Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kenyeret minden nap, szinte minden étkezéshez eszünk. Legtöbbször frissen fogyasztjuk ropogósan, lágyan. Ám a kenyér megszikkad, és így már kevéssé szeretjük. De egy kis turpissággal új életet adhatunk neki!

A száraz kenyérből zsemlemorzsát, néhanapján bundáskenyeret készítünk. A szikkadt kifliből pedig mákos guba, a kalácsból máglyarakás készülhet - a takarékoság és a jóféle házikoszt jegyében.

A bundáskenyérnek – nem is sejtenénk – nagy kultusza van Franciaországban. Hihetetlen desszertek és vacsoraétkek készíthetők – ha egy kicsit továbbfejlesztjük a mi bundáskenyerünket.

Bagettből is készíthetjük
Bagettből is készíthetjük

A franciák pain perdu-nek (ejtsd: pen perdü) hívják, ami elveszett kenyeret jelent. És hogy valójában ne vesszen el, felhasználják. Leginkább tojással, tejjel, cukorral és gyümölccsel dúsítva, de létezik természetesen sós változat is.

Összegyűjtöttünk néhány receptet, de ezek természetesen tovább is variálhatóak. Ha van jó ötletetek, receptetek, osszátok meg velünk is!

Édes bundáskenyér gyümölcsökkel
Édes bundáskenyér gyümölcsökkel

Desszertek maradék kenyerekből
Gyümölcsös rakott kenyér

Hozzávalók:
10 dkg cukor
3 evőkanál víz
30 dkg szikkadt szendvicskenyér
3 tojás
2,5 dl tej
10 dkg cukor
1 dl rum
30 dkg friss gyümölcs (alma, körte, ananász, banán…)
5 dkg mazsola


Almás kenyér

Hozzávalók:
8 szelet toastkenyér
8 evőkanál almakompótból turmixolt püré
4 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
4 tojás
vaj

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a vaníliás cukrot. A toastkenyereket megáztatjuk benne kissé, majd lecsepegtetjük, és megforgatjuk a villával felvert tojásban. Vajat melegítünk egy teflon serpenyőben, a kenyérszeletek mindkét oldalát megsütjük. A kompótból pépesített pürét a tetejére halmozzuk, így tálaljuk, melegen.


Kókuszos túróval rakott kenyér

Hozzávalók:
4 szelet szikkadt kenyér
3 dl tejföl
10 dkg túró
1 tojás
2 dkg kókuszreszelék
3 dkg cukor
fahéj
1 marék fenyőmag

Elkészítés: A túrót, a tejfölt és a tojást összekeverjük a cukorral, majd a fahéjjal és a kókuszreszelékkel ízesítjük. A fenyőmagot egy üres serpenyőben (zsiradék nélkül) megpirítjuk. Egy közepes jénai tál alját befedjük a kenyérszeletekkel, majd egyenletesen elosztjuk rajta a túrós keveréket. A tetejére fahéjat hintünk, és megszórjuk a pirított fenyőmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.


Epres bundáskalács

Hozzávalók:
25 dkg eper
4 nagy szelet kalács (vagy 8 kicsi)
2 dl tej
2 tojás
2 dkg vaj
10 dkg cukor
mentalevél
3 evőkanál balzsamecet
vaj
bors

Elkészítés: Megtisztítjuk, leöblítjük, lecsepegtetjük az epret. A tejet, a tojást és a cukrot összekeverjük. A kalácsszeleteket megforgatjuk a tojásos-cukros tejben, majd felforrósított vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ezután még egy diónyi vajat melegítünk egy másik edényben, beledobjuk az egész epreket, és átforgatjuk. Amikor kevés levet eresztettek, hozzáadjuk a balzsamecetet, kevés frissen őrölt borssal ízesítjük. Tányérra tesszük a kalácsszeleteket, mellé halmozzuk az epret, majd a mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Bundás kalács
Bundás kalács

Narancsos-szilvás kenyér

Hozzávalók:
4 szelet kenyér
60 dkg szilva
4 tojássárgája
3 dl tej
2 dl vörösbor
kevés vaj
2 narancs
cukor

Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a tejet, 2 tojássárgt és kb. 6 kanál cukrot. Megforgatjuk benne a kenyérszeleteket. Közben a kimagozott szilvát a borral és 6 kanál cukorral gyenge tűzön negyed órát pároljuk. A narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük 2 tojás sárgájával és 4 kanál cukorral, majd 10 percig kevergetve főzzük. Egy serpenyőben vajat melegítünk, a beáztatott kenyerek mindkét oldalát megsütjük. Tányérokra szedjük, majd a leszűrt szilvát ráhalmozzuk, majd a narancsos krémmel megöntözve melegen tálaljuk.


Mandulás-fahéjas bundáskenyér

Hozzávalók:
4 szelet kenyér
2 tojás
2 dl tej
4 kanál cukor
1 kávéskanál fahéj
szeletelt mandula
1 csipet só
vaj

Elkészítés: Villával felverjük a tojásokat, majd hozzákeverjük a tejet, és ezzel is verjük egy keveset. Egy másik tálban összekeverjük a cukrot, a mandulát és a fahéjat. A kenyérszeleteket megforgatjuk a tojásos tejben, majd a mandulás keverékben, és forró vajban pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk fel a felesleges zsiradékot, majd megszórjuk a maradék mandulás keverékkel. Melegen tálaljuk.

Bundáskenyér pirított mandulával
Bundáskenyér pirított mandulával


Torijas (spanyol változat)

Hozzávalók:
5 dl langyos tej
2 kávéskanál fahéj
3 tojás sárgája
5 dl vörösbor
4 evőkanál olívaolaj
20 dkg cukor
1 szikkadt bagett, kb. 2 centis szeletekre vágva

Elkészítése: 1 kávéskanál fahéjat elkeverünk a tejben, majd megmártjuk benne a kenyérszeleteket (ne ázzanak szét). Egy tálban villával felverjük a tojássárgákat, megforgatjuk meg benne a tejes kenyérszeleteket. Egy serpenyőben felhevítünk 4 evőkanál olívaolajat, ebben pirítjuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát, majd nem túl magas jénai tálba helyezzük őket. A serpenyőbe öntjük a bort és a cukrot, ízesítjük 1 kávéskanál fahéjjal, majd addig forraljuk, míg a felére fő. Ezt a szirupot öntjük a kenyérszeletekre. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.


Csokis kenyérsüti

Hozzávalók:
1 bagett (vagy ennek megfelelő mennyiségű kalács, vagy bármilyen kenyér)
8 dl tej
3 tojás
15 dkg csokoládé

Elkészítés: A tejet felmelegítjük, majd megáztatjuk benne a feldarabolt kenyeret. Hagyjuk ázni, majd villával pépesre törkük. A felesleges tejet leöntjük, majd hozzáadjuk a tojást és a felolvasztott csokoládét. Lapos jénai tálba öntjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük 45 percet. Önmagában vagy lekvárral, kompóttal, fagylalttal tálaljuk.

Bármilyen kenyeret felhasználhatunk
Bármilyen kenyeret felhasználhatunk


Sósan, vacsorára
Szalonnával sült bundáskenyér

Hozzávalók:
1 szikkadt bagett
4 tojás
felkockázott húsos szalonna

bors
olaj

Elkészítés: A bagettet először hosszában félvevágjuk, majd felszeleteljük. Minden kenyérdarab közepébe nyomunk egy kis kocka húsos szalonnát (vagy kettőt). A tojásokat felverjük, sózzuk, majd a kenyereket megforgatjuk benne, és forró olajban kisütjük. Friss salátával nagyszerű vacsora, és 15 perc alatt kész!


Bundás toast

Hozzávalók:
8 szelet toastkenyér
4 tojás
2 dl tej

4 szelet sonka
reszelt sajt ízlés szerint
kevés olaj vagy vaj

Elkészítés: Felvrjük a tojásokat a tejjel, ízesítjük kevés sóval. Megforgatjuk benne a toastszeleteket. Olajat vagy vajat melegítünk egy serpenyőben, a kenyereket megpirítjuk, majd rászórjuk a reszelt sajtot, mindegyire 1 szelet sonkát teszünk, majd megint sajtot. Félretesszük. A maradék 4 szeletet ugyanígy megpirítjuk, majd sajtot szórunk rá, és sonkás szeletekre borítjuk. Salátával tálaljuk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.