A hortenzia nemzetség (Hydrangea) Japánból származik. A távoli szigetország párás hegyvidéki erdeiben őshonos fás, könnyen bokrosodó, terebélyes évelő növény. Európába csak az 1800-as években jutott el. Az észak-európai országokban hamar népszerű lett, különösen Angliában kedvelik. Több, mint 30 természetes faja ismert, de a nemesítések miatt ma már további 100 újabb változata létezik. Akadnak köztük örökzöld és lombhullató, illetve bokrosodó és kúszó fajok is. A nálunk elterjedt kerti hortenzia 1-1,5 m magasságúra növő, lombhullató cserje, félgömb alakú virágait több kisebb virág alkotja, ebből sok meddő. Virágai a fehér, a piros, a kék, a rózsaszín és a sárga színek bármilyen változatában előfordulnak: a virágok színét gyakran befolyásolja a növény kalcium- és nitrogénellátottsága. Alapvetően kerti növény, ám egyes fajtáit szobanövényként is tarthatják, cserépben.
Ez a dísznövény a tápanyagokban gazdag, jó vízvezető képességű, savanykás talajt kedveli. Az ültetőközeg befolyásolhatja virágjainak színét: ha a talaj nagyon meszes, a kék hortenzia halványlila vagy rózsaszín árnyalatúvá fakulhat, a káliumtól viszont kékebb virágok jönnek létre. A fehér fajtákat pedig nem befolyásolják az ásványisók. A hortenzia nem szereti a száraz talajt és a túl erős napfényt, ezért fontos, hogy félárnyékos helyre kell ültessük. Ha tűző napnak van kitéve, a virágok összezsugorodhatnak.
A kertbe kiültetett hortenzia többnyire csak augusztustól nyílik. Vásárolhatunk olyan hortenziafajtákat is, amelyek kifejezetten őszi virágzásúak, illetve népszerűek azok a hortenziabokrok is, amelyeknek a levelei ősszel vörösesbarnára színeződnek.
A növény növekedését és virágzást számos tényező befolyásolja.
A csalántrágya kiváló trágya a hortenziák és más kerti növények számára. Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a megfelelő fejlődésükhöz, például vasat, káliumot, kalciumot és szilíciumot. A műtrágya elkészítéséhez egy kilogramm csalánra és 10 liter vízre lesz szükséged. (A legjobb víz a műtrágya elkészítéséhez az esővíz.) Tedd az apróra vágott csalánt egy nagy vödörbe, és töltsd meg vízzel. Fedd le az edény fóliával, és ejts néhány lyukat a tetején. (A megfelelő erjedéshez levegőre van szükség.) Két héten keresztül minden nap alaposan keverd meg a trágyát, majd fedd le ismét. Ha ez idő után a trágya már nem habzik és jellegzetes szagot áraszt, akkor készen áll a felhasználásra: szűrd le és hígítsd vízzel 1:10 arányban. A hortenziákat alulról öntözd meg a trágyával, hetente 2-3 alakommal, kerülve a levelekkel és a virágokkal való érintkezést.
Forrás: lakaskultura.hu
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.