Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Praktikus

Gianni elárulta: ettől lesz igazán finom és krémesen lágy a házi fagyi!

Bár a fagyi jellemzően a nyár kedvenc desszertje, a prognózisok szerint a meleg idő akár szeptember végig is kitarthat, így azért marad még lehetőség arra, hogy élvezzük a hűsítő ízeket! Az házilag készített fagylalt titkait most egy igazi gasztroguru, Gianni Annoni leplezi le.
Gianni Annoni eláulta: ettől lesz igazán finom és krémesen lágy a házi fagyi!
Gianni Annoni eláulta: ettől lesz igazán finom és krémesen lágy a házi fagyi!

Ha házilag készítjük el a fagylaltot, akkor lehetőségünk van valami igazán izgalmasat készíteni, amely messze túlmutat az egyszerű fagylaltgyártáson. A fő kérdések, hogy milyen összetevők adják meg az igazán krémes állagot és intenzív ízt, s legalább ennyire fontos hogyan tároljuk és tálaljuk az édességünk. Gianni Annoni, a Candy márkanagykövete szerint először is érdemes eldönteni, hogy tej, vagy fagyasztott gyümölcs, azaz vízalapú (sorbet) finomságot készítünk. Az igazi és klasszikus értelemben vett fagyi ugyanis az előbbi, amely -6/-8 fokra hűtve a legjobban élvezhető. Mindenesetre amennyiben gelatót, vagyis fagylaltot készítünk, Gianni az alábbi 3 + 1 praktikát javasolja, amitől a házilag készült finomság isteni lesz!

1. Pihentesd!

„Amikor elkészítetted a fagyid alapkeverékét, hagyd, hogy legalább néhány órát pihenjen a hűtőszekrényedben. Még jobb, ha egész éjjel tudod hűteni! A türelemért cserébe rendkívüli eredményt kapsz, mivel az ízek jobban összeérnek, és így a fagyid gazdag ízvilágú lesz. Ráadásul a Candy hűtőkben található Total No Frost technológia további segítséget nyújt. Ez a megoldás ugyanis többek között megakadályozza a dér és a jégréteg kialakulását egy kompresszorból és egy párologtatóból álló rendszer révén, és közvetve így ahhoz is hozzájárul, hogy a fagylaltunk még az általunk elképzeltnél is krémesebb legyen.”

2. ne nézegesd!

„Fontos, hogy a kész fagylaltot jól lezárható edénybe helyezd és így tedd be a fagyasztóba. Az sem mindegy, milyen fagyasztóba rakod a finomságot. Figyelj arra, hogy minél kevesebbszer nyisd ki az ajtaját, ezzel is segítheted, hogy krémesebb legyen az állaga. Ellenkező esetben jégkristályok képződhetnek rajta, ami miatt csökkenhet az élvezeti értéke.”

A hideg édességet igencsak fel tudja dobni, ha kis mennyiségű alkoholt, mint például vodkát, rumot vagy likőrt adsz az alapkeverékéhez (Fotó: Shutterstock)
A hideg édességet igencsak fel tudja dobni, ha kis mennyiségű alkoholt, mint például vodkát, rumot vagy likőrt adsz az alapkeverékéhez (Fotó: Shutterstock)


3. hagyj időt a kiengedésre!

„Az édesség lefagyasztásával még nem érnek véget feladataink, ugyanis a tálalásnak is fontos szerepe van! Mielőtt elfogyasztanád, tartsd néhány percig szobahőmérsékleten az ínyencséget. Ez a "felengedés" abban segít, hogy a fagylalt puhább legyen és könnyebben kanalazható. Ezen túl ahhoz is hozzájárul, hogy felszabaduljanak benne az ízek, így azok sokkal jobban tudnak érvényesülni, és még nagyobb élvezetet tudnak nyújtani!”

+1. Használj egy kis alkoholt!

„A hideg édességet igencsak fel tudja dobni, ha kis mennyiségű alkoholt, mint például vodkát, rumot vagy likőrt adsz az alapkeverékéhez. Ez megakadályozza a jégkristályok képződését. Ennek köszönhetően a fagyi állaga az átlagosnál „selymesebb” lesz. Az íz miatt nem nagyon kell aggódni, mert azt az alkohol döntően nem befolyásolja, mivel döntő része elpárolog a fagyasztási folyamat során.”

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.