annyira, hogy könnyedén le tudod reszelni. (Ezzel a módszerrel vajat is tudsz reszelni, sőt tésztát is.)

4. Mosogatógépben mosogatod

Hiába van rajta a jel, miszerint mosogatógépben mosható, ez egyszerűen nem igaz. Csábító használat után betenni a gépbe, de van egy bökkenő: minden egyes mosási ciklussal jelentősen lerövidíted azt az időtartamot, amíg jól használható a reszelő minden oldala. A megoldás? Mosogasd mosószeres szivaccsal, finoman, lágyan dörzsölve. Hidd el, megtérül a gondoskodás!

Tipp:

Fogadjunk, hogy nem használtad még a reszelőt fűszernövények, például a petrezselyem szárának eltávolítására. Nézd csak:

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.