Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Praktikus

Milyen fazékban érdemes lekvárt főzni? Jó-e az öntöttvas, a zománcos vagy a fémedény?

Milyen edényben érdemes lekvárt főzni? Eláruljuk! /Fotó: Shutterstock
Ha nyár, akkor lekvárfőzés. Ezzel a kiváló tartósítási módszerrel ősszel és télen is élvezhetjük majd a mennyei és friss gyümölcsök ízét. Sokan félnek a lekvárfőzéstől, ám közel sem olyan nagy ördöngösség, csak oda kell figyelni egy-két lényeges apróságra és szinte garantált a siker. Az egyik ilyen, hogy kiválasszuk a megfelelő edényt, amiben megfőzzük a lekvárt!

Egyre többen próbálják ki a lekvárkészítést, és amikor rájönnek, hogy milyen egyszerűen lehet akár kis mennyiséget is készíteni, szinte hobbivá, évről évre ismételt szokássá válik. A legfinomabb lekvárok meggyből, cseresznyéből, eperből, málnából, áfonyából, szilvából és barackból készülnek, de az ízeknek és keverékeknek csak a fantáziánk szab határt.

Milyen edényben érdemes lekvárt főzni? Eláruljuk! /Fotó: Shutterstock
Milyen edényben érdemes lekvárt főzni? Eláruljuk! /Fotó: Shutterstock

Fontos azonban, hogy a biztos siker érdekében betartsunk egy-két alapvető, fontos szabályt. Ilyen például a megfelelő főzőedény kiválasztása. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen anyagból készül az a fazék, amiben megfőzzük a lekvárt, ugyanis könnyen pont a nem megfelelő edény kiválasztásával rontjuk el a drága végeredményt.

Így válaszd ki a megfelelő fazekat a lekvárfőzéshez

Sokféle edény előfordulhat egy konyhában, és nemcsak a méretükben, hanem az anyagukat tekintve is lehet köztük különbség. A lekvárfőzéshez mindenképpen nagy és magas falú edény, azaz fazék kell, olyan, amiben a vasárnapi húslevest is el lehet készíteni. Fontos szempont, hogy olyan anyagból készült edényt válasszunk, amelyikben nem ég le a lekvár. Ugyan folyamatosan kevergetni kell a lekvárt főzés közben, de még így is oda tud kapni, ha nem a megfelelő anyagú edényt választjuk.

Ezek a legjobb edények lekvárfőzéshez

Kétféle edényt ajánlanak lekvárfőzéshez. Az egyik a rozsdamentes acéledény, a másik pedig a zománcozott falú fazék. Fontos, hogy mindkét edény legyen makulátlanul tiszta, a zománc pedig legyen sértetlen, ugyanis könnyen odakaphat a lekvár, ha valami kis hiba vagy kopás van a fazék belsejében. Az öntöttvas edényeket kevésbé javasolják lekvárfőzéshez.

Íme három finom lekvár és a receptek

SÁRGABARACKLEKVÁR >>>

Sárgabaracklekvár /Fotó: Mindmegette
Sárgabaracklekvár /Fotó: Mindmegette

ÉDES NARANCSLEKVÁR >>>

Édes narancslekvár /Fotó: Mindmegette
Édes narancslekvár /Fotó: Mindmegette

SZUPERGYORS SZILVALEKVÁR >>>

Szupergyors szilvalekvár /Fotó: Mindmegette
Szupergyors szilvalekvár /Fotó: Mindmegette

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.